Analyse: Hang Seng, Shangai, Bombay en Nikkei
We kijken in deze analyse naar de Hang Seng, de Shangai, de Bombay en de Nikkei-index. Voor elke index toon ik de week- en de daggrafiek.
In de weekgrafiek van de Hang-Seng (14753) zien we dat een weerstandslijn hebben bereikt. Deze weerstandslijn beschouw ik als betrouwbaar omdat ze meerdere raakpunten heeft. Ook zien we dat we met de huidige indexstand het 12-weeks gemiddelde hebben bereikt. Daartegenover staat dat de macd ombuigt en zich naar een koopsignaal toewerkt. Ook de afstand tussen indexstand en de langerlopende gemiddelden is nog te groot. Ik ga er dan ook wan uit dat we voor de hele korte termijn een terugvalletje krijgen maar dat we na die dip weer hoger gaan richting de meest scherpe weerstandslijn. We kunnen dan het 38.2 Fibo-niveau bereiken bij 16000. Op dat niveau ligt er ook een horizontale weerstand.
Mijn filtersysteem gaf duidelijke koopsignalen en die signalen tonen nog geen tekenen van verzwakking. De volatilitylijn gaf een kruising met de koers, de dmi gaf een positieve cross, het macd histogram is stijgend en de macd maakt aanstalten de 0‑lijn opwaarts te breken. Nu kan die 0‑lijn wel tijdelijk voor weerstand zorgen en dat zou dan in overeenstemming zijn met mijn gegevens uit de weekgrafiek. Ik zie trouwens vaker dat een volaltitylijn na de doorbraak even wordt teruggetest.
Dan de Shangai (2037). Het heeft een hele tijd in beslag genomen maar de macd gaf lang op voorhand aan dat het dalingsmomentum aan kracht afnam. Nu is er eindelijk een koopsignaal in de macd n in de koersgrafiek werd de dalende weerstandslijn doorbroken. 2245 is een eerste logish koersdoel wanneer we de Fibo-correctieniveaus bekijken. Komen we boven dit niveau uit dan kan de Shangai naar 2700.
In de daggrafiek staan ook bij deze index alle signalen uit mijn filtersysteem in het groen. Behalve de adx, om een trendmatige stijging te krijgen in de index moet die adx wel boven de 20 – grens willen uitkomen.
Ik heb ooit eens ergens gelezen dat alles wat zich op de beurs logisch laat verklaren zelden uitkomt. Dit is toch wel van toepassing op de Bombay-index (9162). Waar de Indiase beurs in de zware daling achterop blijft bij de andere wereldbeurzen vertikt ze het nu om in dezelfde mate mee te gaan met het stijgingsritme van de meeste andere wereldindexen. Ik zou bij deze index dan ook niet veel meer verwachten dan een stijging naar het 23.6 Fibo-niveau bij 9760. Op dat niveau krijgen we een terugtest van de steunlijn van het eerder neerwaarts doorbroken kanaal. Onder het huidige algemeen beursklimaat zou het heel wat kracht vragen voor de index om terug te keren in het vroegere kanaal. Niet echt logisch lijkt me -)
De zwakte van de Bombay in vergelijking met het koersverloop van de Hang Seng en de Shangai weerspiegelt zich in de aanduidingen van het filtersysteem. Hier geen doorbraak van de Volatiliylijn en dus geen volwaardig koopsignaal.
In de weekgrafiek van de Nikkei merken we ook geen echte sterkte. De macd buigt wel om maar om een stijging naar het 38.2 Fibo-niveau te bewerkstelligen zal de index er toch eerst moeten in slagen het 23.6 Fibo-niveau op 8760 te breken. In dat geval wordt 10000 een logisch koersdoel omdat we in die zone terug bij de doorbroken steunniveaus uit 2005 terechtkomen. Die bodems zullen zware weerstand geven. De mogelijkheid voor een stijging naar 10000 moet niet uitgesloten worden want de afstand tussen koers en langlopende gemiddelden is relatief groot. Dus een verder convergentie is een goede mogelijkheid.
In het filtersysteem zien we alle signalen op groen staan. De dmi staat op het punt een positieve cross te geven. Gebeurt dit dan mogen we er van uit gaan dat het 23.6 Fibo-niveau er aan zal moeten geloven. De Nikkei kan dan verder stijgen naar 10000 waar we het 38.2 Fibo-niveau terugvinden.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de Nikkei en de Shangai.