Dure brandstof en een onzekere arbeidsmarkt hebben de Amerikaanse consumenten somber gestemd. De index van de University of Michigan daalde voor de 5 keer op rij, in tegenstelling tot wat de Wall Street analisten hadden verwacht. De Amerikaanse economie, die drijft op de bestedingen van de consumenten, blijft onzeker en de toekomst is ook niet zo rooskleurig als Greenspan ons voorhoudt.
Als de Amerikaanse consumenten het laten afweten, dan heeft de Amerikaanse economie een probleem. Geen enkele economie in de wereld is zo afhankelijk van het koopgedrag van zijn inwoners als die in de VS. Niet voor niets zien we bijna wekelijks dat Alan Greenspan de “rentetouwtjes†laat vieren of aantrekt. Ondanks dat het de economie redelijk voor de wind gaat, denkt de consument er anders over. Voor de 5e keer op rij is het sentiment gedaald en aanbeland op het laagste niveau in de afgelopen 2 jaar. Volgens het laatste onderzoeksrapport van The University of Michigan, is de index uitgekomen op 85,3. In de maand april stond deze index nog op 87,7. Analisten op Wall Street hadden een stijging verwacht naar 88.2. De kar blijft vaker leeg !
Psyche
De beelden van Alan Greenspan op de televisie zijn kennelijk niet rustgevend genoeg om de consument te overtuigen dat het goed gaat met de economie. Hij roept hiermee eigenlijk de Amerikaanse bevolking op om met vol vertrouwen naar de winkels te gaan en met een gerust hart boodschappen te doen. Echter, als er een kink in de kabel komt, verschillen de mensen aan de andere kant van de plas niet wezenlijk met de Nederlanders. Door de stijgende brandstofprijzen en de matige vooruitzichten op een nieuwe baan zijn veel Amerikanen voorzichtig geworden met het uitgeven van geld. Het ziet er ook niet naar uit dat er spoedig een draai in de trend zal komen. Tegenvallende rapporten zijn voor de consument een bevestiging dat het slecht blijft gaan, ook al gaat het macro economisch niveau redelijk goed met de VS. Er moet heel wat gebeuren wil het denken op een optimistisch spoor gezet worden. Daar help zelf een belastingverlaging niet bij. Die wordt alleen maar aangewend om de creditcard schulden te verminderen.
De hand is én blijft nog wel even op de knip!
Brandstofprijzen
De 5de daling op rij werd hoofdzakelijk veroorzaakt door de stijgende brandstofprijzen. Stijgende benzineprijzen zijn direct merkbaar in de portemonnee en verlagen het overgebleven besteedbare inkomen. Uit de conclusies van de vorige rapporten wijst de oorzaak van het dalende vertrouwen nog veel meer in de richting voor de vrees voor inflatie, stijging van de rente en een daling van het aantal beschikbare banen. Het negatieve sentiment wordt kennelijk op veel fronten bij de mensen ervaren.
Ook de langetermijnvooruitzichten zijn somber. Zal in 2006 de groei nog redelijk sterk zijn, vanaf 2007 zal dit beduidend minder worden.
Loopt Greenspan voor op de (kortetermijn)realiteit, of zijn zijn rentebeleid en mooi-weer-toespraken voor de Senaatcommissie een farce waar iedereen over de hele wereld met open ogen intuint en gelooft met een goeroe te maken te hebben?
De echte waarheid zit nog steeds in de knip van de consument.
Dirk Dortland
©usmarkets.nl