Elliot wave, een theorie die toch vrij vaak wordt opgevangen door u als belegger maar wat is dat nu precies en hoe kan men daar het best mee om gaan … Voor diegenen die er nog nooit wat over hebben gehoord en de regels van de Elliott theorie niet kennen, is er misschien een voorbereidend artikel nodig om de draad van de verhalen van Wieb Kits niet kwijt te raken. Onder deze link “Theorie†staan de principes en basisregels, waardoor de artikelen van Wieb ook voor de niet-Elliott kenner beter te volgen zijn … Wieb legt eerst wat uit over Elliot Wave en past die dan toe op de S&P 500 index .…
Voor dat u verder leest, de grafieken van Wieb zijn te breed om die binnen het tekstveld te plaatsen. In het artikel ziet u wel de grafieken maar die zijn niet goed te bekijken, daarom kunt u op de grafiek klikken waarna u op een andere pagina zonder tekst komt. Daar staan de grafieken wel op het juiste formaat. Het is wat omslachtig, maar wel de moeite waard. … US Markets …
Elliot wave theorie :
Zij die nog nooit van Elliott hebben gehoord en zij die de regels van de Elliott theorie niet kennen, hebben misschien een voorbereidend artikel nodig om de draad van mijn verhalen niet kwijt te raken. Via de link “Theorie†staan de principes en basisregels, waardoor mijn artikelen ook voor de niet-Elliott kenner beter te volgen zijn.
Het gezegde gaat,dat als je 12 Elliottisten in een kamer opsluit er hoogstwaarschijnlijk meer dan 12 mogelijke scenario’s uit de bus komen rollen. Omdat Elliottisten dat zien als een ondermijning van hun “voorspellend vermogen†volgen de meeste in hun analyses een erkende “Elliott-guru†waarna ze bij een correcte voorspelling lachend de complimenten in ontvangst nemen, maar bij een blooper met een beschuldigende vinger wijzen naar hun lichtend voorbeeld.
In de beginjaren 90, toen Rich Swannell (www.Elliottician.com) zijn Elliott Wave Analyzer ontwikkelde kwam hij op het lumineuze idee om de gebruikers van zijn software te vragen of zij een door hem ontwikkelde screensaver wilden installeren. Die screensaver spoorde in de uren dat de gebruiker zijn computer niet daadwerkelijk gebruikte, op het internet golfpatronen op van indices, commodities, etc. etc. en stopte die vervolgens in een database. Rich wilde namelijk onderzoeken of de regels van Elliott nog steeds van toepassing waren en of er misschien enige aanpassingen nodig waren. Dat was een groot succes. Zo’n 3000 bezitters van de EWA deden mee aan de proef, als gevolg waarvan Rich zijn software aanmerkelijk kon verbeteren, omdat er inderdaad enige “verfijningen†nodig bleken te zijn.
De Elliott Wave Analyzer werd een aantal jaren geleden vervangen door de Refined Elliott Trader, omdat het nu ook over een aantal technische indicatoren beschikt waarmee in- en uitstap momenten zijn te bepalen.
U hebt het al begrepen: van deze software maak ik gebruik. En voor ik verder ga: ik doe niet aan voorspellingen. Wat ik presenteer zijn scenario’s, waarvan de RET heeft geoordeeld dat zij een kans van slagen hebben. Daarbij gelden onder meer de volgende regels: a. wanneer scenario’s van verschillende periodes synchroon lopen, verhoogt dat de kans op een geldig scenario en b. des te hoger de rating van een scenario, des te waarschijnlijker het wordt dat de koers van de index/het aandeel de kant uitgaat die de RET aangeeft.
Dan wordt het nu tijd om een belangrijke index te nemen om te zien vanwaar die komt en welke mogelijkheden er zijn voor de nabije toekomst. Dat zijn zeker niet de DOW of de AEX, want beide indices bevatten minder dan 30 aandelen en zijn daarom wat makkelijker te beïnvloeden door grote partijen. De AEX heeft dan ook nog het nadeel dat het in een andere tijdzone opereert dan zijn grote broers in de VS, waardoor het schering en inslag is dat de index met een “gap†opent; niet echt bevorderlijk om mooie Elliott patronen te genereren. De SPX en de NDX, zo ongeveer de belangrijkste indices ter wereld met 500 aandelen en een groot volume, lenen zich wel weer erg goed voor een analyse met de RET, want des te groter de index, des te beter voor de RET.
