...

TA l. rente: 1e aanzet hogere bodem?

4 augustus 2006, 09:49 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het is iets langer gele­den dan dat u gewend bent … Er is in de tussen­ti­jd veel gebeurd … met name de maand- en week­grafiek zijn inter­es­sant … Voor hypotheekver­lengers, aspi­rant huizenkop­ers en oblig­atiebezit­ters … De uit­ge­brei­de analyse van de lange rente .…

TA lange rente: 1e aanzet hogere bodem?

De maand­grafiek is momenteel een schit­terende om te zien. Bei­de par­ti­jen geven elka­ar geen haar­breed toe, dan lijken de bulls” te win­nen en het vol­gende moment juist de bears”. Tot en met eind juli bevond de lange rente zich nage­noeg op en de rode lijn en de groene lijn. De rode lijn is de lange ter­mi­jn dal­ende trendli­jn en de groene is een sti­j­gend trendli­jn­t­je. In deze fase moeten we meer waarde hecht­en aan de rode dan aan de groene lijn om het sim­pele feit dat de rode een lan­gere his­to­rie heeft en al meerdere keren suc­cesvol getest is. 
Door de eerste han­dels­da­gen in augus­tus noteert de lange rente nu overi­gens wel boven de rode lijn…

De turn­around” van dal­end naar sti­j­gend vond plaats in 2005. Direct daar­na zette de lange rente bin­nen het licht­groene sti­j­gende trend­kanaal hogere bodems en hogere top­pen neer. Daar leek de markt al vrij snel genoeg van te hebben en in slechts één week brak de rente opwaarts door:
  1. de boven­ste lijn van het sti­j­gend trendkanaal 
  2. de paarse dal­ende trendli­jn en 
  3. de hor­i­zon­tale weer­stand op 3,87%.
Aan de boven­z­i­jde wordt een verdere sti­jging van de lange rente tegenge­houden door de zone 4,08 – 4,10%. Er zijn twee ste­unen. De eerste is de boven­ste lijn van het sti­j­gend trend­kanaal en de tweede is de hor­i­zon­tale donker­groene lijn op 3,87%

Het belan­grijk­ste op de dag­grafiek is dat de lange rente na het door­breken van de vorige top (T4) niet verder steeg. Het niveau 4,11% werd nog even aangetikt, maar daar­na leverde de rente (gelukkig) in. De daaropvol­gende dal­ing voerde de noter­ing zelfs door de blauwe sti­j­gende trendli­jn en gaf wat meer ontspan­ning aan het rente­front. Wel was in een eerder sta­di­um al weer een hogere bodem neergezet, zie B4.
De grote vraag gaat nu wor­den of er weer een hogere bodem gaat komen, want aan het pro­ces van hogere bodems en hogere top­pen is zek­er nog geen eind gekomen. De basis voor de vol­gende hogere bodem wordt wellicht bij de groene pijl neergezet. De draai staat er en ook de door­braak van het korte oran­je trendli­jn­t­je. De RSI lijkt ook een bodem te hebben gevon­den. Dit zijn alle­maal geen sig­nalen die er duimendik bovenop liggen, maar de eerste stap­pen lijken gezet.

Mar­cel Bronner
© US Markets
Vraag voor Mar­cel? Mail: marcel@​usmarkets.​nl

4 augus­tus 2006.
Onder­getek­ende is tech­nisch anal­ist bij US Mar­kets en schri­jft daar­naast columns, analy­ses en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedri­jven in dit artikel.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.