Het zijn niet enkel de beursindexen die het slecht doen, ook bij de grondstoffen blijft het aanmodderen. Ik bekijk elke week een aantal grafieken maar in tegenstelling tot vroeger schuif ik de meesten maar weer aan de kant wegens te onduidelijk of helemaal niet geschikt om er iets mee te kunnen aanvangen. Katoen misschien opvolgen want die nadert steun. Rijst geef ik nog steeds kans op stijging. Lood en Zink zijn bezig met bodemvorming. Goud en Zilver duwen tegen de weerstand, interessant om op te volgen dus. Natural Gas mogelijks op steun. Al de overige grondstoffen vertellen me weinig interessants…
Suiker: Opwaartse uitbraak op handen
Ik toon eerst de CRB-index. De macd brak de weerstandslijn maar van een uitbraak in de koersgrafiek is geen sprake. De langerlopende gemiddelden blijven dalend. Mogelijks krijgen we gezien de relatief hoge afstand tussen koers en die gemiddelden een convergentie maar ik zie geen reden om vanuit lange termijn oogpunt in grondstoffen te stappen. De trend in grondstoffen is dalende.
De kwartaalgrafiek van suiker (koers: 14.48) neem ik hier vanaf 1975. Als referentiepunten voor het trekken van de Fibo-niveaus neem ik de top van 1980 en de bodem van 1985. Nog een paar dagen en het kwartaal loopt ten einde en dus wordt de huidige candle over een paar dagen definitief. Gezien het macd-koopsignaal hou ik er rekening mee dat de candle van maart 2008 kans maakt te worden doorbroken. Gebeurt dit dan breken we ook het Fibo-niveau dat op dezelfde hoogte ligt.
Lange termijn hebben we dan een doelzone van 20 (top maart 2006) tot 24 (volgend Fibo-niveau).
De maandgrafiek: breken we de top van maart 2008 dan breken we ook de top van januari 1995. Dan lijkt een koersdoel van 20 me wel logisch.
De weekgrafiek: zodra de top van 01/08/08 wordt doorbroken gaan we in stapjes van een euro vooruit denken. Doelen worden dus 15, 16, 17, 18 en 19 euro. Wat me enigzins stoort zijn de dalende toppen in de volumebars. Een uitbraak in de koersgrafiek zou ik dus wel graag zien gebeuren bij hoog volume. Zoniet wordt de uitbraak minder betrouwbaar.
Voor een zicht op de koersontwikkeling op dagbasis gebruik ik mijn filter. Die geeft een duidelijk koopsignaal: de volatiltylijn werd opwaarts doorbroken, de adx gaf een signaal met een reading boven de 20-grens, de dmi is positief gekruist en de macd gaf een koopsignaal.
Conclusie: ik verwacht een koersuitbraak boj suiker en voor de lange termijn acht ik een doelzone 20⁄24 realistisch. Enig punt van twijfel vormt het volumeverloop. Ideaal ware een sterk volume bij de uitbraak.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen positie in suiker. Long in goud. Geen positie in andere vermelde grondstoffen.