...

Elliot wave: Inleiding en analyse S&P 500

14 januari 2006, 19:31 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Elliot wave, een the­o­rie die toch vrij vaak wordt opgevan­gen door u als beleg­ger maar wat is dat nu pre­cies en hoe kan men daar het best mee om gaan … Voor diege­nen die er nog nooit wat over hebben geho­ord en de regels van de Elliott the­o­rie niet ken­nen, is er miss­chien een voor­berei­dend artikel nodig om de draad van de ver­halen van Wieb Kits niet kwi­jt te rak­en. Onder deze link “Theorie†staan de principes en basis­regels, waar­door de artike­len van Wieb ook voor de niet-Elliott ken­ner beter te vol­gen zijn … Wieb legt eerst wat uit over Elliot Wave en past die dan toe op de S&P 500 index .…

Voor dat u verder leest, de grafieken van Wieb zijn te breed om die bin­nen het tek­stveld te plaat­sen. In het artikel ziet u wel de grafieken maar die zijn niet goed te bek­ijken, daarom kunt u op de grafiek klikken waar­na u op een andere pag­i­na zon­der tekst komt. Daar staan de grafieken wel op het juiste for­maat. Het is wat omslachtig, maar wel de moeite waard. … US Markets …
Elliot wave theorie :
Zij die nog nooit van Elliott hebben geho­ord en zij die de regels van de Elliott the­o­rie niet ken­nen, hebben miss­chien een voor­berei­dend artikel nodig om de draad van mijn ver­halen niet kwi­jt te rak­en. Via de link The­o­rie” staan de principes en basis­regels, waar­door mijn artike­len ook voor de niet-Elliott ken­ner beter te vol­gen zijn. 
Het gezegde gaat,dat als je 12 Elliot­tis­ten in een kamer opsluit er hoogst­waarschi­jn­lijk meer dan 12 mogelijke scenario’s uit de bus komen rollen. Omdat Elliot­tis­ten dat zien als een onder­mi­jn­ing van hun “voorspellend ver­mo­gen” vol­gen de meeste in hun analy­ses een erk­ende “Elliott-guru” waar­na ze bij een cor­recte voor­spelling lachend de com­pli­menten in ont­vangst nemen, maar bij een bloop­er met een beschuldigende vinger wijzen naar hun lich­t­end voorbeeld. 
In de begin­jaren 90, toen Rich Swan­nell (www​.Elliot​ti​cian​.com) zijn Elliott Wave Ana­lyz­er ontwikkelde kwam hij op het lumineuze idee om de gebruik­ers van zijn soft­ware te vra­gen of zij een door hem ontwikkelde screen­saver wilden installeren. Die screen­saver spo­orde in de uren dat de gebruik­er zijn com­put­er niet daad­w­erke­lijk gebruik­te, op het inter­net golf­pa­tro­nen op van indices, com­modi­ties, etc. etc. en stopte die ver­vol­gens in een data­base. Rich wilde namelijk onder­zoeken of de regels van Elliott nog steeds van toepass­ing waren en of er miss­chien enige aan­passin­gen nodig waren. Dat was een groot suc­ces. Zo’n 3000 bezit­ters van de EWA deden mee aan de proef, als gevolg waar­van Rich zijn soft­ware aan­merke­lijk kon ver­beteren, omdat er inder­daad enige “verfijningen” nodig bleken te zijn. 
De Elliott Wave Ana­lyz­er werd een aan­tal jaren gele­den ver­van­gen door de Refined Elliott Trad­er, omdat het nu ook over een aan­tal tech­nis­che indi­ca­toren beschikt waarmee in- en uit­stap momenten zijn te bepalen. 
U hebt het al begrepen: van deze soft­ware maak ik gebruik. En voor ik verder ga: ik doe niet aan voor­spellin­gen. Wat ik pre­sen­teer zijn scenario’s, waar­van de RET heeft geo­ordeeld dat zij een kans van sla­gen hebben. Daar­bij gelden onder meer de vol­gende regels: a. wan­neer scenario’s van ver­schil­lende peri­odes syn­chroon lopen, ver­hoogt dat de kans op een geldig sce­nario en b. des te hoger de rat­ing van een sce­nario, des te waarschi­jn­lijk­er het wordt dat de koers van de index/​het aan­deel de kant uit­gaat die de RET aangeeft. 
Dan wordt het nu tijd om een belan­grijke index te nemen om te zien van­waar die komt en welke mogelijkhe­den er zijn voor de nabi­je toekomst. Dat zijn zek­er niet de DOW of de AEX, want bei­de indices bevat­ten min­der dan 30 aan­de­len en zijn daarom wat makke­lijk­er te beïnvloeden door grote par­ti­jen. De AEX heeft dan ook nog het nadeel dat het in een andere tijd­zone opereert dan zijn grote broers in de VS, waar­door het scher­ing en inslag is dat de index met een “gap” opent; niet echt bevorder­lijk om mooie Elliott patro­nen te gener­eren. De SPX en de NDX, zo ongeveer de belan­grijk­ste indices ter wereld met 500 aan­de­len en een groot vol­ume, lenen zich wel weer erg goed voor een analyse met de RET, want des te grot­er de index, des te beter voor de RET.
