...

Brengt Obama 2 economische heropleving?

17 september 2012, 14:04 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Vol­gens Nobel­pri­jswin­naar Paul Krug­man kan een tweede ambt­ster­mi­jn van Barack Oba­ma een hero­plev­ing van de Amerikaanse economie brengen.


De stri­jd voor het pres­i­dentschap van de VS is in volle hevigheid aan de gang. Nu de finale op 4 novem­ber 2012 sti­laan echt in zicht komt, komy het er voor de oppo­nen­ten Barack Oba­ma en Mitt Rom­ney erop aan het hoofd koel te houden en hun kiez­erspo­ten­tieel cor­rect te bli­jven toespreken.

Voor blun­ders is geen plaats en daarom verwacht­en we dat Rom­ney op zijn uit­spraak dat Rus­land de vijand num­mer 1 is in zekere mate zal wor­den afgerek­end, want met deze uit­spraak heeft Rom­ney aange­toond dat hij (of diege­nen die zijn speech­es schri­jven) nog in de tijd van de Koude Oor­log denkt of denken te leven. 

Wie dacht dat het net erg­er kon dan deze blun­der heeft het mis voor. Wat denkt u van de vol­gende: Wij lieten hem (Barack Oba­ma, n.v.d.r.) een com­plete hoop rot­zooi na. Hij heeft deze rom­mel niet snel genoeg opgekuist. Tijd dus dat hij opstapt en dat wij (de Repub­likeinen, n.v.d.r.) weer aan het roer komen te staan’.

Wie zoi­ets durft zeggen heeft naar onze mening alle con­tact met de realiteit verloren.

alt

Dat vond Paul Krug­man blijk­baar ook, de 59-jarige hoogler­aar aan de beroemde Prince­ton-uni­ver­siteit die in 2008 de Nobel­pri­js voor de economie won.

Om te begin­nen is Krug­man van oordeel, dat het opruimen van ver­melde rot­zooi wel degelijk aan de gang is. En daarom denkt hij, dat de komende 4 jaren de economie in de VS zal hero­pleven. Op voor­waarde dat er geen poli­tieke ver­gissin­gen zijn om roet in het eten te strooien. Dit is zijn argumentatie. 

Toen Oba­ma in jan­u­ari 2009 de 44ste pres­i­dent van de VS werd, werd de economie gecon­fron­teerd met drie grote problemen:

- een finan­ciële cri­sis, waar­door vele kredi­etkanalen dicht­ges­libd waren. Vol­gens Krug­man ston­den we toen aan de rand van een Grote Depressie zoals in de 1930’er jaren;
- de naweeën van de won­ingzeep­bel, die de economie een duchtige klap had gegeven;
- een ver­min­derd con­sump­tiege­drag omwille van de toren­hoge schulden van de huishoudens.

De finan­ciële cri­sis werd bed­won­gen door noodlenin­gen van de Fed­er­al Reserve, die ervoor hebben gezorgd dat aan het einde van 2009 de sit­u­atie terug zo goed als genor­maliseerd was.

Nochtans heeft deze nor­mal­isatie niet geleid tot een fors her­s­tel. In nor­male omstandighe­den wordt een economisch her­s­tel ingezet door een duidelijke groei in de won­ing­sec­tor. Dit was niet het geval omdat er zonet een won­ing­bubbel gebarsten was. Daaren­boven waren eind 2009 de modale burg­ers nog niet bereid om hun uit­gaven op te dri­jven, omdat ze nog alti­jd onder druk ston­den van schuldeis­ers om hun schulden te niet te doen.

Intussen zijn we bij­na in de herf­st van 2012 en is er heel wat veran­derd, meent Krug­man. Dit zijn vol­gens hem de tekens die op economis­che remonte duiden:

- de kracht­en, die de economie nu al jaren afrem­men, zijn aan het ver­min­deren. Een posi­tief teken is dat de won­ing­bouw weer bezig is aan te trekken;
- de schulden van de huishoudens zijn weliswaar nog hoog, maar de ver­houd­ing schuld/​bnp is over zijn piek en dal­end. Daar­door is te verwacht­en, dat de vraag van de con­sumenten zal gaan sti­j­gen;
- de investerin­gen door bedri­jven groeien. Eigen­lijk had zich op dit vlak al een her­s­tel begin­nen af te teke­nen eind 2009/​begin 2010. De onderne­mers zien nu de vraag naar hun pro­ducten toen­e­men en dat voedt hun optimisme.

Ondanks boven­staand rooskleurig beeld dat hij ophangt, bli­jft Krug­man kri­tisch. Het werk is verre van af, veel van de beloftes die Oba­ma deed zijn niet ingelost. Krug­man citeert Bill Clin­ton die ten tijde van de inau­gu­ratie van Oba­ma van oordeel was dat nie­mand al de schade die hij aantrof aan het begin van zijn ambtspe­ri­ode zal kun­nen her­stellen in 4 jaar tijd’.

Vol­gens Krug­man had Clin­ton het bij het rechte eind wat betre­ft de enorme staatss­chuld van de VS. Maar hij vin­dt wel dat er meer had kun­nen wor­den gedaan voor de ver­licht­ing van de schulden van de huishoudens. Hij ver­wi­jt de Oba­ma-admin­is­tratie dat ze deze schulden­vorm nooit ern­stig genoeg heeft genomen.

Zijn eind­con­clusie is dat Barack Oba­ma zijn land doorheen een slechte en gevaar­lijke peri­ode heeft gelood­st, zodat nu een economis­che relance kan aanbreken.

Die laat­ste state­ment laat zich vol­gens ons ver­volledi­gen door eraan toe te voe­gen dat die economis­che relance er enkel maar kan komen mits een voortzetting van het huidi­ge beleid.

Want van mensen die nog denken in ter­men van de 1960’er jaren en die
kri­tiek hebben op iemand hun rom­mel niet snel genoeg opruimt, kun­nen we o.i. niet al te veel verwachten.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.