...

BNP Paribas en SocGen aan de schandpaal

3 september 2007, 20:32 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De beurs­gang van het nuts­bedri­jf Elec­tric­ité de France eind 2005 heeft toen heel wat stof doen opwaaien. Som­mige beleg­gers, soms hun niet bestaande kinderen, wer­den aan­deel­houd­er. Dit rom­melige gebeuren lei­d­de tot dal­ende koersen en tot veel onge­noe­gen. Twee Franse groot­banken zijn nu geviseerd door een con­trole­or­gaan en er gaan sanc­ties vol­gen.


BNP Paribas en Soc­Gen aan de schandpaal

In de VS heb je de SEC (Secu­ri­ties and Exchange Com­mis­sion), in de wan­del­gan­gen beur­swaakhond’ genoemd. In het verleden heeft de SEC al vele gevallen van onheuse han­del­wi­jzen aan het licht gebracht, denk maar aan Emron, KPMG en andere Worldcoms.

In Frankrijk is het geen waakhond die het doen en lat­en in de finan­ciële wereld observeert, maar wel de Autorité des marchés financiers (AMF), ook gen­darme des marchés’ genoemd. Deze gen­darme heeft twee Franse groot­banken niet alleen op de vingers getikt, maar ook lat­en weten dat hen waarschi­jn­lijk boetes boven het hoofd hangen.

Wat is er gebeurd? De feit­en dateren van 2005. In novem­ber van dat jaar kwam de energiepro­du­cent Elec­tric­ité de France (EDF) op de beurs. EDF is een bedri­jf met 167.300 medew­erk­ers en een beur­swaarde (juni 2007) van 144 mil­jard euro. 

Ver­schil­lende banken waaron­der de groot­banken BNP Paribas (BNP) en Société Générale (Soc­Gen) waren belast met het plaat­sen van de EDF-aan­de­len in de markt. Vol­gens gen­darme AMF wer­den hier­bij weinig ortho­doxe en nogal opdringerige prak­tijken toegepast. 

Voor we hier verder over door­gaan, nog even dit. Van de diverse banken, betrokken in deze zaak bleven enkel BNP en Soc­Gen over in het vizier van de AMF. Verder is het ook zo, dat de Franse Schatk­ist voor de toch wel belan­grijke beurs­gang van EDF een peri­ode van max­i­mum 15 dagen had opgelegd. Boven­di­en zou het com­missieloon van de banken berek­end wor­den op basis van het aan­tal inteke­naars en niet van het aan­tal verkochte aan­de­len. Dit alles berustte op poli­tieke motieven, want de beurs­gang van EDF moest er een van het volk wor­den. In dergelijke omstandighe­den staan de zenuwen ges­pan­nen en zijn fouten mogelijk, zoals dit inder­daad het geval was.

Want onder de druk van de omstandighe­den wer­den EDF-aan­de­len verkocht zon­der dat hun cliën­ten wis­ten dat het over deze effecten ging. Boven­di­en wer­den orders aangedikt door ze te boeken op naam van kinderen van de cliën­ten. Soms werd zo ver gegaan, dat onbestaande kinderen de aan­de­len kocht­en’.

De gevol­gen van zulke chao­tis­che beurs­gang lat­en zich raden. Na één dag was het aan­deel geza­kt tot onder de intro­duc­tiepri­js. Met als gevolg woede van de aan­deel­houd­ers, zek­er van diege­nen die tegen wil en dank belegd had­den in EDF. Uitein­delijk heeft na twee maan­den de koers zich her­steld en heeft ze nadi­en zelfs nog een hoge vlucht genomen.

Hier­boven ziet u de steile klim van het aan­deel in kwest­ie. Maar de gen­darme liet zich niet ver­mur­wen door de betrokken banken, die claim­den dat hun klanten er een goede zaak aan had­den gedaan. Bij BNP en Soc­Gen arriveerde vorig jaar een noti­fi­ca­tion des griefs’ (ken­nis­gev­ing van de klacht­en) en daarmee ging de zaak aan het rollen. Gedurende 7 maan­den streken AMF-teams neer in de hoofdze­tels en keer­den de hele admin­is­tratie en boekhoud­ing ondersteboven. 

Tij­dens en na dit onder­zoek hebben BNP en Soc­Gen getra­cht zich te verdedi­gen door te wijzen op com­mu­ni­catiestorin­gen tussen hen de cliën­ten, maar gen­darme AMF bleef stug op zijn stand­punt: er waren fouten begaan en er zouden sanc­ties volgen. 

Aan boven­staande grafieken van de betrokken banken kunt u merken, dat de beleg­ger toch geen goed oog heeft in de gebeurtenis­sen rond BNP en SocGen. 

Op dit ogen­blik wacht gen­darme AMF op de offi­ciële antwo­or­den van bei­de banken. Daar­na komt de sanc­tie die een open­bare terechtwi­jz­ing kan zijn of een fikse boete. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
4 sep­tem­ber 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleg­gingsin­stru­menten.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.