...

Amerikaanse consument blijft somber

13 mei 2005, 21:23 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Dure brand­stof en een onzekere arbei­ds­markt hebben de Amerikaanse con­sumenten somber gestemd. De index van de Uni­ver­si­ty of Michi­gan daalde voor de 5 keer op rij, in tegen­stelling tot wat de Wall Street anal­is­ten had­den verwacht. De Amerikaanse economie, die dri­jft op de beste­din­gen van de con­sumenten, bli­jft onzek­er en de toekomst is ook niet zo rooskleurig als Greenspan ons voorhoudt.

Als de Amerikaanse con­sumenten het lat­en afweten, dan heeft de Amerikaanse economie een prob­leem. Geen enkele economie in de wereld is zo afhanke­lijk van het koopge­drag van zijn inwon­ers als die in de VS. Niet voor niets zien we bij­na weke­lijks dat Alan Greenspan de “rentetouwtjes” laat vieren of aantrekt. Ondanks dat het de economie redelijk voor de wind gaat, denkt de con­sument er anders over. Voor de 5e keer op rij is het sen­ti­ment gedaald en aan­be­land op het laag­ste niveau in de afgelopen 2 jaar. Vol­gens het laat­ste onder­zoek­srap­port van The Uni­ver­si­ty of Michi­gan, is de index uit­gekomen op 85,3. In de maand april stond deze index nog op 87,7. Anal­is­ten op Wall Street had­den een sti­jging verwacht naar 88.2. De kar bli­jft vak­er leeg !

Psy­che
De beelden van Alan Greenspan op de tele­visie zijn ken­nelijk niet rust­gevend genoeg om de con­sument te over­tu­igen dat het goed gaat met de economie. Hij roept hier­mee eigen­lijk de Amerikaanse bevolk­ing op om met vol vertrouwen naar de winkels te gaan en met een gerust hart bood­schap­pen te doen. Echter, als er een kink in de kabel komt, ver­schillen de mensen aan de andere kant van de plas niet wezen­lijk met de Ned­er­lan­ders. Door de sti­j­gende brand­stof­pri­jzen en de matige vooruitzicht­en op een nieuwe baan zijn veel Amerika­nen voorzichtig gewor­den met het uit­geven van geld. Het ziet er ook niet naar uit dat er spoedig een draai in de trend zal komen. Tegen­val­lende rap­porten zijn voor de con­sument een beves­tig­ing dat het slecht bli­jft gaan, ook al gaat het macro economisch niveau redelijk goed met de VS. Er moet heel wat gebeuren wil het denken op een opti­mistisch spoor gezet wor­den. Daar help zelf een belast­ingver­lag­ing niet bij. Die wordt alleen maar aangewend om de cred­it­card schulden te verminderen. 
De hand is én bli­jft nog wel even op de knip!

Brand­stof­pri­jzen
De 5de dal­ing op rij werd hoofdza­ke­lijk veroorza­akt door de sti­j­gende brand­stof­pri­jzen. Sti­j­gende ben­zinepri­jzen zijn direct merk­baar in de porte­mon­nee en ver­la­gen het overge­bleven besteed­bare inkomen. Uit de con­clusies van de vorige rap­porten wijst de oorza­ak van het dal­ende vertrouwen nog veel meer in de richt­ing voor de vrees voor inflatie, sti­jging van de rente en een dal­ing van het aan­tal beschik­bare banen. Het negatieve sen­ti­ment wordt ken­nelijk op veel fron­ten bij de mensen ervaren. 
Ook de langeter­mi­jn­vooruitzicht­en zijn somber. Zal in 2006 de groei nog redelijk sterk zijn, vanaf 2007 zal dit beduidend min­der worden. 

Loopt Greenspan voor op de (kortetermijn)realiteit, of zijn zijn rente­beleid en mooi-weer-toe­sprak­en voor de Senaat­com­missie een farce waar iedereen over de hele wereld met open ogen intu­int en gelooft met een goeroe te mak­en te hebben? 

De echte waarheid zit nog steeds in de knip van de consument.

Dirk Dort­land

©usmarkets.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.