![](/images/legacy-images/images/070903-jvb-+-gendarme.gif)
BNP Paribas en SocGen aan de schandpaal
In de VS heb je de SEC (Securities and Exchange Commission), in de wandelgangen ‘beurswaakhond’ genoemd. In het verleden heeft de SEC al vele gevallen van onheuse handelwijzen aan het licht gebracht, denk maar aan Emron, KPMG en andere Worldcoms.
In Frankrijk is het geen waakhond die het doen en laten in de financiële wereld observeert, maar wel de Autorité des marchés financiers (AMF), ook ‘gendarme des marchés’ genoemd. Deze gendarme heeft twee Franse grootbanken niet alleen op de vingers getikt, maar ook laten weten dat hen waarschijnlijk boetes boven het hoofd hangen.
Wat is er gebeurd? De feiten dateren van 2005. In november van dat jaar kwam de energieproducent Electricité de France (EDF) op de beurs. EDF is een bedrijf met 167.300 medewerkers en een beurswaarde (juni 2007) van 144 miljard euro.
Verschillende banken waaronder de grootbanken BNP Paribas (BNP) en Société Générale (SocGen) waren belast met het plaatsen van de EDF-aandelen in de markt. Volgens gendarme AMF werden hierbij weinig orthodoxe en nogal opdringerige praktijken toegepast.
Voor we hier verder over doorgaan, nog even dit. Van de diverse banken, betrokken in deze zaak bleven enkel BNP en SocGen over in het vizier van de AMF. Verder is het ook zo, dat de Franse Schatkist voor de toch wel belangrijke beursgang van EDF een periode van maximum 15 dagen had opgelegd. Bovendien zou het commissieloon van de banken berekend worden op basis van het aantal intekenaars en niet van het aantal verkochte aandelen. Dit alles berustte op politieke motieven, want de beursgang van EDF moest er een van het volk worden. In dergelijke omstandigheden staan de zenuwen gespannen en zijn fouten mogelijk, zoals dit inderdaad het geval was.
Want onder de druk van de omstandigheden werden EDF-aandelen verkocht zonder dat hun cliënten wisten dat het over deze effecten ging. Bovendien werden orders aangedikt door ze te boeken op naam van kinderen van de cliënten. Soms werd zo ver gegaan, dat onbestaande kinderen de aandelen ‘kochten’.
De gevolgen van zulke chaotische beursgang laten zich raden. Na één dag was het aandeel gezakt tot onder de introductieprijs. Met als gevolg woede van de aandeelhouders, zeker van diegenen die tegen wil en dank belegd hadden in EDF. Uiteindelijk heeft na twee maanden de koers zich hersteld en heeft ze nadien zelfs nog een hoge vlucht genomen.
Hierboven ziet u de steile klim van het aandeel in kwestie. Maar de gendarme liet zich niet vermurwen door de betrokken banken, die claimden dat hun klanten er een goede zaak aan hadden gedaan. Bij BNP en SocGen arriveerde vorig jaar een ‘notification des griefs’ (kennisgeving van de klachten) en daarmee ging de zaak aan het rollen. Gedurende 7 maanden streken AMF-teams neer in de hoofdzetels en keerden de hele administratie en boekhouding ondersteboven.
Tijdens en na dit onderzoek hebben BNP en SocGen getracht zich te verdedigen door te wijzen op communicatiestoringen tussen hen de cliënten, maar gendarme AMF bleef stug op zijn standpunt: er waren fouten begaan en er zouden sancties volgen.
Aan bovenstaande grafieken van de betrokken banken kunt u merken, dat de belegger toch geen goed oog heeft in de gebeurtenissen rond BNP en SocGen.
Op dit ogenblik wacht gendarme AMF op de officiële antwoorden van beide banken. Daarna komt de sanctie die een openbare terechtwijzing kan zijn of een fikse boete.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
4 september 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl