...

TA AEX: Crash aanstaande?

21 augustus 2006, 10:42 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Mar­cel Bron­ner kijkt van­daag weer met u naar de AEX … Iets anders dan dat u gewend bent … De laat­ste weken schri­jven veel colum­nis­ten over een aanstaande crash … Ik ga daarom de maand­grafiek met u op een iets andere manier bek­ijken … Zijn er sig­nalen voor een crash? .…

TA AEX: Crash aanstaande?

Laat ik begin­nen met te stellen dat het alti­jd ver­standig is om reken­ing te houden met een crash. Of verwacht op zijn minst het onverwachte. Veel lan­den en ste­den hebben een ramp­sce­nario klaarliggen, niets let u om uw eigen ramp­sce­nario te schri­jven. Wat doet u als de beurs (onverwacht) daalt?

Zoals gezegd heb ik de maand­grafiek iets anders weergegeven. Ik heb per maand de hoog­ste en laag­ste koers lat­en uitreke­nen en die waar­den met een streep­je ver­bon­den. Waar kun­nen nu (al) die onheil­sti­jdin­gen van­daan komen? 

Een eerste reden kan een voor u onverwachte zijn. Een colum­nist zou kun­nen besluiten om een pakkende titel mee te geven met als opzet om veel lez­ers te trekken. De schri­jver hoeft dan niet eens de visie te hebben dat er een crash aanstaande is. Eigen­lijk wat ik van­daag heb gedaan, ik voorzie met de huidi­ge gegevens in de grafieken geen crash. Toch wekt de titel mogelijk­er­wi­js die indruk, met als gevolg dat u nieuws­gierig raakt en de analyse leest om er ver­vol­gens achter te komen dat het waarschi­jn­lijk alle­maal wel mee­valt met het doomscenario.

Een andere reden kan zijn dat de schri­jver voor eeuwige roem gaat. Als deze een crash voor­spelt en die komt dan ook daad­w­erke­lijk, dan is zijn/​haar naam geves­tigd. Wie wil dat nu niet? Komt de crash niet, dan schri­jf je er gewoon een maand lat­er weer over, en nog eens, enzovoorts. Tot­dat het een keer gebeurt. Sla jezelf daar­na eens (het lief­st) pub­lieke­lijk op de schoud­er en eeuwige roem is je deel.

Dan zijn er natu­urlijk ook nog de serieuze en toegewi­jde analisten/​onder­zoek­ers die inder­daad in staat zijn een crash of beweg­ing te voor­spellen. Ik heb het hier niet over diege­nen die het één keer is gelukt. Née, ik doel dan op diege­nen die dat in de loop der tijd meedere keren juist hebben voor­speld. De pub­li­caties van deze schri­jvers zou u goed en aan­dachtig moeten lezen. Vergeet dan ook niet tijdig (voorzorgs)maatregelen te nemen!

Hoe denk ik er op dit moment over? Wel, bek­ijk de maand­grafiek nog eens. 
Ik zie een AEX die vanaf 2000 implodeert. Dat duurt tot 2003 en vanaf dat moment begint de AEX aan een her­s­tel. Gesne­den koek tot nu toe. Nu ga ik kijken tot waar dat her­s­tel reikt en daar­voor heb ik de Fibonac­ci-niveaus getek­end. De onder­ste blauwe lijn ligt op 0%, de eerstvol­gende (stip­pel­li­jn) op 38,2% en zo naar 50%, 61,8% en 100%. His­torisch gezien gaat een koers bij een her­s­tel (of uit­er­aard bij een cor­rec­tie) vaak deze niveaus af. 

Hoe mooi en indruk­wekkend het her­s­tel ook is, het reikt tot nu toe niet verder dan 50%. Jawel, de index is er even boven geweest, maar niet echt ver. Let er nu op dat de cor­rec­tie die daar­na vol­gde ste­un vond op het 38,2% niveau. Kijk voor de lol ook eens naar de dal­ing, welke niveaus die aan­doet! Die beschri­jf ik hier niet, maar kijk maar eens wat u uit de grafiek kunt halen.

Met dit magere (50%) her­s­tel (de Bel-20 is meer dan 100% her­steld!) zou je op een crash-sce­nario kun­nen komen. Wat moet je van een koers verwacht­en als die niet verder dan slechts 50% weet te herstellen? 
Ik denk per­soon­lijk dat het alle­maal wel mee­valt. De kans bestaat zek­er dat de AEX meer dan 50% (en nog meer) weet te her­stellen. Mijn visie is dat de grafieken wel aangeven wan­neer het beurskli­maat ver­slechtert en wan­neer dat we (gedeel­telijk) moeten gaan afbouwen. Nu is die tijd wat mij betre­ft nog niet gekomen.

Tot slot een waarschuwing: Bli­jf op de beurs alti­jd het onverwachte verwachten!

Mar­cel Bronner
© US Markets
Vraag voor Mar­cel? Mail: marcel@​usmarkets.​nl

21 augus­tus 2006.
Onder­getek­ende is tech­nisch anal­ist bij US Mar­kets en schri­jft daar­naast columns, analy­ses en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedri­jven in dit artikel.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.