Na een mooie stijging sinds augustus 2004 lijkt VNU nu te gaan kiezen voor een daling. VNU is uit de langetermijn uptrend gezakt. Tevens zien we in de loop van de afgelopen drie maanden een kop-schouder-formatie ontstaan. Op technische gronden kunnen we een koersdoel verwachten van 18,50 euro. Zover is het nog lang niet maar de toon voor de komende periode lijkt gezet. Een analyse van dit AEX fonds…<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
VNU heeft de langere termijn uptrend gebroken, een nieuwe periode breekt aan.
Op 14 maart jl. hadden wij onze laatste analyse van VNU. Na een daling van ruim 2,5 euro hadden wij u erop gewezen dat een licht herstel tot de mogelijkheden kon behoren. Binnen 1 maand hadden we ons tweede koersdoel bereikt wat neerkomt op ongeveer 1 euro winst. Het herstel ging door tot net boven het 200-MA waar op dat moment het 50-MA lag. Genoeg reden voor iedereen om uit te stappen want binnen
2 weken was het herstel van 1 euro alweer weg. Hierna werd nog eenmaal het 200-MA getest waarna het nu echt over lijkt. Want vandaag lijkt de langere termijn uptrend (LIJN A) gebroken.
De afgelopen 3 maanden is er ook nog een kop-schouder-formatie ontstaan. Dit zou, naast de doorbraak van de uptrend en de horizontale steun op 21,7 euro, er theoretisch op kunnen duiden dat een koersdoel van 18,50 euro tot de mogelijkheden kan behoren. Zover is het uiteraard nog lang niet maar een nieuwe trend lijkt hiermee wel aangebroken.
Op termijn zien we als eerste koersdoel de 21,0 euro en later de 20,7 euro en vervolgens de 20,3 euro. Op deze niveaus hebben zich namelijk de afgelopen maanden stevige bodems gevormd.
Aan de bovenzijde bestaat de kans dat de uitbraak toch vals zou kunnen zijn. Hierbij zal de koers weer boven de langeretermijnsteun (LIJN A) moeten komen en voor de bevestiging ook boven de dalende weerstand (LIJN G).
Indicatoren:
Zowel de RSI als de MACD staat er niet te best voor. De RSI gaat steeds lager. De MACD dwaalt al enige tijd richtingloos rond onder de centerlijn. Het 200-MA is enige tijd geleden doorbroken en bleek daarna twee maal te sterk voor een tegenaanval.
Guido Damsteeg
© US Markets.nl