...

VIX, DOW JONES en SP500

2 oktober 2008, 14:11 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Met de dre­un van maandag valt het best te begri­jpen dat het pes­simisme over­heerst. In het verleden heb ik er hier al enkele keren op gewezen dat er vol­doende ele­menten in de markt aan­wezig zijn die voor een defin­i­tief keer­punt kun­nen zor­gen. De grond­stof­fen dalen nog steeds, de oliepri­js is dal­end, de oblig­atieko­ersen sti­j­gen. Kor­tom: ik val er echt niet van achterover wan­neer de ECB de rente ver­laagd of een hint geeft die in die richt­ing wijst. Dat we op korte ter­mi­jn een hertest van de bodem kri­j­gen en mogelijks nog eens licht lager gaan valt niet uit te sluiten maar afgaande op de sen­ti­mentsindi­ca­toren die verder ver­beteren zal die hertest het einde van de down­trend van de afgelopen maan­den inluiden…


VIX, DOW JONES en SP500

Zoals allen onder jul­lie wel weten -) is de VIX een sen­ti­mentsindi­ca­tor. De ele­menten die bij de opbouw van de VIX wor­den gebruikt zijn in vergelijk­ing met de gegevens die bij andere sen­ti­mentsindi­ca­toren wor­den gebruikt wel totaal ver­schil­lend. De werk­ing van de VIX mag dan wel in hoge mate als gelijk­lopend beschouwd wor­den met die van andere sen­ti­mentsindi­ca­toren, iden­tiek is die niet. De beleg­ger die denkt dat de analyse van de VIX zich beperkt tot: de markt daalt en dan sti­jgt de vix en omge­keerd” zou wel eens, door onwe­tend­heid, van een kale ker­mis kun­nen thuiskomen. Wie de VIX gebruikt als sen­ti­mentsindi­ca­tor kan dus best vooraf eens grondig de opbouw en de analyse van deze indi­ca­tor bestud­eren. Het is natu­urlijk niet de bedoel­ing dat ik hier enkele A4’tjes ga neer­schri­jven over opbouw en werk­ing van de indi­ca­tor. We kijken hier enkel naar de grafis­che gegevens.

De maand­grafiek laat ik even zien om aan te geven dat de angst bij beleg­gers even hoog is als bij voor­gaande spikes in de markt. We liggen dus op een niveau waar­bij het lonend kan zijn vanu­it een con­traire visie te han­de­len. Nu wordt con­trair han­de­len nogal dik­wi­jls aan­bev­olen als zijnde een goeie beleg­gingsmeth­ode en dat is het ook wel maar .… we mogen niet ver­geten dat daar een trig­ger voor nodig is. 

In de week­grafiek laat ik de DMI zien. We stellen vast dat de relatieve afs­tand tussen + en — DI heel groot is. Omdat ook de macd die kaarsrechte lijn niet kan aan­houden ga ik er van uit dat we een con­ver­gen­tie moeten kri­j­gen in de DMI. In de koers­grafiek kan de invert­ed ham­mer die we nu zien de aanzet zijn voor die convergentie. 

In de dag­grafiek zien we de over­span­nen toe­s­tand in de dmi en in de macd nog duidelijk­er. Hier is echter de koers­grafiek van grot­er belang. De bear­ish hara­mi duidt op een mogelijke terug­val in de VIX. We moeten dit gegeven nog niet noodza­ke­lijk aan­nemen als sig­naal dat de index­en moeten gaan sti­j­gen want een sig­naal in de VIX moet de trend in de markt beves­ti­gen. Anders uitge­drukt: we kri­j­gen pas een sti­jging in de index­en wan­neer de VIX naar bene­den komt. Bei­de zak­en zijn natu­urlijk met elka­ar ver­bon­den: wan­neer we dus de komende dagen de VIX zien terug­vallen en de index­en zien sti­j­gen dan weten we dat de kans dat de bodem in de SP500 gezet werd heel groot is.

In de maand­grafiek van de Dow Jones zien we dat de index in sep­tem­ber de ste­un­li­jn van het dal­ende kanaal heeft ger­aakt. Ook al daalt de index nog iets onder de sep­tem­ber­bo­dem, zolang de ste­un­li­jn behouden bli­jft lijkt er me weinig aan de hand. Ik kijk dan vooral naar de dal­ende wig als trig­ger voor een tren­dom­me­keer. Wordt die wig opwaarts door­bro­ken dan moeten we echt niet ver­baasd opkijken wan­neer de sti­jging heel hard gaat.

In de week­grafiek zien we dat we een Fibo-pro­jec­tieniveau hebben bereikt met de bodem van sep­tem­ber. Dit gegeven en de vast­stelling dat de index een clus­ter van ste­un­niveaus heeft bereikt (zone 2005 – 2006) maakt het aan­nemelijk te veron­der­stellen dat we hier wel eens een bodem zouden kun­nen gaan vormen.

In de dag­grafiek zie ik in mijn fil­ter nog geen sig­nalen die er op duiden dat we nu al moeten instap­pen. De VIX en de maand- en de week­grafiek van de DJ geven aan dat we alert moeten zijn op een koopsig­naal maar in de dag­grafiek wil ik: de dmi posi­tief zien kruisen, de macd zien ombuigen naar een koopsig­naal en de WV-lijn door­bro­ken wor­den. Wan­neer ik die sig­nalen kri­jg dan is dat een koopsignaal. 

In de maand­grafiek van de SP500 zien we dat we met de sep­tem­ber­bo­dem het 50% Fibo-retrace­mentsniveau hebben gehaald. Net als bij de Dow vind ik het belan­grijk dat de ste­un­li­jn kan stand­houden. Gebeurt dit niet dan kun­nen we nog een pak dieper richt­ing 1000. Daartegen­over kun­nen we stellen dat de hoge relatieve afs­tand tussen koers en gemid­delden om een opwaartse beweg­ing vraagt. (gemid­delden trekken de koers naar zich toe) 

Net als bij de Dow Jones zien we in de week­grafiek van de SP500 de dal­ende wig. Zelfs al kri­j­gen we een hertest van de sep­tem­ber­bo­dem dan nog lijkt het me logisch dat de index richt­ing 12001230 stijgt. 

Kijken we naar de dag­grafiek en gebruiken we daar­bij het WellesVolatiltysys­teem dan kom ik to dezelfde con­clusie als bij de Dow Jones. Vooraleer van een koopsig­naal te gewa­gen wil ik echter de grafiek ten goed zien keren. De volatiliteit­sli­jn dient door de koers gebro­ken te wor­den. De dmi moet een posi­tieve kruis­ing geven en de macd moet ombuigen naar een koopsignaal. 

Con­clusie: De Vix als sen­ti­mentsindi­ca­tor zal mogelijks een keer­punt lat­en zien. Dit gegeven samen met de sig­nalen uit de week- en maand­grafieken van de SP500 en de Dow Jones duiden er op dat we ter­dege reken­ing moeten houden met de vorm­ing van een sig­nif­i­cante bodem. De kans dat die bodem er komt is aan­wezig want de dal­ende oliepri­js en de dal­ende grond­stof­pri­jzen lat­en de inflatie dalen waar­door de kans op een rentev­er­lag­ing toe­neemt. Boven­di­en is het sen­ti­ment erg negatief (aangegeven door ver­schil­lende breadth-indi­ca­toren) wat de kans op een keer­punt alleen maar verhoogt.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

anal­ist heeft geen posi­ties in de bespro­ken indexen


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.