We zagen afgelopen vrijdag een heel felle stijging in de goudprijs maar wat me verbaasde was dat de zilverprijs hier nauwelijks op reageerde. Dit lijkt me niet logisch want we weten dat de shortposities op zilver heel groot zijn. Stijgt het goud verder dan kunnen we aannemen dat ook het zilver zal volgen. Voor wat betreft de grondstoffen in het algemeen lijkt het nu toch dat we eerst nog een daling krijgen vooraleer we een correctie krijgen. Bekijken we het koersverloop van de meeste grondstoffen dan valt het op dat de grondstoffen nagenoeg hetzelfde patroon volgen als de beursindexen…
Zilver: bodem mogelijk geplaatst
We kijken eerst naar de crb-index en daar zien we dat een daling richting 320 toch nog kans maakt. De daling is wel heel scherp en rekening houdende met de zwaar overgekochte toestand van de macd en de pfe ben ik van mening dat elke verdere daling het einde van de beweging kan inluiden.
In de maandgrafiek van het zilver (9.48) zien we dat de koers steunt op het 100-maandgemiddelde. Op hetzelfde niveau ligt ook een 50% Fibo-correctie. Positief zijn de dalende volumes omdat ze in dit geval wijzen op een bodemvorming. De macd bereikt stilaan het steuniveau van de 0‑lijn.
In de weekgrafiek zien we dat de zilverprijs de steunlijn van een dalend kanaal heeft bereikt. De Polarized fractal loopt hel dikwijls voor op de signalen uit de macd. Die PFE staat op het punt een koopsignaal te geven.
In de daggrafiek zien we dat er no geen sprake is van een doorbraak van de weerstandslijn. PFE en macd divergeren beiden positief en dus mogen we rekening houden met een mogelijke doorbraak van de weerstandslijn in de koersgrafiek. Mogelijks heeft het achterblijven van de koers nu te maken met het feit dat de futurecontracten op zilver einde maand vervallen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op goud en zilver.