![](/images/legacy-userimages/userimages/060427-kop+500euro.gif)
De grootste concentratie ter wereld van het paarse eurobiljet van 500 euro vind je in Spanje .… Dat is niet alleen merkwaardig, maar voor de Spaanse autoriteiten iets om zich ernstige zorgen over te maken .… Want hoewel volgens het gezegde geld niet stinkt, zit hier toch een reukje aan …
500 eurobiljet overspoelt Spanje
De titel van dit artikel zou ook kunnen geweest zijn: ‘Bin Laden overspoelt Spanje’, maar dat zou lijken op sensatiezucht of humor die getuigt van slechte smaak. Nochtans is ‘Bin Laden’ de bijnaam die in sommige landen wordt gegeven aan het biljet van 500 euro. Waarom? Net als de notoire Osama is het biljet veel waard (qua losprijs dan toch), je hoort er veel van maar je ziet het heel zelden.
In Spanje is dat anders, wat het zien betreft natuurlijk. Daar circuleren op dit moment naar schatting 100 miljoen van deze violette kanjers. Dat is het dubbele van de bescheiden briefjes van 5 euro.
Deze 100 miljoen vertegenwoordigen meer dan 25% van alle 500 eurobiljetten die uitgegeven zijn. Toen de euro in 2002 geïntroduceerd werd, waren slechts 3,5% van deze biljetten aanwezig in het land van de paella. In de loop van vorig jaar kende de circulatie van het biljet in kwestie een toename met 60% en er lijkt geen einde te komen aan de violette stroom richting Spanje.
Deze 100 miljoen vertegenwoordigen meer dan 25% van alle 500 eurobiljetten die uitgegeven zijn. Toen de euro in 2002 geïntroduceerd werd, waren slechts 3,5% van deze biljetten aanwezig in het land van de paella. In de loop van vorig jaar kende de circulatie van het biljet in kwestie een toename met 60% en er lijkt geen einde te komen aan de violette stroom richting Spanje.
En het zijn niet de gewone werknemers in Spanje die opeens een behoefte aan grote coupures hebben. Het gemiddelde maandsalaris van Juan-met-de-pet is 1.000 euro, twee van die violette papiertjes.
Dit alles weten de Spaanse fiscus en minister van financiën natuurlijk en daarom is een groot onderzoek gestart. Hierbij gaat men uit van drie pistes, die mogelijk naast elkaar bestaan. Twee hiervan hebben te maken met de immobiliënsector, die in Spanje is nog altijd aan het boomen is. De derde moeten we zoeken in het drugsmilieu.
Niemand betaalt gaarne belastingen en daarom worden onroerende goederen vaak aan een lagere prijs bij de notaris beschreven, dat scheelt een hele flinke slok op de belastingsborrel. Het verschil tussen de werkelijk bedongen en de officiële prijs wordt tijdens de sessie bij de notaris betaald, maar wel zonder dat deze laatste aanwezig is. In Spanje zegt men: ‘el notario se va al servicio’ , ‘de notaris gaat naar het toilet’. En terwijl die brave man in het kleinste kamertje vertoeft, verwisselen de violette 500’ertjes van eigenaar. Geef toe, dat telt sneller en neemt minder plaats in dan die 200’s, 100’s of kleinere? Dat is de eerste piste.
Ten tweede is er het witwassen van zwart geld door de immobiliënkantoren rechtstreeks. Volgens de Spaanse fiscus accepteert 60% van de agentschappen baar geld zonder te vragen waar het vandaan komt. Eventueel misdaadgeld ontsnapt dus aan de controle. Vele agentschappen eisen zelfs betaling in cash geld. Dit verschijnsel zou mee aan de basis liggen van de ‘boom’ in deze sector, die in Spanje een prijsverhoging met bijna 160% kende tussen 1997 en nu.
Het derde kanaal dat 500 eurobiljetten de weg naar Spanje doet vinden, is het meest sombere. Het gaat om de drugshandel, die op het Iberische schiereiland hoge toppen scheert. Zowel hasjiesj uit Noord-Afrika als cocaïné uit Latijns Amerika bereikt heel vaak Europa via Spanje. Zo kon de Spaanse politie vorig jaar 50 ton cocaïné onderscheppen. Deze massa vertegenwoordigt een handelswaarde van ca 6 miljard euro. Dat zijn 12 miljoen briefjes van 500 euro…
Wat de Spaanse overheid nu gaat doen om het 500 eurotij te doen keren, is nog niet bekend. Maar die 100 miljoen biljetten hebben toch hun alarmerend effect niet gemist…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
Columnist voor US Markets
27 april 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten..
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl