In mijn laatste analyse over de suikerprijs op 30 november 2006 schreef ik als eindconclusie het volgende neer: “Algemeen concludeer ik dat er speculatief kan ingestapt worden op de suikerprijs. Het risico is wel nog aanwezig op een verdere terugval tot de zone 9 à 10 usd. Dit niveau zal fungeren als ultieme steun voor de suikerprijs.” Wanneer we nu terugkijken naar de koersontwikkeling sinds 30 november dan blijkt deze conclusie nog steeds geldig te zijn. In die zin dat ik die speculatieve instap maar in de ijskast zou stoppen…
Wie op mijn analyse van 30 november 2006 toch “speculatief” long gegaan is op de suikerprijs zal al wel gemerkt hebben dat het met de koersen niet de goede kant opgaat. En dan sta je als belegger voor de keuze: rekening houdende met het soort beleggingsinstrument waar je bent ingestapt wordt het uitzweten of uitstappen, desnoods met verlies. Vandaar ook het belang van de keuze hoe we op een analyse inspelen. Kiezen we voor speculatieve mogelijkheden zoals opties, turbos edm. dan mag er niet veel mis lopen om uit een positie geduwd te worden, kiezen we voor een rustige aanpak onder de vorm van aandelen of open-end certificaten dan is de tijdsdruk veel minder zwaar.
Bekijken we de grafieken opnieuw dan wordt het duidelijk dat we inderdaad rekening moeten houden met het feit dat de steunzone van 9 à 10 usd zal bereikt worden vooraleer we kans maken op een trendommekeer.
We overlopen even alle grafieken van de zeer lange termijn tot en met de daggrafiek.
De kwartaalgrafiek maakt ons duidelijk dat de candle van maart 2006 de top aangaf. Het volume was er zeer hoog en we zijn er afgeketst tegen de weerstandslijn. De candles van juni en september tonen een sterke daling maar een hoopgevende vaststelling is dat we nog steeds boven het stijgende gemiddelde noteren dat op 10 usd ligt. Die koers van 10 usd markeert trouwens een heel zware horizontale steunzone.
In de maandgrafiek zien we overduidelijk opnieuw dit steunniveau van 10 usd naar voor komen. In deze grafiek focus ik echter minder op de grafiek zelf maar wel eerder op de macd. In die indicator zien we dat we een stijgende steunlijn naderen. Vooraleer die steunlijn zal bereikt worden moet de koers van suiker dus nog even dalen.
In de weekgrafiek kunnen we een kanaal intekenen waarvan we mogen aannemen dat het een realistische weergave is van het koersverloop wat we mogen verwachten. Bij een nog iets dalende koers maken we immers heel veel kans een positieve divergentie neer te zetten in de macd. Tevens zal die lagere bodem in de suikerprijs mooi overeenstemmen met één van onze basisregeltjes uit de technische analyse. Die lagere bodem zal immers gevormd worden onder een afnemend volume en dit is heel dikwijls een signaal dat duidt op een nakende trendommekeer.
In de daggrafiek kregen we een negatief signaal met de neerwaartse doorbraak van het niveau van 11 usd. Volgen we hier ons kanaal dan zien we dat de koers de steunlijn nog niet heeft bereikt. Rekening houdende met het beeld uit de maand- en weekgrafieken mogen we dus rekening houden met een koersdoel van 10 usd waarbij een “lichte doorbraak” van dit 10 usd niveau zeker niet mag uitgesloten worden. Hoopgevend is ook hier dat we de daling zien verdergaan onder een afnemend volume.
De conclusie lijkt me duidelijk: we wachten nog even een verdere daling af in de suikerprijs richting een niveau van 10 usd.
Daar aangekomen kijken we uit naar signalen die een bodem bevestigen.
Krijgen we die signalen effektief dan kunnen we met een redelijke mate van zekerheid instappen maar daarbij houden we wel in het achterhoofd dat de stijging wellicht niet snel zal verlopen. Daarvoor liggen er immers te veel weerstanden te wachten die in de stijging weer allemaal één voor één dienen overwonnen te worden.
Inspelen op de suikerprijs is voor de speculatief ingestelde belegger mogelijk met turbos:
Onder deze link vind u alle beschikbare turbos terug:
Bent u meer behoudender van aard dan kunt u desgewenst kiezen voor een RICI-certificaat:
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen positie in de geanalyseerde waarde.