Marcel Bronner gaat vandaag de grens over … Niet enorm ver, hij blijft dicht bij huis … Aan de oostzijde kijkt hij naar de DAX Xetra … En in het Zuiden bezoekt hij de CAC-40 … Beide indices zijn aan het verbeteren … Echter, beide indices hebben last van het paarse gevaar … Wat ik daarmee bedoel kunt u in de analyses lezen .…
TA DAX en CAC-40: paars gevaar
Ik ga vandaag van start met de CAC-40. De donkergroene trendlijn die van links naar rechts door het beeld staat is een stijgende steun die zijn oorsprong vindt in mei van het jaar 2005. In eerste instantie lijkt het alsof deze lijn geen geldigheid meer heeft, maar bij een betere bestudering ziet u dat de markt er wel degelijk naar kijkt. De lijn wordt telkens als steun of weerstand gebruikt. Op moment van schrijven staat de CAC-40 er boven.
Dan de waaier van oranje lijntjes. Dit zijn dalende trendlijntjes die als weerstand fungeren. U ziet echter dat er al twee opwaarts zijn doorbroken en vaak is het bij de derde doorbraak zo dat de koers verder kan stijgen. In dit geval hecht ik ook waarde aan de paarse lijn die daar weer boven ligt. Als deze horizontale weerstand op 5.080 met een daarbij horend aantrekkend volume wordt uitgenomen, dan kan de CAC-40 met 225 tot 250 punten stijgen.
Ook bij de Duitse DAX Xetra is het waaierspel te zien. Ik doel nu op de oranje dalende trendlijntjes. Bij de DAX zijn er zelfs al 3 opwaarts uitgenomen en is het vierde lijntje nu spelbreker voor een verdere stijging. Over de recente bodems heb ik inmiddels al twee stijgende trendlijnen kunnen tekenen: de donkergroene en de lichtgroene.
Net als bij de CAC-40 is er bij de DAX Xetra ook een paarse lijn belangrijk. Ditmaal echter is het een dalende trendlijn in plaats van een horizontale lijn. De lijn begint bij een bodem in april van dit jaar en loopt vervolgens over de toppen die die index vormt. Onder de paarse lijn vormen de drie bodems iets dat sterk lijkt op een hoofs-schouderformatie en de paarse lijn zou dan de neklijn zijn. Ik heb wat twijfels of het nou een “echte” hoofd-schouderformatie is, maar dat maakt m.i. niet zoveel uit. De eventuele doorbraak van de paarse lijn (en de bovenste oranje) is veel belangrijker.
Marcel Bronner
© US Markets
© US Markets
Vraag voor Marcel? Mail: marcel@usmarkets.nl
3 augustus 2006.
Ondergetekende is technisch analist bij US Markets en schrijft daarnaast columns, analyses en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven in dit artikel.