...

Suiker: verdere daling

27 april 2008, 16:38 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Net zoals de voor­gaande weken het geval was zien we ook afgelopen week de grond­stof­fen­pri­jzen verder dalen en de grafieken van de meeste grond­stof­fen geven aan dat een nieuwe hausse nog niet voor mor­gen is. Ik stel vast dat grond­stof­fen­be­leg­gers vooral focussen op de beweg­in­gen van de dol­lar en op de evo­lu­tie van de edel­met­al­en. Die edel­met­al­en hebben hun cor­rec­tie nog niet achter de rug en tot zolang acht ik het best mogelijk dat ook de andere grond­stof­fen verder zullen dalen. Wan­neer ik het in deze vast­stelling bij het rechte eind heb dan betekent het dat een bodemvorm­ing in de edel­met­al­en een nieuwe hausse zal inlu­iden bij de grond­stof­fen in het algemeen…


Suik­er: verdere dal­ing

We starten naar gewoonte met een plaat­je van de crb-futures en daarin zien we dat van een sti­j­gende trend, of zelfs maar de aanzet tot geen sprake is, integendeel.

Wel zien we een sym­metrische driehoek en dat is iets om in het achter­hoofd te houden want dergelijk patroon kan zow­el omslag- als omkeer­pa­troon zijn. Gaan we daar langs boven uit, wat gezien de hoge inflatie en de als­maaar wegza­kkende usd, heel logisch zou zijn, dan weten we waar we straks in moeten beleggen. Even afwacht­en en wan­neer we langs boven uit­breken dan kun­nen we er tege­naan gaan -)

In de kwartaal­grafiek zien we dat de suik­er­pri­js met de bar van jui 2007 de door­bro­ken weer­stand­sli­jn van een sym­metrische driehoek heeft teruggetest. De sti­jging die er op vol­gde respecteerde de weer­stand bij 15 maar gezien de ontwik­kelin­gen in de macd betwi­jfel ik of de hausse kan verdergezet wor­den vanu­it het huidi­ge niveau.

Het kanaal in de maand­grafiek in aan­merk­ing genomen zien we ook duidelijk het waarom. De sti­jging naar 15 was niets meer dan de terugtest van een eerder door­bro­ken ste­un­li­jn. Bij verdere dal­ing zijn de zones 12 en 10 best haalbaar.

In de week­grafiek zien we een vlag­pa­troon­t­je en een door­braak van de ste­un­li­jn zal dus vri­jwel zek­er een dal­ing inlu­iden richt­ing de hor­i­zon­tale lijn op 10.5. De macd geeft trouwens een verkoopsignaal.

In de dag­grafiek zien we een sti­j­gend wig­pa­troon­t­je en ook dat wijst er op dat we met verder dal­ende koersen reken­ing moeten houden. 

De macd slaagt er blijk­baar niet in de 0‑lijn te breken en dat is vanzelf­sprek­end negatief.

Kijk ik naar een paar stop-loss sys­te­men dan zien we dat de zig-zag op 2% een verkoopsig­naal heeft gegeven. Gezien het te hoge aan­tal kruisin­gen in de zig-zag lijkt me de WVS-lijn met een atr op 2 betrouw­baarder en die zal pas een sig­naal geven bij een suik­er­pri­js onder de 12.

Con­clusie: grond­stof­dalin­gen in het alge­meen zijn nog niet voor­bij en ik focus me als lei­draad op de koer­son­twik­kel­ing van de usd en de edel­met­al­en. Per­soon­lijk wacht ik liev­er af met het innemen van posi­ties op grond­stof­fen maar (onder­meer) suik­er kan een win­st­je oplev­eren voor de spec­u­latief ingestelde shorter.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in suiker.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.