...

Zink: dalende trend

28 juni 2008, 21:03 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De crb-index bli­jft sti­j­gen maar niet alle grond­stof­fen dra­gen bij aan die sti­jging. Alu­mini­um en tin liggen er ste­vig bj maar lood en zink zit­ten in een dal­ende trend. Pal­molie en sojabo­nen zit­ten al heel lang in een sti­j­gende trend. Wat de koffiepri­js betre­ft had ik in een recente analyse aangegeven een forse sti­jging te verwacht­en en de sti­jging is inmid­dels begonnen. Ook de tar­wepri­js is opnieuw gaan sti­j­gen. Orange Juice bli­jft een zwak koersver­loop tonen maar mogelijks kri­j­gen we hier een breuk in de dal­ende trend. Edel­met­al­en bli­jven favori­et voor een komende sti­jging en de burg­er moet er naar ik meen geen tekeninget­je bijhebben waarom die sti­jging kan verwacht wor­den. Nat­ur­al gas en olie wor­den naar mijn mening gebruikt om de aan­de­len­beurzen verder de dieperik in te krijgen…


Zink: dal­ende trend

We kijken in deze WE-analyse naar de zinkpri­js. Op de Bel­gis­che beurs wordt een aan­deel als Nyrstar (lood en zink) al maan­den aanger­aden als goed­koop en fun­da­menteel koop­waardig. Volg de zink- en lood­pri­js en je weet waarom het aan­deel nog steeds niet koop­waardig is.

Naar gewoonte een plaat­je van de crb-index: de uit­braak is er en de sti­jging gaat verder. De sti­jging wordt wel niet beves­tigd door de macd.

In de Heikin-ashik­wartaal­grafiek zien we dat zink in een sterk dal­ende trend zit. We bereiken het niveau van sep­tem­ber 1997 en we vallen terug op het 50% Fibo-niveau. Vlak onder deze niveaus zien we het gemid­delde liggen. Mogelijks kun­nen we rond deze niveaus dus ste­un verwachten.

In de maand­grafiek heb ik de hor­i­zon­tale lijn uit de kwartaal­grafiek lat­en staan. De lijn geeft eerder een ste­un­zone aan maar geen strikt in aan­merk­ing te nemen niveau. We zien een duidelijk dal­end kanaal en in dat dal­end kanaal kan de ste­un­li­jn en bijgevolg het vol­gende Fibo-niveau best gehaald wor­den. Omdat we op het gemid­delde liggen is een kleine sti­jging niet uit te sluiten maar ik verwacht niet dat die eventuele sti­jging de weer­stand­sli­jn van het kanaal zal uit­ne­men. Vlak boven de huidi­ge koersen ligt immers het kort­lopende gemid­delde dat ombuigt naar een vlak verloop.

In de week­grafiek zien we dat de zinkpri­js pas onlangs onder zijn 200-weeks dal­ende gemid­delde is terecht­gekomen. Meest logisch is dus dat de dal­ende trend zich verderzet. Wel moeten we oog hebben voor het ver­loop van de macd want deze indi­ca­tor beves­tigd de dal­ing niet. We mogen dus niet uit het oog ver­liezen dat er mogelijks een posi­tieve diver­gen­tie in de maak is.

Die mogelijkheid tot een posi­tieve diver­gen­tie zien we ook in de dag­grafiek. Vooraleer op die diver­gen­tie in te spe­len wil ik echter eerst de dal­ende trend in de koers­grafiek zien ombuigen.

Eens er sig­nalen zijn dat de trend in de zinkpri­js inder­daad ombuigt dan wil ik best wel kijken naar Nyrstar (Brus­selse beurs) fun­da­menteel goed­koop zoals aangegeven in diverse beleg­gings­bladen maar duidelijk te vroeg om in te stap­pen. In aan­merk­ing genomen dat ook het beurskli­maat in het alge­meen verre van posi­tief is bli­jft het voor­lop­ig een aan­deel om naar te kijken en niet aan te komen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in Nyrstar, ook niet in grond­stof­fen bea­halve edelmetalen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.