...

Bush onder druk VN en Powel meer geld

1 januari 2005, 20:45 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De mid­de­len die Bush vri­j­maakt voor nod­hulp aan de door de tsoe­na­mi getrof­fen gebieden, zijn opgelopen tot 350 miljoen dol­lar, een 10-voud van de eerdere toezeg­ging van 35 miljoen dol­lar. Dit kwam vooral door de gematigde min­is­ter Pow­ell die de Bush-admin­is­tratie lat­er deze maand ver­laat. Toch denk ik dat Bush hier niet al te blij mee is gezien de financiële toe­s­tand van zijn land. Japan overtre­ft de VS, deze regering maakt 500 miljoen dol­lar over voor hulp …
Bush admin­is­tratie ver­tien­voudigt het bedrag voor hulp Azië: 
Een aan­pass­ing op onder­staand artikel: de Bush-admin­is­tratie ver­tien­voudigt het bedrag voor acute hulp tot 350 miljoen dol­lar. Ook stu­urt de VS nu trans­port­mid­de­len voor de ver­plaats­ing van de goed­eren. Een oper­atie die ik liev­er zie dan geweld in Irak of andere regio‘s.
Artikel van vorige donderdag:
De Bush-admin­is­tratie bewi­jst opnieuw dat het geen enkele vorm van medeleven toont, de voor een land als de VS karige gift aan de in nood (en acute behoefte aan hulp) verk­erende lan­den is beschamend te noe­men. De VS had­den aan­vanke­lijk een bedrag van 15 miljoen dol­lar toegezegd voor de ramp wat dan vol­gens “The New York Times” min­der is dan de helft van wat de Repub­likeinen uit denken te gaan geven aan de inau­gu­ratie van pres­i­dent George Bush.
Onder de druk van de Verenigde Naties heeft Bush het hulpbedrag nu opgeschroefd tot 35 miljoen dol­lar. Nog alti­jd veel te weinig voor een land dat mil­jar­den aan wapen­tu­ig ver­speelt in een nut­teloze oor­log in Irak. Vol­gens “The New York Times” is het echter nog maar een armza­lige drup­pel op de gloeiende plaat. De schade in Zuid-Azië, waar enkele van de arm­ste lan­den ter wereld zijn getrof­fen, loopt vol­gens mij in de 10-tallen mil­jar­den dollars. 
Wat mij nog het meest stoort is dat Bush het lef heeft om 4 dagen te wacht­en om voor het eerst open­baar com­men­taar te geven op wat er gebeurde in Azië. Nog meer tegen de borst stuitte zijn uit­lat­ing dat de VS niet zo‘n ramp kan overkomen door de sys­te­men die men daar­voor heeft uit­gew­erkt. Meneer Bush, hoe zou u dan miljoe­nen mensen bin­nen ongeveer 1 Ã 2 uur kun­nen evac­ueren? Zoi­ets moet men niet zeggen op een moment als dit.

Zuinige Amerika­nen:
Vol­gens een peil­ing denken de meeste Amerika­nen dat hun land 24 pro­cent van zijn bud­get uit­geeft aan ontwik­kel­ing­shulp. Maar in werke­lijkheid is dit min­der dan een kwart pro­cent vol­gens de The New York Times. De Amerika­nen zijn zeer gierig met hun nood­hulp aan de lan­den die op tweede ker­stdag wer­den getrof­fen door de gevol­gen van de zee­bev­ing bij de Indone­sis­che kust. Maar zoals ik al vaak heb aangegeven in de columns en artike­len, ze hebben het geld gewoon niet. Men leeft al zo op de pof dat er niets meer over is voor een ander. 
Wederop­bouw:
Een vreemde com­men­taar van Bush is dat de VS een lei­dende rol zal nemen om de getrof­fen lan­den weer op te bouwen. Bush noemde daar­bij een samen­werk­ing met Aus­tral­ië, Japan en India om dit te realis­eren. En ja hoor, daar horen we tussendoor een economis­che gedachte van Bush. In Europa heb ik gelukkig nog nie­mand over de economis­che voorde­len zien denken bin­nen dit ver­schrikke­lijke tafereel. 
Vreemd dat hij bin­nen die coal­i­tie Europa niet noemde, Europa neemt trouwens wel een goed en duidelijk voor­beeld om hulp te bieden. US Mar­kets doet er ook aan mee, wij hebben al gedoneerd aan het giron­um­mer 555
Dit moest ik toch even kwi­jt beste lez­ers, zo ziet u mogelijk ook in dat de gedacht­en van de Bush-admin­is­tratie alleen op macht zijn gebaseerd en niet op human­i­tair gebied.
Guy Boscart

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.