...

25 miljoen dollar winst per dag genoeg? Welnee...

13 mei 2010, 15:12 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Een gemid­delde dag­winst van 25 miljoen dol­lar, dat realiseerde de veelbe­spro­ken zak­en­bank Gold­man Sachs in het eerste trimester 2010. Sec­torgenoot JP Mor­gan deed daar een behoor­lijke schep bovenop maar geni­et nu de niet beni­j­denswaardi­ge belang­stelling van het FBI.


Het was beur­swaakhond SEC die naar buiten bracht dat gedurende de 63 werkda­gen van het eerste kwartaal 2010 Gold­man Sachs (NYSE: GS) elke dag gemid­deld 25 miljoen dol­lar (ca 20 miljoen euro) winst boek­te. Er waren natu­urlijk slappe dagen met weinig of geen winst, maar die wer­den ruim­schoots gecom­penseerd door her­haalde topda­gen van ca 100 miljoen dol­lar (ca 79 miljoen euro).

Dit resul­taat is des te merk­waardi­ger, omdat het gere­aliseerd werd gedurende een peri­ode van grote ner­vositeit en volatiliteit in de mark­ten. Daarover aan de tand gevoeld, antwo­ord­den toplui van GS dat ze hun mooie cijfers danken aan een (en we citeren) robu­ust risi­co­man­age­ment’. De SEC is niet echt tevre­den met deze uit­leg en graaft ijverig verder. Los van de ver­meende rol die GS heeft gespeeld in de Griekse finan­ciële tragedie, is nu ook aan het licht gekomen, dat GS zg. syn­thetis­che CDO’s (col­lat­er­al­ized debt oblig­a­tions) op de markt heeft gebracht. Dit zijn een soort futures, ervan uit­gaande dat de uit­gev­er van de oblig­aties niet aan zijn ver­plicht­ing om terug te betal­en op ver­valdag zal kun­nen voldoen.

Gold­man Sachs is zich er ten zeer­ste van bewust, ver­dacht te zijn van onfrisse prak­tijken (hoewel ze niet als enige zijn met bij voor­beeld syn­thetis­che CDO’s) en heeft een interne onder­zoekscom­missie opgericht naar de eigen handelspraktijken.

Daar waar 25 miljoen dol­lar per dag toch al een winst is om even met je ogen te knip­peren, zinkt dit bedrag in het niet tegen­over wat zak­en­bank JP Mor­gan (NYSE: JPM) in het­zelfde eerste kwartaal 2010 presteerde: een gemid­delde dag­winst van 118 miljoen dol­lar (ca 93 miljoen euro).

Het FBI vin­dt klaar­blijke­lijk dat zulk een resul­taat de spuigat­en uit­loopt en heeft een ploeg van haar finan­ciële experts opdracht gegeven om JPM’s han­del en wan­del uit te spit­ten. Net als bij GS draait het hier ook om al dan niet syn­thetis­che CDO’s, die JPM aan haar cliën­ten heeft verkocht bin­nen­skamers ervan uit­gaande, dat de cliën­ten hun geld nooit zouden terugzien. Met andere woor­den: vol­gens het FBI heeft JPM ziijn klanten valse infor­matie gegeven en zo exu­ber­ante win­sten gemaakt.

Uit een inter­view met woord­vo­erders van JPM, ver­sch­enen in de Wall Street Jour­nal, blijkt vreemd genoeg dat de zak­en­bank nog niet is gecon­tacteerd door het min­is­terie van Justi­tie en geen weet heeft van een onder­zoek in dit ver­band’. Geciteerde krant houdt even­wel vol te weten dat het FBI hoorzit­tin­gen houdt over de tegen­stellin­gen in haar eigen finan­ciële poli­tiek tegen­over het­geen ze haar cliën­teel aan­raadt. Met andere woor­den, het FBI gaat er blijk­baar van uit, dat JPM (net zoals GS en miss­chien ook nog andere banken zoals Mor­gan Stan­ley) heel com­plexe finan­ciële pro­ducten in het lev­en hebben geroepen, met als doel de ene posi­tie tegen de andere te kun­nen uit­spe­len. In con­cre­to wordt JPM ervan ver­dacht, aan klanten long-posi­ties in de won­ing­sec­tor te hebben aan­bev­olen, ter­wi­jl ze zelf via derivat­en short ging in dezelfde sector.

Deze tussenkomst van de Amerikaanse over­heid toont nog­maals aan, hoe groot de wil is van de over­heid in de VS om Wall Street te con­trol­eren. Het zal voor het FBI van geen leien dak­je lopen om te kun­nen bewi­jzen dat in casu JPM bewust haar klanten om de tuin heeft geleid. 

Maar de inzet is wellicht de moeite waard en kan lei­den tot meer transparantie wat betre­ft de finan­ciële mark­ten in de VS en bij uit­brei­d­ing ook daarbuiten.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.