Eerst het goede nieuws: de daling zoals die ik had verwacht (zie analyse vorige week) voor Orange juice bleek weer goed ingeschat. De aandelenmarkten kennen een hoge volatiliteit en bij de grondstoffen is het de afgelopen dagen al niet veel beter. Goud en zilver zie ik nog steeds corrigeren. Platina en palladium kregen een dreun naar het 50-daags gemiddelde toe om vervolgens weer de hoogte in te schieten. Ook bij koper wordt het opletten nu we de top van mei 2006, tevens de all-time high, hebben bereikt. Koffie slaat in één dag de koerswinst van een volledige week aan diggelen. Suiker beweegt in een vlag, dus ook daar is een daling niet uitgesloten. Katoen kreeg eveneens een forse daling voor de kiezen. Hoe zit het met tarwe?
Tarwe: potentiële shortkandidaat
Ik toon in deze wekelijkse analyse over grondstoffen altijd eerst de grafiek van de crb-future en die ziet er op deze daggrafiek, de macd in aanmerking genomen, niet zo aanlokkelijk uit. Wanneer dit doorzet dan zou de hype rond grondstoffen wel even kunnen bekoelen. Voorzichtig dus met posities in de grondstoffen vermeld in mijn inleiding maar de grafieken spreken voor zich neem ik aan.
De kwartaalgrafiek van tarwe laat in de Heikin-Ashi zien dat er met de opgaande trend niets aan de hand is.…ware het niet dat we een Fibo-projectielijn hebben geraakt. Ook de macd is wel heel ver verwijdert van de signaallijn.
De maandgrafiek laat net hetzelfde zien. Voorzichtig wezen voor wie nog longposities in bezit heeft.
In de weekgrafiek zien we al evenmin een beeld dat vraagt om longs in te nemen. Die twee laatste candles geven aan dat we wel degelijk met weerstand hebben te maken.
In de volgende weekgrafiek zien we dat de stochastics een negatieve divergentie liet zien. De korte termijn stijgende trendlijn kan wel nog standhouden.
In de daggrafiek zien we een potentiële negatieve divergentie in opbouw.
Wanneer ik mijn eigen filtersysteem toepas op de daggrafiek dan zie ik dat de dmi behoorlijk overspannen is met een relatief hoge afstand tussen beide lijnen. We zien ook de divergenties. De dmi laat nog geen kruising zien en de adx buigt nog niet om en ook de wvs-lijn werd nog niet doorbroken. Dus volgens dit filtersysteem is er nog geen definitief verkoopsignaal.
De xo-grafiek is bij een analyse altijd nuttig al ware het maar dat ze een andere invalshoek laat zien. De steunlijn bij tarwe is zoals we zien nog steeds ongeschonden maar de dubbeltop springt toch wel in het oog.
Conclusie: short gaan is vooralsnog speculatief zeker gezien de hoge volatiliteit. Wie er vroeg bij wil zijn mag die shorts dus innemen maar dan liefst met een stop boven de highs. Hoe dan ook lijkt het me, gezien de signalen, aangewezen de koersontwikkeling op de voet te volgen. De mogelijkheid op een shortkans lijkt me, gezien de dubbeltop, veel groter dan die op een verdere stijging.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen positie in vermelde grondstoffen, behalve goud en zilver.