...

Suiker: de bodem is in zicht

27 januari 2007, 12:17 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In mijn laat­ste analyse over de suik­er­pri­js op 30 novem­ber 2006 schreef ik als eind­con­clusie het vol­gende neer: Alge­meen con­cludeer ik dat er spec­u­latief kan ingestapt wor­den op de suik­er­pri­js. Het risi­co is wel nog aan­wezig op een verdere terug­val tot de zone 9 à 10 usd. Dit niveau zal fun­geren als ultieme ste­un voor de suik­er­pri­js.” Wan­neer we nu terugk­ijken naar de koer­son­twik­kel­ing sinds 30 novem­ber dan blijkt deze con­clusie nog steeds geldig te zijn. In die zin dat ik die spec­u­latieve instap maar in de ijskast zou stoppen…


Wie op mijn analyse van 30 novem­ber 2006 toch spec­u­latief” long gegaan is op de suik­er­pri­js zal al wel gemerkt hebben dat het met de koersen niet de goede kant opgaat. En dan sta je als beleg­ger voor de keuze: reken­ing houdende met het soort beleg­gingsin­stru­ment waar je bent ingestapt wordt het uitzweten of uit­stap­pen, desnoods met ver­lies. Van­daar ook het belang van de keuze hoe we op een analyse inspe­len. Kiezen we voor spec­u­latieve mogelijkhe­den zoals opties, tur­bos edm. dan mag er niet veel mis lopen om uit een posi­tie geduwd te wor­den, kiezen we voor een rustige aan­pak onder de vorm van aan­de­len of open-end cer­tifi­cat­en dan is de tijds­druk veel min­der zwaar.
Bek­ijken we de grafieken opnieuw dan wordt het duidelijk dat we inder­daad reken­ing moeten houden met het feit dat de ste­un­zone van 9 à 10 usd zal bereikt wor­den vooraleer we kans mak­en op een trendommekeer.
We over­lopen even alle grafieken van de zeer lange ter­mi­jn tot en met de daggrafiek.
De kwartaal­grafiek maakt ons duidelijk dat de can­dle van maart 2006 de top aan­gaf. Het vol­ume was er zeer hoog en we zijn er afgeketst tegen de weer­stand­sli­jn. De can­dles van juni en sep­tem­ber tonen een sterke dal­ing maar een hoopgevende vast­stelling is dat we nog steeds boven het sti­j­gende gemid­delde noteren dat op 10 usd ligt. Die koers van 10 usd mar­keert trouwens een heel zware hor­i­zon­tale steunzone.
In de maand­grafiek zien we over­duidelijk opnieuw dit ste­un­niveau van 10 usd naar voor komen. In deze grafiek focus ik echter min­der op de grafiek zelf maar wel eerder op de macd. In die indi­ca­tor zien we dat we een sti­j­gende ste­un­li­jn naderen. Vooraleer die ste­un­li­jn zal bereikt wor­den moet de koers van suik­er dus nog even dalen. 
In de week­grafiek kun­nen we een kanaal inteke­nen waar­van we mogen aan­nemen dat het een real­is­tis­che weer­gave is van het koersver­loop wat we mogen verwacht­en. Bij een nog iets dal­ende koers mak­en we immers heel veel kans een posi­tieve diver­gen­tie neer te zetten in de macd. Tevens zal die lagere bodem in de suik­er­pri­js mooi overeen­stem­men met één van onze basis­regelt­jes uit de tech­nis­che analyse. Die lagere bodem zal immers gevor­md wor­den onder een afne­mend vol­ume en dit is heel dik­wi­jls een sig­naal dat duidt op een nakende trendommekeer.
In de dag­grafiek kre­gen we een negatief sig­naal met de neer­waartse door­braak van het niveau van 11 usd. Vol­gen we hier ons kanaal dan zien we dat de koers de ste­un­li­jn nog niet heeft bereikt. Reken­ing houdende met het beeld uit de maand- en week­grafieken mogen we dus reken­ing houden met een koers­doel van 10 usd waar­bij een lichte door­braak” van dit 10 usd niveau zek­er niet mag uit­ges­loten wor­den. Hoopgevend is ook hier dat we de dal­ing zien verder­gaan onder een afne­mend volume.
De con­clusie lijkt me duidelijk: we wacht­en nog even een verdere dal­ing af in de suik­er­pri­js richt­ing een niveau van 10 usd.
Daar aangekomen kijken we uit naar sig­nalen die een bodem bevestigen.
Kri­j­gen we die sig­nalen effek­tief dan kun­nen we met een redelijke mate van zek­er­heid instap­pen maar daar­bij houden we wel in het achter­hoofd dat de sti­jging wellicht niet snel zal ver­lopen. Daar­voor liggen er immers te veel weer­standen te wacht­en die in de sti­jging weer alle­maal één voor één dienen over­won­nen te worden.
Inspe­len op de suik­er­pri­js is voor de spec­u­latief ingestelde beleg­ger mogelijk met turbos:
Onder deze link vind u alle beschik­bare tur­bos terug:
Bent u meer behouden­der van aard dan kunt u des­gewenst kiezen voor een RICI-certificaat:
Edwin Van­damme
US Mar­kets
Anal­ist heeft geen posi­tie in de geanaly­seerde waarde.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.