...

Armoede in Nederland wordt erger

23 augustus 2005, 13:45 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Recente cijfers tonen aan, dat het aan­tal armen in Ned­er­land op onrust­barende wijze toe­neemt. Hulp­biedende organ­isaties kun­nen amper vol­doen aan de vraag van de duizen­den, die onder de armoede­grens lev­en. Geen vrolijk beeld, wel bit­tere realiteit.
Armoede in Ned­er­land wordt erger
Uit een toe­spraak, gehouden in het jaar 2000 door de Brus­selse gou­verneur staan enkele opmerke­lijke zak­en in ver­band met armoede, zoals: 
- in de Europese Unie moet men reken­ing houden met ca 70 miljoen behoeftigen, 
- ongeveer 7,7% van de Bel­gis­che huishoudens bevond zich onder de armoedegrens, 
- Bel­gië en Ned­er­land mak­en deel uit van de Europese mid­den­moot qua aan­tal armen.
We kre­gen infor­matie die een beeld geeft van hoe is het gesteld in Ned­er­land 5 jaar na deze toespraak.
Kei­harde cijfers ver­strekt door het Soci­aal en Cul­tureel Plan­bu­reau (Den Haag) onder­strepen, dat de armoede in Ned­er­land onrust­barend toe­neemt. Eerst moeten we zeggen dat de armoede­grens in Ned­er­land zich situeert bij een max­i­mum jaarinkomen van 7.000 euro (583 euro/​maand) per per­soon. Hier­mee reken­ing houdend, stellen we vast dat thans min­stens 225.000 mensen onder de armoede­grens lev­en. In 1990 waren dat er slechts’ 131.000 en in 2000 reeds 184.000.
De Sticht­ing Voed­sel­bank Ned­er­land (www​.voed​sel​bank​.nl) (Rot­ter­dam) rap­por­teert dat ze de toen­e­mende vraag niet meer aankan en dat ver­schil­lende dis­trib­u­tiepun­ten op de wachtli­jst staan. 
Deze Sticht­ing beschikt over een indruk­wekkende infra­struc­tu­ur voor het stock­eren en verde­len van voed­sel­pakket­ten. Zo’n pakket heeft een waarde van ca 20 euro en bevat brood, groen­ten, fruit en brood­be­leg. Huishoudens die maan­delijks max­i­mum 400 euro/​volwassene ver­di­enen, komen in aan­merk­ing voor deze pakket­ten. Reken­ing houdend met boven­ver­meld cri­teri­um van 583 euro/​maand valt dus 31% van diege­nen die onder de armoede­grens lev­en, uit de boot. 
In alle geval wor­den in de regio Rot­ter­dam weke­lijks 1.300 voed­sel­pakket­ten verdeeld op
30 locaties. We weten niet hoeveel pakket­ten dat zijn voor geheel Ned­er­land, dat hon­der­den van deze dis­trib­u­tiecen­tra telt.
Buiten Rot­ter­dam zijn de hardst getrof­fen regio’s deze van Ams­ter­dam, Den Haag, de land­bouwge­bieden rond Gronin­gen en de provin­cie Brabant.
Wie zijn nu de armen in Ned­er­land? Oud­eren, gepen­sioneer­den, alleen­staan­den en vooral immi­granten, vooral Marokka­nen. Immi­granten mak­en min­der dan 15 uit van de Ned­er­landse bevolk­ing, maar ze tellen wel voor 13 van de armen in Nederland.
Wie of wat moet men met de vinger wijzen? Grote boos­doen­er is wel degelijk de slabakkende Ned­er­landse economie, die van alle 25 lid­stat­en het slechtst presteerde door in het eerste kwartaal van dit jaar 0,5% te dalen. 
De werk­loosheid is in Ned­er­land (gelukkig) nog niet zo erg als in lan­den zoals Bel­gië (12,3%), Frankrijk (10,1%) en Duit­s­land (12,6%), maar ze is sinds 1999 geste­gen van 2 naar ca 7%.
Een heel ongun­stig teken aan de wand is dat het tra­di­tion­eel sterke sys­teem van sociale zek­er­heid in Ned­er­land de richt­ing uit­gaat van vri­je­mark­te­conomie, met sti­j­gende kosten voor ziek­tev­erzek­er­ing en wonen tot gevolg. Tussen 2003 en 2005 zijn de pre­mies van de ziek­tev­erzek­er­ing meer dan 50% geste­gen en er wordt verwacht dat er tegen vol­gend jaar nog eens 10% bijkomt.
Deze fac­toren zullen zek­er niet bij­dra­gen aan een snelle ver­be­ter­ing van de armoedesi­t­u­atie in Nederland…
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.