...

Big Mac: een index om in te bijten

13 januari 2006, 20:02 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Als u houdt van rare index­en dan hebben we er nog een leuke gevon­den: : The Big Mac Index … We leggen uit waarover het gaat en besluiten, dat deze index miss­chien nog zo gek niet is … Laat vork en mes thuis en zet uw tanden erin … De BIG MAC Index …

Big Mac: een index om in te bijten
De beur­swereld is dol op indices omdat die een globaal beeld (zouden moeten) geven van de toe­s­tand van een groep effecten, ver­bruik­spro­ducten, grond­stof­fen en noem maar op. We hebben zo de AEX, Nas­daq Com­pos­ite, Xetra DAX, CAC40, Bel20, Nikkei225, Amex Oil, CBOE Gold om maar te zwi­j­gen van de Dow Jones Indus­tri­al Average.
Alle­maal sto­ere indices die in diepe ernst ons input geven over het wel en wee van de sec­toren waarmee ze ver­bon­den zijn.
Het Amerikaanse blad, annex web­site The Econ­o­mist (http://​www​.econ​o​mist​.com/) gooit het over een andere boeg. Daar hanteren ze een index, die niet is gebaseerd op gewogen gemid­delden van aan­de­lenko­ersen of pri­jzen van zakken sojabo­nen en dergelijke. 
Om te weten te komen hoe het staat met de appre­ci­atie van de USD, die ouwe trouwe green­back, gaan ze na hoeveel in een bepaald land moet betaald wor­den voor een Big Mac van de restau­ran­tketen met de Schotse naam om McDonald’s niet te noemen. 
Bij The Econ­o­mist gaat men de pariteit van de koop­kracht van de dol­lar na in de lan­den waar Big Macs gepro­duceerd wor­den, en dat zijn er meer dan 120.
Een Big Mac biedt heel wat te eten (zie zijn portret hier­boven) en we vra­gen ons af, hoe je eraan moet begin­nen met niets anders dan je blote han­den en een minus­cu­ul papieren servet­je. Maar dit terz­i­jde. In de VS zelf kostte dit culi­naire mon­u­ment gis­teren 12 jan­u­ari 3,15 dollar. 
In onder­staande tabel zie je wat je voor dit won­der­baar­lijke prod­uct moet betal­en in enkele landen. 
Aan de top staat Zwit­ser­land met een pri­js, die bij­na 57% hoger is dan in de VS. Aan het staart­je ben­gelt Chi­na met een Big Mac die ca 59% min­der kost dan in de VS
Boven­staande grafiek toont dezelfde gegevens, waar­bij de grote ver­schillen tussen Chi­na en Zwit­ser­land tot uit­ing komen. Ned­er­land en Bel­gië zijn iets duur­der (in USD) dan alle lan­den van de Euro­zone samen.
Om het in economis­che ter­men uit te drukken: in Ned­er­land is de koop­kracht van de USD 13% lager dan in de VS (voor het­zelfde prod­uct moeten meer dol­lars wor­den neer­geteld). In Bel­gië is deze koop­kracht nog min­der, nl. 26%. 
Alles bij elka­ar is dit toch wel een leuke index, met reële infor­matieve waarde met betrekking tot de dol­larpariteit. We zullen hem in het oog houden en zodra er iets wezen­lijks veran­dert, komen we erop terug.
Miss­chien zult u een McDonald’s met andere gedacht­en bin­nen­wan­de­len, nu u weet dat ze er een economis­che indi­ca­tor serveren…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

13 jan­u­ari 2006.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel
belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.