...

Tarwe: potentiële shortkandidaat

16 maart 2008, 15:41 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Eerst het goede nieuws: de dal­ing zoals die ik had verwacht (zie analyse vorige week) voor Orange juice bleek weer goed ingeschat. De aan­de­len­mark­ten ken­nen een hoge volatiliteit en bij de grond­stof­fen is het de afgelopen dagen al niet veel beter. Goud en zil­ver zie ik nog steeds cor­rigeren. Plati­na en pal­la­di­um kre­gen een dre­un naar het 50-daags gemid­delde toe om ver­vol­gens weer de hoogte in te schi­eten. Ook bij kop­er wordt het oplet­ten nu we de top van mei 2006, tevens de all-time high, hebben bereikt. Koffie slaat in één dag de koer­swinst van een volledi­ge week aan digge­len. Suik­er beweegt in een vlag, dus ook daar is een dal­ing niet uit­ges­loten. Katoen kreeg eve­neens een forse dal­ing voor de kiezen. Hoe zit het met tarwe?


Tar­we: poten­tiële shortkandidaat

Ik toon in deze weke­lijkse analyse over grond­stof­fen alti­jd eerst de grafiek van de crb-future en die ziet er op deze dag­grafiek, de macd in aan­merk­ing genomen, niet zo aan­lokke­lijk uit. Wan­neer dit doorzet dan zou de hype rond grond­stof­fen wel even kun­nen bekoe­len. Voorzichtig dus met posi­ties in de grond­stof­fen ver­meld in mijn inlei­d­ing maar de grafieken spreken voor zich neem ik aan.

De kwartaal­grafiek van tar­we laat in de Heikin-Ashi zien dat er met de opgaande trend niets aan de hand is.…ware het niet dat we een Fibo-pro­jec­tieli­jn hebben ger­aakt. Ook de macd is wel heel ver ver­wi­jdert van de signaallijn.

De maand­grafiek laat net het­zelfde zien. Voorzichtig wezen voor wie nog long­posi­ties in bez­it heeft.

In de week­grafiek zien we al even­min een beeld dat vraagt om longs in te nemen. Die twee laat­ste can­dles geven aan dat we wel degelijk met weer­stand hebben te maken.

In de vol­gende week­grafiek zien we dat de sto­chas­tics een negatieve diver­gen­tie liet zien. De korte ter­mi­jn sti­j­gende trendli­jn kan wel nog standhouden.

In de dag­grafiek zien we een poten­tiële negatieve diver­gen­tie in opbouw.

Wan­neer ik mijn eigen fil­ter­sys­teem toepas op de dag­grafiek dan zie ik dat de dmi behoor­lijk over­span­nen is met een relatief hoge afs­tand tussen bei­de lij­nen. We zien ook de diver­gen­ties. De dmi laat nog geen kruis­ing zien en de adx buigt nog niet om en ook de wvs-lijn werd nog niet door­bro­ken. Dus vol­gens dit fil­ter­sys­teem is er nog geen defin­i­tief verkoopsignaal.

De xo-grafiek is bij een analyse alti­jd nut­tig al ware het maar dat ze een andere inval­shoek laat zien. De ste­un­li­jn bij tar­we is zoals we zien nog steeds ongeschon­den maar de dubbel­top springt toch wel in het oog.

Con­clusie: short gaan is vooral­snog spec­u­latief zek­er gezien de hoge volatiliteit. Wie er vroeg bij wil zijn mag die shorts dus innemen maar dan lief­st met een stop boven de highs. Hoe dan ook lijkt het me, gezien de sig­nalen, aangewezen de koer­son­twik­kel­ing op de voet te vol­gen. De mogelijkheid op een short­kans lijkt me, gezien de dubbel­top, veel grot­er dan die op een verdere stijging.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­tie in ver­melde grond­stof­fen, behalve goud en zilver.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.