De eerste 2 grafieken geven het lange termijn plaatje van de SPX; een stijging die midden jaren 80 is begonnen en die een volledige impuls hebben gezet in 2000. Het verschil in beide plaatjes – en daarmee heeft u gelijk een belangrijke oorzaak van alle gekrakeel bij de Elliottisten — is dat in oktober 2002 of een II is gezet, of een IIa.
Grafiek 1 : Om de grafiek groter te zien kunt u op de grafiek klikken
Grafiek 2 : Om de grafiek groter te zien kunt u op de grafiek klikken
Wanneer een II is gezet, dan is in oktober 2002 een begin gemaakt met een langjarige stijging die de index richting 2000 moet brengen in de komende jaren. (op lagere niveaus vinden uiteraard de nodige correcties plaats, maar bij dit scenario kun je in wezen een mandje SPX-en kopen en er niet meer naar omkijken; dat geld komt wel binnen.
Wanneer er echter een IIa is gezet, betekent dit dat de SPX zoekt naar het einde van de B golf. En omdat de index bij het 61.8% Fibonnaci niveau van de complete daling sinds 2000 is aangekomen, (een zeer belangrijk keerpunt) mag de mogelijkheid niet worden uitgesloten dat de index op het punt staat in een alles vernietigende grote C golf de koersen naar een absoluut dieptepunt te voeren.
Om met het bearishe scenario te beginnen zoom ik in de volgende grafiek in vanaf het punt waarbij in grafiek 2 de bruine (x) is gezet. Op dat moment begint de (y) golf en die moet volgens Elliott of een impuls of een Ending Diagonal zijn. (een ending diagonal lijkt op een impuls, maar bestaat uit 5 ABC golven).
Grafiek 3 : Om de grafiek groter te zien kunt u op de grafiek klikken
Nu heb ik op dit moment geen impuls of een Ending Diagonal vanaf augustus 2004 bij de RET kunnen vinden, maar toch wil ik deze mogelijkheid hier tonen (grafiek 3) en wel omdat beide opties tot voor kort wel door de RET werden aangeboden. Als ik inzoom bij het begin van golf 5 (grafiek 4) dan rest maar 1 conclusie: theoretisch gezien is het mogelijk dat de SPX aan de vooravond staat van een megadaling. Maar of dit scenario het nu werkelijk gaat maken, valt nog te bezien, ook al omdat het theoretische koersdoelgebied weliswaar is bereikt, maar binnen de vetomlijnde figuur valt 60 procent van het einde van alle koerspatronen en zover is de SPX nog niet gekomen. Ook geeft de Refined Elliott Oscillator wel aan dat een kleinere correctie tot de mogelijkheden behoort, maar zeker niet een reusachtige daling.
Grafiek 5 : Om de grafiek groter te zien kunt u op de grafiek klikken
Na dit bearishe scenario wordt het tijd voor de bullishe optie (zie grafiek 1 en 5). De SPX zit aan het begin van golf III en heeft een lange weg omhoog te gaan.
In de volgende 2 grafieken worden de mogelijkheden onderzocht op lager niveau. Beide opties zijn mogelijk. Bij grafiek 6 vindt een correctie plaats, waarbij het einde wordt gezocht van golf 1 van omcirkelde 3 (een of meerdere dagen) terwijl bij grafiek 7 rekening moet worden gehouden met een correctie van een of meerdere weken.
Grafiek 6 : Om de grafiek groter te zien kunt u op de grafiek klikken
Grafiek 7 : Om de grafiek groter te zien kunt u op de grafiek klikken
Tenslotte nog even twee detailgrafieken vanaf begin 2006 als vervolg op grafiek 6.
Grafiek 8 : Om de grafiek groter te zien kunt u op de grafiek klikken
Grafiek 9 : Om de grafiek groter te zien kunt u op de grafiek klikken
Bij de eerste is de correctie al weer voorbij en bij de 2e nog niet. Resumerend kan worden gesteld dat bij een stijging boven de 1295 kan worden gesteld dat grafiek 8 geldig is. Dat is dan het moment om daar op in te spelen. In de andere gevallen kijken we eerst naar een correctie die de daling vanaf 3 januari moet compenseren. Vervolgens, wanneer de SPX die Fiblevels achter zich zou laten, kijken we naar de Fiblevels voor een daling die de stijging vanaf 13 oktober moet compenseren. En mocht de SPX dan nog niet genoeg zijn gedaald, dan heb ik u al lang verteld welke overige scenario’s de prullenbak in kunnen.
Tot de volgende update
Wieb Kits