...

Bel 20: euforie maar voor hoelang?

20 januari 2006, 08:42 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Deze week bereik­te de Bel­gis­che index Bel20 zijn hoog­ste peil sinds 7 jaar en zelfs niveaus hoger dan ooit .… Gejuich alom … Velen zullen nu ent­hou­si­ast op de kar sprin­gen, want op feestjes en ver­jaarda­gen is de beurs weer een gesprek­son­der­w­erp … Ook op de web­site breken we record na record door de nieuwe belang­stelling voor de beurs … Is dit een defin­i­tieve draai of staan we op punt om er over een jaar mis­troost­ig weer naast te gaan lopen?

Bel 20: euforie maar voor hoelang?
Op maandag 16 jan­u­ari ll. brak de Bel20 het record van 7 jaar gele­den. De Bel­gis­che media deden er euforisch over, er ver­sch­enen overzicht­en van de evo­lu­tie van deze index en spe­cial­is­ten waag­den zich aan voor­spellin­gen op korte en mid­del­lange termijn.
Bel2010 jaar
Op boven­staande grafiek ziet u wat de waarne­mers zo blij maak­te. Na een record eind 1999 ging het bergaf met deze index met een dieptepunt van ca 1490 pun­ten aan­vang 2003. Daar­na was er geen houden meer aan.

Bel201 jaar
Het afgelopen jaar was er een van gestage groei van de Bel20, tot die fameuze 16de jan­u­ari 2006, toen de index 3.691,07 pun­ten liet noteren. 
In de Bel­gis­che pers ver­sch­enen artikels van spe­cial­is­ten, werkza­am bij diverse finan­ciële instellin­gen, zoals Bank Degroof, Bank de Maerte­laere, Dex­ia, For­tis Bank, ING Bel­gium, KBC om er maar enkele te noe­men. Hier en daar werd aange­maand om voorzichtig te zijn en het record niet te zien als een sig­naal om in te stap­pen. Maar we vrezen dat deze ver­wit­tigin­gen over­schree­uwd wor­den door de juichkreten die het hebben over de Bel20 die in 2006 nog 10 à 12% hoger kan (dat is ca 4100 pun­ten vóór 31 decem­ber ek.) maar ook over een Bel20 die de 6000 pun­ten kan halen, dat is 63% hoger dan het laat­ste record!
Uit andere bericht­en blijkt, dat het ent­hou­si­asme voor beleggen op de beurs pijl­snel is geste­gen de laat­ste maan­den. Een enquête, uit­gevo­erd door de bank ING, de dagbladen 
De Tijd en l’Écho en de Uni­ver­siteit Gent leert ons ver­schil­lende zak­en over de visie van de Bel­gen op de economie en de beurs:
a) slechts 13 verwacht een merk­bare ver­be­ter­ing van de economie bin­nen dit en drie maanden,
b) slechts 15 denkt dat de economie zal verzwakken,
c) 43% denkt dat de komende drie maan­den sterke beursre­sul­tat­en zullen brengen.
Verder blijkt dat de meest actieve (lees: de meest kap­i­taalkrachtige) beleg­gers het meest posi­tief zijn. Bij­na 6 op 10 (57%) van hen ziet de koersen sti­j­gen in het eerste kwartaal van 2006
Bij­na de helft (47%) van de beleg­gers is bereid te investeren in iets of wat risi­co­volle sec­toren. Bij­na een derde (27%) wil zelfs beleggen in risi­co­volle ondernemingen. 
Al deze ele­menten doen ons terug­denken aan het­geen we schreven in het artikel Beurs­geschiede­nis: Hypes, crash­es, waanzin: deel 6 en slot. Als ken­merken van de sit­u­atie vóór een crash had­den we het vol­gende lijst­je bij elka­ar gesprokkeld:
1. Euforie in de media, in de zin dat wordt aanger­aden om te beleggen in aan­de­len of dat je min­stens je posi­ties moet vergroten. 
2. Bericht­en over andere tij­den’, nieuwe economie’ e.d.
3. Inflatie die op hol slaat, waar­bij alles duur­der wordt, zoals brand­stof, lev­ens­mid­de­len, huishu­ur, vakanties. 
4. Sti­j­gende goudprijs. 
5. Juichende bood­schap­pen van regeringslei­ders i.v.m. de economie. 
Aan punt 1 is o.i. voldaan, wat Bel­gië betre­ft. Zelfs jon­geren­zen­ders ver­meld­den het record van de Bel20
De wil om te beleggen in risi­co­volle sec­toren cor­re­spon­deert met punt 2, vin­den we. 
Inflatie: zoals de zak­en er nu voorstaan, wordt het lev­en in Bel­gië er zek­er niet goed­kop­er op. 
De goud­pri­js: op 16 jan­u­ari ll. stond de goud­pri­js op een record van boven 560 dollar/​ounce en het ziet er niet naar uit dat deze pri­js spoedig zal dalen.
En juichende bood­schap­pen zijn er genoeg…
Waarmee we u maar willen aan­to­nen, dat het record van de Bel20 niet meteen een aans­poring moet zijn om met z’n allen naar de beurs te ren­nen. Best lijkt ons rustig af te wacht­en en intussen Guy Boscarts artikel THREE PEAKS fol­lowed by DOMED HOUSE ! na te lezen. Want als het op Wall Street regent… 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

20 jan­u­ari 2006.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel
belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.