...

Suiker: trendommekeer

23 juni 2007, 11:53 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het bli­jft me ver­bazen: goud en zil­ver liggen er niet zo mooi bij maar plati­na en pal­la­di­um bli­jven ijz­er­sterk. Ik wijs er hier al maan­den­lang op trouwens dat de grafiek van pal­la­di­um er heel mooi uitzi­et. En ondanks dat goud er flauw bijligt ga ik niet short. Ik wacht liev­er op een bodem om dan weer in te stap­pen want die offi­ciële” inflatieci­jfers zin­nen me niet. Orange juice valt dwars door zijn ste­un­niveaus. Suik­er draait naar boven…zou het te mak­en hebben met de sti­j­gende oliepri­js waar­door er naar ik veron­der­s­tel meer vraag naar suik­er is ivm biobrandstof???


Suik­er: indi­caties voor trendommekeer

Het lijkt me logisch dat over de lange ter­mi­jn olie verder zal sti­j­gen en als dat gebeurt dan lijkt het logisch te veron­der­stellen dat vele andere grond­stof­fen eve­neens een hausse voor de boeg hebben. Pal­molie, suik­er edm … zullen immers ook gebruikt wor­den voor de pro­duc­tie van bio­brand­stof wat de pri­jzen zal opdri­jven. Voed­ing wordt dus duur­der maar dat is een andere zaak. Geen won­der dat de over­he­den zich focussen op de core-inflatie -)

Wat suik­er betre­ft kri­jg ik in mijn WVS-sys­teem met een stan­daard ATR-con­stante op 2.8 een koopsig­naal. Alle andere vereiste voor­waar­den uit mijn sys­teem zijn eve­neens aan­wezig. De DMI gaf een posi­tieve cross, de adx ligt boven de 20 en de macd geeft een koopsig­naal afgegeven. Deze sig­nalen beteke­nen niet dat we nu onmid­del­lijk als een raket de lucht inschi­eten hoor…neen, het WVS-sys­teem is een fil­ter­meth­ode die ik enkele maan­den terug heb ont­wor­pen en dat gericht is op het detecteren van mid­del­lange tot langetermijnsignalen.

Hoe zien de langeter­mi­jn­grafieken er uit?

We zien de kwartaal­grafiek vol­gens de Heikin-ashi meth­ode. We izen een nog steeds sterk negatieve trend maar ste­un lijkt bereikt. De macd valt terug op de vorige top en mogelijks” draait deze hier naar boven. Hou er natu­urlijk reken­ing mee dat we over een kwartaal­grafiek spreken, dus elke can­dle bestrijkt een peri­ode van drie maan­den en deze grafiek evolueert dus heel traag.

In de maand­grafiek een­zelfde ver­haal: dal­ende trend maar voor juni tot op heden een doji. Dit kan nog vanalles wor­den natu­urlijk want de maand is nog niet voor­bij maar stel dat de sterke pri­jssti­jging van vri­jdag doorzet dan kri­j­gen we net zo goed een ham­mer. Waar we niet aan hoeven te twi­jfe­len is dat de pri­js van suik­er een sterk ste­un­niveau heeft bereikt. De macd oogt negatief maar let op: na dergelijke lang­durige dal­ing kan deze indi­ca­tor zich op dit niveau net zo goed omkeren.

In de week­grafiek zien we al heel wat duidelijk­er de ste­un­niveaus liggen in de koers­grafiek maar we zien ook de vele hogergele­gen weer­standen. De macd draait naar posi­tief maar van­wege de weer­standen in de koers­grafiek ga ik er toch maar vanu­it dat een sti­jging in de suik­er­pri­js een werk van lange adem wordt. Hoe dan ook, de eerste posi­tieve can­dle staat op de grafiek en dit is een begin.

Ik toon tot slot nog eens de dag­grafiek. Een eerste sig­naal is gegeven want de weer­stand­sli­jn in de koers­grafiek is opwaarts gebro­ken. De posi­tieve diver­gen­ties in de macd zijn duidelijk en dat is ook het geval voor de door­braak van de weer­stand­sli­jn. Duidelijk is dat we hier heel vroeg bij de pinken zijn want de gemid­delden dalen nog en we zien duidelijk de vele weer­standen liggen en die zullen echt niet (nor­maler­wi­jze) in één keer uitgenomen wor­den. Instap­pen doen we dus vanu­it een langeter­mi­jn­visie wat betekent dat ik met tur­bos een heel lage stop ga kiezen. Verder loont het de moeite eens naar aan­de­len te gaan speuren die kun­nen prof­iteren van een sti­j­gende suikerprijs.

Suedzuck­er op Frank­furt vind ik in dit ver­band wel een lekkerni­jt­je -) want kijk eens naar de posi­tieve diver­gen­tie en het trend­ver­loop van de nvi en ga dit eens vergelijken met het ver­loop van de koers­grafiek. Mooi hé -)

Edwin Van­damme

US Mar­kets

anal­ist zit long op suiker


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.