...

7,6 miljard euro weg, oeps

2 april 2008, 15:48 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het was gis­teren 1 april 2008 een nieuwsitem en het bleek niet te gaan om een april­grap. De Zwit­serse bank UBS maak­te bek­end dat de eerste trimester van 2008 afges­loten moest wor­den met een ver­lies van 12 mil­jard Zwit­serse frank (CHF), dat is 7,6 mil­jard euro. Oeps, inder­daad.

7,6 mil­jard euro weg, oeps 

Deze finan­ciële opd­of­fer schreef UBS op het con­to van de sub­prime­cri­sis. Vol­gens de offi­ciële verk­lar­ing van de bank moest in het eerste trimester 2008 voor meer dan 19,3 mil­jard CHF (12,2 mil­jard euro) afgeschreven wor­den op posi­ties ver­bon­den met de Amerikaanse vast­goed­sec­tor en posi­ties ver­bon­den met gestruc­tureerde kredieten’. 

Hier­mee breekt UBS het record van de Franse bank Société Générale, die in jan­u­ari 2008 moest lat­en weten, dat een van haar han­de­laars een uitschuiv­ert­je had gemaakt van 5 mil­jard euro. Lees hierover meer in Fout­je van 5 miljard


Voor we dit voor­val verder com­men­tar­iëren, geven we wat achter­grond­in­for­matie over UBS. De hoofdze­tel van het bedri­jf, dat wereld­wi­jd bij­na 85.600 mensen tew­erk­stelt, is het Zwit­serse Zürich. Een tweede ves­tig­ing in het land van Willem Tell is in Basel. Naast activiteit­en als zak­en­bank, is UBS gespe­cialiseerd in ver­mo­gens­be­heer, waarmee ze naar eigen zeggen de num­mer 1 in de wereld is. 

In 2006 was het resul­taat vóór belastin­gen 15,523 mil­jard CHF (9,83 mil­jard euro) maar in 2007 werd het een ver­lies van 2,8 mil­jard CHF (1,77 mil­jard euro). Dat is zo maar even­t­jes een terug­val met bij­na 120%.

Voorzit­ter van UBS is, of beter gezegd was, de 58-jarige Mar­cel Ospel. In het licht van het mil­jar­den­ver­lies dat hij gis­teren opbiechtte, besloot hij op te stap­pen en zich niet meer verkies­baar te stellen. Hij zal moeten zien rond te komen met zijn spaar­cent­jes. Hier en daar wat bijk­lussen is wellicht niet nodig, want bij voor­beeld in 2005 kreeg hij een jaarsalaris van ca 24 miljoen CHF (15 miljoen euro). Er is al een kan­di­daat-opvol­ger gek­end: de Gen­ral Coun­sel’ Peter Kur­er. In het kiel­zog van Mar­cel Ospel hebben CEO Peter Wuf­fli en finan­cieel directeur Clive Stan­dish de onderne­m­ing vaar­wel gezegd. 

Nu terug naar die 7,6 mil­jard euro ver­lies. Blijk­baar heeft de direc­tie van UBS de bui al een tijd­je zien hangen en zijn ze dus beter bij de pinken dan de direc­tie van Société Générale die (offi­cieel) beweerde niets te hebben geweten van het gesjoemel van hun trad­er Jérôme Kerviel. UBS heeft een kap­i­taalsver­hoging gelanceerd om 15 mil­jard CHF (9,5 mil­jard euro) vers geld op te halen. Vol­gens de laat­ste bericht­en van van­daag 2 april 2008 is deze oper­atie al rond en kan UBS vrolijk flui­tend zijn finan­ciële put dem­pen en er nog zo’n 3 mil­jard CHF aan over­houden ook nog. 


Het aan­deel UBS was al een hele tijd aan het dalen maar nu ziet het ernaar uit, dat een rebounce niet uit­ges­loten is. Het nieuws van het vertrek van de heer Ospel en de ges­laagde kap­i­taalver­hoging hebben de beleg­gers blijk­baar terug vertrouwen gegeven. 

UBS is ook van plan, haar struc­tu­ur grondig te her­vor­men om even­e­menten zoals het recente mil­jar­den­ver­lies te vermijden. 

Ook in dit geval wordt aange­toond, dat een blun­der soms kan lonen. Als er maar vol­doende mil­jar­den mee gemoeid zijn? 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.