De eerste 2 grafieken geven het lange ter­mi­jn plaat­je van de SPX; een sti­jging die mid­den jaren 80 is begonnen en die een volledi­ge impuls hebben gezet in 2000. Het ver­schil in bei­de plaat­jes – en daarmee heeft u gelijk een belan­grijke oorza­ak van alle gekra­keel bij de Elliot­tis­ten — is dat in okto­ber 2002 of een II is gezet, of een IIa. 
Grafiek 1 : Om de grafiek grot­er te zien kunt u op de grafiek klikken
Grafiek 2 : Om de grafiek grot­er te zien kunt u op de grafiek klikken
Wan­neer een II is gezet, dan is in okto­ber 2002 een begin gemaakt met een lang­jarige sti­jging die de index richt­ing 2000 moet bren­gen in de komende jaren. (op lagere niveaus vin­den uit­er­aard de nodi­ge cor­rec­ties plaats, maar bij dit sce­nario kun je in wezen een mand­je SPX-en kopen en er niet meer naar omk­ijken; dat geld komt wel binnen. 
Wan­neer er echter een IIa is gezet, betekent dit dat de SPX zoekt naar het einde van de B golf. En omdat de index bij het 61.8% Fibon­naci niveau van de com­plete dal­ing sinds 2000 is aangekomen, (een zeer belan­grijk keer­punt) mag de mogelijkheid niet wor­den uit­ges­loten dat de index op het punt staat in een alles verni­eti­gende grote C golf de koersen naar een absolu­ut dieptepunt te voeren. 
Om met het bear­ishe sce­nario te begin­nen zoom ik in de vol­gende grafiek in vanaf het punt waar­bij in grafiek 2 de bru­ine (x) is gezet. Op dat moment begint de (y) golf en die moet vol­gens Elliott of een impuls of een End­ing Diag­o­nal zijn. (een end­ing diag­o­nal lijkt op een impuls, maar bestaat uit 5 ABC golven).
Grafiek 3 : Om de grafiek grot­er te zien kunt u op de grafiek klikken
Grafiek 4 : Om de grafiek grot­er te zien kunt u op de grafiek klikken
Nu heb ik op dit moment geen impuls of een End­ing Diag­o­nal vanaf augus­tus 2004 bij de RET kun­nen vin­den, maar toch wil ik deze mogelijkheid hier tonen (grafiek 3) en wel omdat bei­de opties tot voor kort wel door de RET wer­den aange­bo­den. Als ik inzoom bij het begin van golf 5 (grafiek 4) dan rest maar 1 con­clusie: the­o­retisch gezien is het mogelijk dat de SPX aan de vooravond staat van een megadal­ing. Maar of dit sce­nario het nu werke­lijk gaat mak­en, valt nog te bezien, ook al omdat het the­o­retis­che koers­doel­ge­bied weliswaar is bereikt, maar bin­nen de vetom­li­jnde figu­ur valt 60 pro­cent van het einde van alle koerspa­tro­nen en zover is de SPX nog niet gekomen. Ook geeft de Refined Elliott Oscil­la­tor wel aan dat een kleinere cor­rec­tie tot de mogelijkhe­den behoort, maar zek­er niet een reusachtige daling. 
Grafiek 5 : Om de grafiek grot­er te zien kunt u op de grafiek klikken
Na dit bear­ishe sce­nario wordt het tijd voor de bull­ishe optie (zie grafiek 1 en 5). De SPX zit aan het begin van golf III en heeft een lange weg omhoog te gaan. 
In de vol­gende 2 grafieken wor­den de mogelijkhe­den onder­zocht op lager niveau. Bei­de opties zijn mogelijk. Bij grafiek 6 vin­dt een cor­rec­tie plaats, waar­bij het einde wordt gezocht van golf 1 van omcirkelde 3 (een of meerdere dagen) ter­wi­jl bij grafiek 7 reken­ing moet wor­den gehouden met een cor­rec­tie van een of meerdere weken. 
Grafiek 6 : Om de grafiek grot­er te zien kunt u op de grafiek klikken
Grafiek 7 : Om de grafiek grot­er te zien kunt u op de grafiek klikken
Tenslotte nog even twee detail­grafieken vanaf begin 2006 als ver­volg op grafiek 6
Grafiek 8 : Om de grafiek grot­er te zien kunt u op de grafiek klikken
Grafiek 9 : Om de grafiek grot­er te zien kunt u op de grafiek klikken
Bij de eerste is de cor­rec­tie al weer voor­bij en bij de 2e nog niet. Resumerend kan wor­den gesteld dat bij een sti­jging boven de 1295 kan wor­den gesteld dat grafiek 8 geldig is. Dat is dan het moment om daar op in te spe­len. In de andere gevallen kijken we eerst naar een cor­rec­tie die de dal­ing vanaf 3 jan­u­ari moet com­penseren. Ver­vol­gens, wan­neer de SPX die Fiblevels achter zich zou lat­en, kijken we naar de Fiblevels voor een dal­ing die de sti­jging vanaf 13 okto­ber moet com­penseren. En mocht de SPX dan nog niet genoeg zijn gedaald, dan heb ik u al lang verteld welke overige scenario’s de prul­len­bak in kunnen. 
Tot de vol­gende update
Wieb Kits

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.