Als u houdt van rare indexen dan hebben we er nog een leuke gevonden: : The Big Mac Index … We leggen uit waarover het gaat en besluiten, dat deze index misschien nog zo gek niet is … Laat vork en mes thuis en zet uw tanden erin … De BIG MAC Index …
Big Mac: een index om in te bijten
De beurswereld is dol op indices omdat die een globaal beeld (zouden moeten) geven van de toestand van een groep effecten, verbruiksproducten, grondstoffen en noem maar op. We hebben zo de AEX, Nasdaq Composite, Xetra DAX, CAC40, Bel20, Nikkei225, Amex Oil, CBOE Gold om maar te zwijgen van de Dow Jones Industrial Average.
Allemaal stoere indices die in diepe ernst ons input geven over het wel en wee van de sectoren waarmee ze verbonden zijn.
Het Amerikaanse blad, annex website The Economist (http://www.economist.com/) gooit het over een andere boeg. Daar hanteren ze een index, die niet is gebaseerd op gewogen gemiddelden van aandelenkoersen of prijzen van zakken sojabonen en dergelijke.
Om te weten te komen hoe het staat met de appreciatie van de USD, die ouwe trouwe greenback, gaan ze na hoeveel in een bepaald land moet betaald worden voor een Big Mac van de restaurantketen met de Schotse naam om McDonald’s niet te noemen.
Bij The Economist gaat men de pariteit van de koopkracht van de dollar na in de landen waar Big Macs geproduceerd worden, en dat zijn er meer dan 120.
Een Big Mac biedt heel wat te eten (zie zijn portret hierboven) en we vragen ons af, hoe je eraan moet beginnen met niets anders dan je blote handen en een minuscuul papieren servetje. Maar dit terzijde. In de VS zelf kostte dit culinaire monument gisteren 12 januari 3,15 dollar.
In onderstaande tabel zie je wat je voor dit wonderbaarlijke product moet betalen in enkele landen.
Aan de top staat Zwitserland met een prijs, die bijna 57% hoger is dan in de VS. Aan het staartje bengelt China met een Big Mac die ca 59% minder kost dan in de VS.
Bovenstaande grafiek toont dezelfde gegevens, waarbij de grote verschillen tussen China en Zwitserland tot uiting komen. Nederland en België zijn iets duurder (in USD) dan alle landen van de Eurozone samen.
Om het in economische termen uit te drukken: in Nederland is de koopkracht van de USD 13% lager dan in de VS (voor hetzelfde product moeten meer dollars worden neergeteld). In België is deze koopkracht nog minder, nl. 26%.
Alles bij elkaar is dit toch wel een leuke index, met reële informatieve waarde met betrekking tot de dollarpariteit. We zullen hem in het oog houden en zodra er iets wezenlijks verandert, komen we erop terug.
Misschien zult u een McDonald’s met andere gedachten binnenwandelen, nu u weet dat ze er een economische indicator serveren…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
13 januari 2006.
Ondergetekende is gepensioneerd, hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .