Een gemiddelde dagwinst van 25 miljoen dollar, dat realiseerde de veelbesproken zakenbank Goldman Sachs in het eerste trimester 2010. Sectorgenoot JP Morgan deed daar een behoorlijke schep bovenop maar geniet nu de niet benijdenswaardige belangstelling van het FBI.
Het was beurswaakhond SEC die naar buiten bracht dat gedurende de 63 werkdagen van het eerste kwartaal 2010 Goldman Sachs (NYSE: GS) elke dag gemiddeld 25 miljoen dollar (ca 20 miljoen euro) winst boekte. Er waren natuurlijk slappe dagen met weinig of geen winst, maar die werden ruimschoots gecompenseerd door herhaalde topdagen van ca 100 miljoen dollar (ca 79 miljoen euro).
Dit resultaat is des te merkwaardiger, omdat het gerealiseerd werd gedurende een periode van grote nervositeit en volatiliteit in de markten. Daarover aan de tand gevoeld, antwoordden toplui van GS dat ze hun mooie cijfers danken aan een (en we citeren) ‘robuust risicomanagement’. De SEC is niet echt tevreden met deze uitleg en graaft ijverig verder. Los van de vermeende rol die GS heeft gespeeld in de Griekse financiële tragedie, is nu ook aan het licht gekomen, dat GS zg. synthetische CDO’s (collateralized debt obligations) op de markt heeft gebracht. Dit zijn een soort futures, ervan uitgaande dat de uitgever van de obligaties niet aan zijn verplichting om terug te betalen op vervaldag zal kunnen voldoen.
Goldman Sachs is zich er ten zeerste van bewust, verdacht te zijn van onfrisse praktijken (hoewel ze niet als enige zijn met bij voorbeeld synthetische CDO’s) en heeft een interne onderzoekscommissie opgericht naar de eigen handelspraktijken.
Daar waar 25 miljoen dollar per dag toch al een winst is om even met je ogen te knipperen, zinkt dit bedrag in het niet tegenover wat zakenbank JP Morgan (NYSE: JPM) in hetzelfde eerste kwartaal 2010 presteerde: een gemiddelde dagwinst van 118 miljoen dollar (ca 93 miljoen euro).
Het FBI vindt klaarblijkelijk dat zulk een resultaat de spuigaten uitloopt en heeft een ploeg van haar financiële experts opdracht gegeven om JPM’s handel en wandel uit te spitten. Net als bij GS draait het hier ook om al dan niet synthetische CDO’s, die JPM aan haar cliënten heeft verkocht binnenskamers ervan uitgaande, dat de cliënten hun geld nooit zouden terugzien. Met andere woorden: volgens het FBI heeft JPM ziijn klanten valse informatie gegeven en zo exuberante winsten gemaakt.
Uit een interview met woordvoerders van JPM, verschenen in de Wall Street Journal, blijkt vreemd genoeg dat de zakenbank ‘nog niet is gecontacteerd door het ministerie van Justitie en geen weet heeft van een onderzoek in dit verband’. Geciteerde krant houdt evenwel vol te weten dat het FBI hoorzittingen houdt over de tegenstellingen in haar eigen financiële politiek tegenover hetgeen ze haar cliënteel aanraadt. Met andere woorden, het FBI gaat er blijkbaar van uit, dat JPM (net zoals GS en misschien ook nog andere banken zoals Morgan Stanley) heel complexe financiële producten in het leven hebben geroepen, met als doel de ene positie tegen de andere te kunnen uitspelen. In concreto wordt JPM ervan verdacht, aan klanten long-posities in de woningsector te hebben aanbevolen, terwijl ze zelf via derivaten short ging in dezelfde sector.
Deze tussenkomst van de Amerikaanse overheid toont nogmaals aan, hoe groot de wil is van de overheid in de VS om Wall Street te controleren. Het zal voor het FBI van geen leien dakje lopen om te kunnen bewijzen dat in casu JPM bewust haar klanten om de tuin heeft geleid.
Maar de inzet is wellicht de moeite waard en kan leiden tot meer transparantie wat betreft de financiële markten in de VS en bij uitbreiding ook daarbuiten.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.