![](/images/legacy-images/images/070402-jvb-+-wijngaard.gif)
300 euro voor een glas wijn.
Hieronder ziet u een reeks van 10 zeldzame wijnen, gepubliceerd in een recent (3 maart ll.) artikel van Forbes.
Het zijn wijnen, waarvan tussen de 300 en de bijna 9.900 liter gefabriceerd werd. Dit feit op zichzelf heeft natuurlijk invloed op de prijs. Verder is er de faam van de château in kwestie, plus fenomenen die behoren tot het wazige domein van de menselijke psyche.
De minst dure (nou ja) is Harlan Estates uit de gezegende Napa vallei, Californië. Het schijnt dat de heer Harlan, eigenaar van de wijngaard, negen oogsten heeft gewacht vooraleer zijn eerste productie, de oogst van 2002, dit jaar op de markt te brengen. Al dat geduld en geëxperimenteer heeft hem geen windeieren gelegd, want zijn werk zal (als hij alles kan verkopen aan 187,50 euro per fles) hem 540.000 euro opbrengen.
Nummer twee in de reeks is qua productie en prijs helemaal te vergelijken met Harlan en komt daarmee op dezelfde hoogte. Hoewel een jaar jonger dan de Harlan, zou de Tychson een meer fluwelige smaak hebben, ondersteund door veel tannines en goede bewaarcapaciteiten.
We blijven in de VS en in de Napa vallei met de wijngaard van de familie Bryant. Wijnboer Don Bryant geeft zelf toe, dat hij vijftien geleden geen jota kende van wijn maken. Hij heeft snel geleerd en/of veel geluk gehad, want nu staan de amateurs te trappelen om enkele flesjes van zijn 2004 aan te schaffen.
Nu maken we een sprong van de VS naar Australië. In tegenstelling tot de drie hierboven besproken Amerikaanse wijnen hebben we hier te maken met een wijngaard met de respectabele ouderdom van 140 jaar, die er jaar op jaar in slaagt druiven met een formidabel aroma voort te brengen. Dit is althans de mening van experts, want voor onze portemonnee is 300 euro iets te duur voor een flesje wijn.
Nu komen we terecht in Frankrijk, naar eigen zeggen hét wijnland. De château van Musigney heeft in 2004 slechts 300 liter volgens kenners verrukkelijke bourgogne voortgebracht. Het gegiste sap van de pinot noir druif kost je iets minder dan 320 euro per fles. Kan het wel nog enkele jaren in je (zwaar bewaakte) kelder uithouden, wordt gezegd.
Weer wat duurder is de Screaming Eagle, weer afkomstig van de Napa vallei en zoals de 3 Amerikaanse collega’s gemaakt van cabernet sauvignon. Wat de jaargang 2003 zal brengen, daarover kan of durft niemand zich uitspreken. De wijngaard is intussen immers van eigenaar veranderd en de twee zakenlui, die Screaming Eagle verder willen produceren, zijn begonnen met radicale heraanplantingen en zullen dus met een heel andere wijn opdagen. Als dat maar goed komt.
Weer wat duurder is de bordeaux Château le Pin, die volgens de kenners eerder een Californisch dan een Frans smaakpalet heeft. Zeg dat maar eens als er een Fransman in de buurt is.
In de categorie ‘duurder dan 500 euro’ hebben we eerst Corton Charlemagne, een chardonnay uit 2004. Deze wijn dankt zijn roem aan zijn grotere complexiteit en diepte (wat dat ook moge betekenen) vergeleken met de andere wijnen, afkomstig van wijnranken die op enkele honderden meter groeien.
En dan is er dé champagne van de champagnes, eentje met een Duitse naam nog wel. De wijngaard is al heel oud, de eerste druiven werden er geoogst in 1698. Of er nog flessen Krug 1698 ergens in de kelders van Clos du Mesnil rondslingeren, weten we niet. Het is in alle geval dezelfde chardonnay-druif die gebruikt wordt voor de Corton Charlemagne die aan de basis ligt van ’s werelds duurste en volgens experts beste champagne.
En nu komen we bij de onbetwiste prijskampioen. Met zijn 1875 euro per fles laat de Romanée-Conti alle andere dure wijnen ver achter zich. Net als voor de Musigney wordt een pinot noir druif gebruikt om het edele vocht te produceren. De smaak zou onvergelijkbaar diep en intens zijn en de bewaartijd kan je uitdrukken in vele tientallen jaren. Als je een kistje van 12 flesjes Romanée-Conti aanschaft voor het luttele bedrag van 22.500 euro, hoef je alle wijn dus niet meteen uit te drinken: dat is een hele opluchting, of niet soms.
We zijn even gaan berekenen wat een glas van deze wijnen kost. Voor de ‘goedkoopste’ uit bovenstaande tabel, de Harlan Estates, komt dat op 31,25 euro per glas. De Romanée-Conti is net 10 maal duurder:
312,50 euro per glas. Als we ervan uitgaan, dat een glas wijn in 6 slokken leeg is, dan komt dat per slokje neer op resp. 5,20 en 52 euro.
Een wijntje van meer dan 300 euro per glas morsen of je glas omstoten, je mag er niet aan denken…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
3 april 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over uiteenlopende onderwerpen.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl