...

500 eurobiljet overspoelt Spanje

29 april 2006, 10:14 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De groot­ste con­cen­tratie ter wereld van het paarse euro­bil­jet van 500 euro vind je in Span­je .… Dat is niet alleen merk­waardig, maar voor de Spaanse autoriteit­en iets om zich ern­stige zor­gen over te mak­en .… Want hoewel vol­gens het gezegde geld niet stinkt, zit hier toch een reuk­je aan …

500 euro­bil­jet over­spoelt Spanje
De titel van dit artikel zou ook kun­nen geweest zijn: ‘Bin Laden over­spoelt Span­je’, maar dat zou lijken op sen­satiezucht of humor die getu­igt van slechte smaak. Nochtans is ‘Bin Laden’ de bij­naam die in som­mige lan­den wordt gegeven aan het bil­jet van 500 euro. Waarom? Net als de notoire Osama is het bil­jet veel waard (qua lospri­js dan toch), je hoort er veel van maar je ziet het heel zelden. 
In Span­je is dat anders, wat het zien betre­ft natu­urlijk. Daar cir­culeren op dit moment naar schat­ting 100 miljoen van deze vio­lette kan­jers. Dat is het dubbele van de beschei­den brief­jes van 5 euro.
Deze 100 miljoen verte­gen­wo­ordi­gen meer dan 25% van alle 500 euro­bil­jet­ten die uit­gegeven zijn. Toen de euro in 2002 geïntroduceerd werd, waren slechts 3,5% van deze bil­jet­ten aan­wezig in het land van de pael­la. In de loop van vorig jaar kende de cir­cu­latie van het bil­jet in kwest­ie een toe­name met 60% en er lijkt geen einde te komen aan de vio­lette stroom richt­ing Spanje. 
En het zijn niet de gewone werkne­mers in Span­je die opeens een behoefte aan grote coupures hebben. Het gemid­delde maand­salaris van Juan-met-de-pet is 1.000 euro, twee van die vio­lette papiertjes. 
Dit alles weten de Spaanse fis­cus en min­is­ter van financiën natu­urlijk en daarom is een groot onder­zoek ges­tart. Hier­bij gaat men uit van drie pistes, die mogelijk naast elka­ar bestaan. Twee hier­van hebben te mak­en met de immobiliënsector, die in Span­je is nog alti­jd aan het boomen is. De derde moeten we zoeken in het drugsmilieu.
Nie­mand betaalt gaarne belastin­gen en daarom wor­den onroerende goed­eren vaak aan een lagere pri­js bij de notaris beschreven, dat scheelt een hele flinke slok op de belast­ings­bor­rel. Het ver­schil tussen de werke­lijk bedongen en de officiële pri­js wordt tij­dens de sessie bij de notaris betaald, maar wel zon­der dat deze laat­ste aan­wezig is. In Span­je zegt men: ‘el notario se va al ser­vi­cio’ , ‘de notaris gaat naar het toi­let’. En ter­wi­jl die brave man in het kle­in­ste kamert­je ver­toeft, ver­wis­se­len de vio­lette 500’ertjes van eige­naar. Geef toe, dat telt sneller en neemt min­der plaats in dan die 200’s, 100’s of kleinere? Dat is de eerste piste.
Ten tweede is er het wit­wassen van zwart geld door de immobiliënkantoren recht­streeks. Vol­gens de Spaanse fis­cus accepteert 60% van de agentschap­pen baar geld zon­der te vra­gen waar het van­daan komt. Eventueel mis­daadgeld ontsnapt dus aan de con­t­role. Vele agentschap­pen eisen zelfs betal­ing in cash geld. Dit ver­schi­jnsel zou mee aan de basis liggen van de ‘boom’ in deze sec­tor, die in Span­je een pri­jsver­hoging met bij­na 160% kende tussen 1997 en nu.
Het derde kanaal dat 500 euro­bil­jet­ten de weg naar Span­je doet vin­den, is het meest sombere. Het gaat om de drugshan­del, die op het Iberische schierei­land hoge top­pen scheert. Zow­el hasjiesj uit Noord-Afri­ka als cocaïné uit Lati­jns Ameri­ka bereikt heel vaak Europa via Span­je. Zo kon de Spaanse poli­tie vorig jaar 50 ton cocaïné onder­schep­pen. Deze mas­sa verte­gen­wo­ordigt een han­del­swaarde van ca 6 mil­jard euro. Dat zijn 12 miljoen brief­jes van 500 euro…
Wat de Spaanse over­heid nu gaat doen om het 500 eurotij te doen keren, is nog niet bek­end. Maar die 100 miljoen bil­jet­ten hebben toch hun alarmerend effect niet gemist…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

27 april 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële berichten..

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.