Het blijft me verbazen: goud en zilver liggen er niet zo mooi bij maar platina en palladium blijven ijzersterk. Ik wijs er hier al maandenlang op trouwens dat de grafiek van palladium er heel mooi uitziet. En ondanks dat goud er flauw bijligt ga ik niet short. Ik wacht liever op een bodem om dan weer in te stappen want die “officiële” inflatiecijfers zinnen me niet. Orange juice valt dwars door zijn steunniveaus. Suiker draait naar boven…zou het te maken hebben met de stijgende olieprijs waardoor er naar ik veronderstel meer vraag naar suiker is ivm biobrandstof???
Suiker: indicaties voor trendommekeer
Het lijkt me logisch dat over de lange termijn olie verder zal stijgen en als dat gebeurt dan lijkt het logisch te veronderstellen dat vele andere grondstoffen eveneens een hausse voor de boeg hebben. Palmolie, suiker edm … zullen immers ook gebruikt worden voor de productie van biobrandstof wat de prijzen zal opdrijven. Voeding wordt dus duurder maar dat is een andere zaak. Geen wonder dat de overheden zich focussen op de core-inflatie -)
Wat suiker betreft krijg ik in mijn WVS-systeem met een standaard ATR-constante op 2.8 een koopsignaal. Alle andere vereiste voorwaarden uit mijn systeem zijn eveneens aanwezig. De DMI gaf een positieve cross, de adx ligt boven de 20 en de macd geeft een koopsignaal afgegeven. Deze signalen betekenen niet dat we nu onmiddellijk als een raket de lucht inschieten hoor…neen, het WVS-systeem is een filtermethode die ik enkele maanden terug heb ontworpen en dat gericht is op het detecteren van middellange tot langetermijnsignalen.
Hoe zien de langetermijngrafieken er uit?
We zien de kwartaalgrafiek volgens de Heikin-ashi methode. We izen een nog steeds sterk negatieve trend maar steun lijkt bereikt. De macd valt terug op de vorige top en “mogelijks” draait deze hier naar boven. Hou er natuurlijk rekening mee dat we over een kwartaalgrafiek spreken, dus elke candle bestrijkt een periode van drie maanden en deze grafiek evolueert dus heel traag.
In de maandgrafiek eenzelfde verhaal: dalende trend maar voor juni tot op heden een doji. Dit kan nog vanalles worden natuurlijk want de maand is nog niet voorbij maar stel dat de sterke prijsstijging van vrijdag doorzet dan krijgen we net zo goed een hammer. Waar we niet aan hoeven te twijfelen is dat de prijs van suiker een sterk steunniveau heeft bereikt. De macd oogt negatief maar let op: na dergelijke langdurige daling kan deze indicator zich op dit niveau net zo goed omkeren.
In de weekgrafiek zien we al heel wat duidelijker de steunniveaus liggen in de koersgrafiek maar we zien ook de vele hogergelegen weerstanden. De macd draait naar positief maar vanwege de weerstanden in de koersgrafiek ga ik er toch maar vanuit dat een stijging in de suikerprijs een werk van lange adem wordt. Hoe dan ook, de eerste positieve candle staat op de grafiek en dit is een begin.
Ik toon tot slot nog eens de daggrafiek. Een eerste signaal is gegeven want de weerstandslijn in de koersgrafiek is opwaarts gebroken. De positieve divergenties in de macd zijn duidelijk en dat is ook het geval voor de doorbraak van de weerstandslijn. Duidelijk is dat we hier heel vroeg bij de pinken zijn want de gemiddelden dalen nog en we zien duidelijk de vele weerstanden liggen en die zullen echt niet (normalerwijze) in één keer uitgenomen worden. Instappen doen we dus vanuit een langetermijnvisie wat betekent dat ik met turbos een heel lage stop ga kiezen. Verder loont het de moeite eens naar aandelen te gaan speuren die kunnen profiteren van een stijgende suikerprijs.
Suedzucker op Frankfurt vind ik in dit verband wel een lekkernijtje -) want kijk eens naar de positieve divergentie en het trendverloop van de nvi en ga dit eens vergelijken met het verloop van de koersgrafiek. Mooi hé -)
Edwin Vandamme
US Markets
analist zit long op suiker