Net zoals de voorgaande weken het geval was zien we ook afgelopen week de grondstoffenprijzen verder dalen en de grafieken van de meeste grondstoffen geven aan dat een nieuwe hausse nog niet voor morgen is. Ik stel vast dat grondstoffenbeleggers vooral focussen op de bewegingen van de dollar en op de evolutie van de edelmetalen. Die edelmetalen hebben hun correctie nog niet achter de rug en tot zolang acht ik het best mogelijk dat ook de andere grondstoffen verder zullen dalen. Wanneer ik het in deze vaststelling bij het rechte eind heb dan betekent het dat een bodemvorming in de edelmetalen een nieuwe hausse zal inluiden bij de grondstoffen in het algemeen…
Suiker: verdere daling
We starten naar gewoonte met een plaatje van de crb-futures en daarin zien we dat van een stijgende trend, of zelfs maar de aanzet tot geen sprake is, integendeel.
Wel zien we een symmetrische driehoek en dat is iets om in het achterhoofd te houden want dergelijk patroon kan zowel omslag- als omkeerpatroon zijn. Gaan we daar langs boven uit, wat gezien de hoge inflatie en de alsmaaar wegzakkende usd, heel logisch zou zijn, dan weten we waar we straks in moeten beleggen. Even afwachten en wanneer we langs boven uitbreken dan kunnen we er tegenaan gaan -)
In de kwartaalgrafiek zien we dat de suikerprijs met de bar van jui 2007 de doorbroken weerstandslijn van een symmetrische driehoek heeft teruggetest. De stijging die er op volgde respecteerde de weerstand bij 15 maar gezien de ontwikkelingen in de macd betwijfel ik of de hausse kan verdergezet worden vanuit het huidige niveau.
Het kanaal in de maandgrafiek in aanmerking genomen zien we ook duidelijk het waarom. De stijging naar 15 was niets meer dan de terugtest van een eerder doorbroken steunlijn. Bij verdere daling zijn de zones 12 en 10 best haalbaar.
In de weekgrafiek zien we een vlagpatroontje en een doorbraak van de steunlijn zal dus vrijwel zeker een daling inluiden richting de horizontale lijn op 10.5. De macd geeft trouwens een verkoopsignaal.
In de daggrafiek zien we een stijgend wigpatroontje en ook dat wijst er op dat we met verder dalende koersen rekening moeten houden.
De macd slaagt er blijkbaar niet in de 0‑lijn te breken en dat is vanzelfsprekend negatief.
Kijk ik naar een paar stop-loss systemen dan zien we dat de zig-zag op 2% een verkoopsignaal heeft gegeven. Gezien het te hoge aantal kruisingen in de zig-zag lijkt me de WVS-lijn met een atr op 2 betrouwbaarder en die zal pas een signaal geven bij een suikerprijs onder de 12.
Conclusie: grondstofdalingen in het algemeen zijn nog niet voorbij en ik focus me als leidraad op de koersontwikkeling van de usd en de edelmetalen. Persoonlijk wacht ik liever af met het innemen van posities op grondstoffen maar (ondermeer) suiker kan een winstje opleveren voor de speculatief ingestelde shorter.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in suiker.