![](/images/legacy-images/images/080402--jvb-+-kluis.gif)
7,6 miljard euro weg, oeps
Deze financiële opdoffer schreef UBS op het conto van de subprimecrisis. Volgens de officiële verklaring van de bank moest in het eerste trimester 2008 voor meer dan 19,3 miljard CHF (12,2 miljard euro) afgeschreven worden op ‘posities verbonden met de Amerikaanse vastgoedsector en posities verbonden met gestructureerde kredieten’.
Hiermee breekt UBS het record van de Franse bank Société Générale, die in januari 2008 moest laten weten, dat een van haar handelaars een uitschuivertje had gemaakt van 5 miljard euro. Lees hierover meer in Foutje van 5 miljard
Voor we dit voorval verder commentariëren, geven we wat achtergrondinformatie over UBS. De hoofdzetel van het bedrijf, dat wereldwijd bijna 85.600 mensen tewerkstelt, is het Zwitserse Zürich. Een tweede vestiging in het land van Willem Tell is in Basel. Naast activiteiten als zakenbank, is UBS gespecialiseerd in vermogensbeheer, waarmee ze naar eigen zeggen de nummer 1 in de wereld is.
In 2006 was het resultaat vóór belastingen 15,523 miljard CHF (9,83 miljard euro) maar in 2007 werd het een verlies van 2,8 miljard CHF (1,77 miljard euro). Dat is zo maar eventjes een terugval met bijna 120%.
Voorzitter van UBS is, of beter gezegd was, de 58-jarige Marcel Ospel. In het licht van het miljardenverlies dat hij gisteren opbiechtte, besloot hij op te stappen en zich niet meer verkiesbaar te stellen. Hij zal moeten zien rond te komen met zijn spaarcentjes. Hier en daar wat bijklussen is wellicht niet nodig, want bij voorbeeld in 2005 kreeg hij een jaarsalaris van ca 24 miljoen CHF (15 miljoen euro). Er is al een kandidaat-opvolger gekend: de ‘Genral Counsel’ Peter Kurer. In het kielzog van Marcel Ospel hebben CEO Peter Wuffli en financieel directeur Clive Standish de onderneming vaarwel gezegd.
Nu terug naar die 7,6 miljard euro verlies. Blijkbaar heeft de directie van UBS de bui al een tijdje zien hangen en zijn ze dus beter bij de pinken dan de directie van Société Générale die (officieel) beweerde niets te hebben geweten van het gesjoemel van hun trader Jérôme Kerviel. UBS heeft een kapitaalsverhoging gelanceerd om 15 miljard CHF (9,5 miljard euro) vers geld op te halen. Volgens de laatste berichten van vandaag 2 april 2008 is deze operatie al rond en kan UBS vrolijk fluitend zijn financiële put dempen en er nog zo’n 3 miljard CHF aan overhouden ook nog.
Het aandeel UBS was al een hele tijd aan het dalen maar nu ziet het ernaar uit, dat een rebounce niet uitgesloten is. Het nieuws van het vertrek van de heer Ospel en de geslaagde kapitaalverhoging hebben de beleggers blijkbaar terug vertrouwen gegeven.
UBS is ook van plan, haar structuur grondig te hervormen om evenementen zoals het recente miljardenverlies te vermijden.
Ook in dit geval wordt aangetoond, dat een blunder soms kan lonen. Als er maar voldoende miljarden mee gemoeid zijn?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.