...

Chinese goudkoorts

8 februari 2013, 06:26 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Dat Chi­na, zelf de s werelds belan­grijk­ste goud­pro­du­cent, maar niet genoeg kan kri­j­gen van het gele metaal is geen nieuws­feit op zich. Maar nu gaat de Volk­sre­pub­liek regel­recht naar de bron. Waarheen zal dit leiden?



Als we schri­jven naar de bron’ dan is dit inder­daad zo. Chi­na is gretig op zoek naar acquisi­ties in goud­pro­duc­erende bedri­jven over de hele wereld. Het doel: om tijdig genoeg in stock te hebben om te kun­nen vol­doen aan de immer sti­j­gende bin­nen­landse vraag.

Tot op heden heeft Chi­na relatief weinig goud­staven in voor­raad. Alles is relatief, ook de 1.054 ton aan goud­staven in de safes van de Chi­nese staat. Want die 1.054 ton verte­gen­wo­ordigt slechts 1,7% van de Chi­nese reserves, die vooral uit US dol­lars en diverse andere acti­va bestaan. Vergelijk die 1,7% met de 76,3% die de goudreserves van de VS verte­gen­wo­ordi­gen en u weet
Waar het Chi­nese schoen­t­je (hard) knijpt.

Daarom wendt Peking zich naar de bron en doet dat door met bun­delt­jes dol­lar­bil­jet­ten te rit­se­len richt­ing goud­pro­duc­erende onderne­min­gen. En dit gebeurt met suc­ces, zoals blijkt uit de feit­en: in 2012 waren er in de goud­sec­tor 10 belan­grijke par­tic­i­paties, waar­van er 4 gere­aliseerd wer­den met Chi­nees en 6 met Aus­tralisch of Canadees kapitaal. 

En dan de bedenken dat voor 2006 Chi­na absolu­ut niet meetelde als het op acquisi­ties op het vlak van grond­stof­fen aankwam. Nu is de sit­u­atie gans anders. Als we bli­jven focussen op goud stellen we vast dat in 2011 en 2012 de vol­gende acquisi­ties plaatsvonden:

- over­name van de Aus­tralis­che Focus Min­er­al, Nor­ton Gold Fields en South­ern Cross door resp. Shan­dong Gold, Zijin Min­ing en Chi­na Han­k­ing Hold­ings (dit dri­etal zijn de groot­ste Chi­nese goud­pro­du­cen­ten)
- in Zuid-Afri­ka kwam Pamodzi onder de con­t­role van Chi­na African Pre­cious Met­als
- in Eritrea werd Zara Min­ing overgenomen door Shangai Con­struc­tion Group
- analoge oper­aties zijn aan de gang in Brazil­ië en Kirgizstan.

Chi­nese autoriteit­en lieten weten dat ze bij de keuze van hun over­name­doel­wit­ten geen enkele voorkeur hebben. Wij gaan daar waar er goud op te del­ven is’, is hun standpunt.

En de Chi­nese goud­honger beperkt zich niet tot klassieke ont­gin­ning­stech­nieken. Zo zijn er con­tacten met bedri­jven die tech­nieken ontwikke­len om goud te gaan zoeken 2 à 6.000 meter onder de zeespiegel.

In de update van feb­ru­ari 2013 van het com­mod­i­ty-dossier over goud vin­dt u de lijst van de top-10 goud­pro­duc­erende onderne­min­gen, samen met hun pro­duc­tie voor het jaar 2012.

U zult merken, dat geen enkel Chi­nees bedri­jf deel uit­maakt van deze top-10. Maar in Chi­na maakt men zich sterk, dat over enkele jaren deze lijst er gans anders zal gaan uitzien. Want de acquisi­ties zullen enkel belan­grijk­er wor­den. Zo heeft Zijing Min­ing Group lat­en weten het niet onaardi­ge bedrag van 872 miljoen USD
(650 miljoen EUR) te hebben opz­i­jgezet voor acquisities.

De Chi­nese honger voor goud gaat nog verder dan over­names en het zoeken naar nieuwe ont­gin­ning­stech­nieken. Een derde luik van het ver­w­er­ven van het gele metaal is het aankopen van goud­staven op de inter­na­tionale mark­ten. Dit gebeurt met alle dis­cretie, want Chi­na wil geen onrust veroorza­k­en om een al te sterke sti­jging van de goud­pri­js te ver­mi­j­den. Het meest recente cijfer op dit gebied is de aankoop van 315 ton goud via Hong Kong gedurende de 5 eerste maan­den van 2012.

En tenslotte zijn er de Chi­nese burg­ers zelf die mas­saal goud kopen voor sier­aden en als appelt­je voor de dorst’. Ook hierover wil de Chi­nese over­heid, het dis­cretiege­bod indachtig, maar heel weinig kwijt. 

Maar Chi­na kan zo dis­creet willen zijn als het wil, de goud­markt wordt door heel velen met argu­so­gen gevol­gd. Ruim 80% van de ver­ant­wo­ordelijken van goud­pro­duc­erende firma’s voorzien dan ook een sti­jging van de goud­pri­js, die in de loop van 2013 de 2.000 dol­largrens zou kun­nen overschrijden.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.