In mijn analyse van 27 januari gaf ik als slotconclusie het volgende “we wachten nog even een verdere daling af in de suikerprijs richting een niveau van 10 usd. Daar aangekomen kijken we uit naar signalen die een bodem bevestigen.” Met een koers van 10,12 usd op 07⁄02 ll. kan ik stellen dat mijn analyse van 27/01/07 juist was. We suikerprijs herstelde inmiddels naar 10.79 usd en de vraag is natuurlijk hoe het nu verder moet…
Suiker: de bodem is bereikt
Tijd dus om de grafieken weer eens boven te halen en uit de studie van het recente koersverloop een richting proberen te bepalen.
We gaan naar gewoonte van start met een grafiek op kwartaalbasis (logaritmische grafieken zijn aangewezen bij de studie van het langetermijnverloop)
In deze grafiek stellen we twee zaken vast: we hebben een horizontale steun bereikt en de koers is teruggevallen tot op zijn gemiddelden die zoals bekend eveneens steun bieden. We mogen dit niveau dus beschouwen als zijnde een steun van grote betekenis voor wat betreft het verdere koersverloop. Moest de koers deze steun doorbreken dan kunnen we vlot naar een niveau van 9 en wellicht zelfs 8 usd. Het is echter aannemelijk te veronderstellen dat we vanaf dit niveau eerst een mooi herstel krijgen.
In de maandgrafiek krijgen we opnieuw een aantal interessante vaststellingen:
De koers is teruggevallen tot op een Fibonacciniveau. Dit niveau stemt net zoals in de kwartaalgrafiek overeen met een horizontaal steunniveau wat hier samenvalt met de topniveaus van eind 2000 en begin 1998. We hebben ook de steunlijn van het stijgend kanaal bereikt en de macd is eveneens teruggevallen tot op zijn steunlijn. Dit zijn een aantal gegevens die ons moeten laten veronderstellen dat de koers opnieuw zal gaan stijgen. Er is echter een maar… Net onder het niveau van 12 usd zien we een gap liggen. Gaps op daggrafieken zijn de normaalste zaak van de wereld maar in maandgrafieken zijn ze toch wel zeldzaam. Ik vermoed dan ook dat een opwaartse beweging in de suikerprijs tot stilstand zal komen op het niveau van de gap. Het is pas bij een doorbraak van de candle van december op 12.5 usd dat de koers meer stijgingspotentieel zal krijgen.
In de weekgrafiek zien we opnieuw een aantal redenen die ons laten veronderstellen dat een stijging eraankomt maar dat die stijging niet zonder slag of stoot kan verlopen. We zien opnieuw de stijgende steunlijn die ik heb overgenomen van de maandgrafiek. We zien eveneens een dalend kanaal ingetekend waarvan de steunlijn bij de 10 usd werd bereikt. In vergelijking met de laatstee twee bodems zien we in de macd een positieve divergentie. De stijging vanaf de bodem in de suikerprijs heeft nu reeds een eerste weerstand bereikt bij 11 usd. Deze weerstand wordt zo goed als zeker doorbroken maar dan worden we opnieuw geconfronteerd met de gap die we ook in de maandgrafiek zagen liggen op een niveau net onder de 12 usd. Ietsje hoger krijgen we dan opnieuw een weerstand te verwerken onder de vorm van de dalende gemiddelden. Komen we bij 13 usd dan is volgens mij het vet echt wel van de soep want dan zien we de weerstandslijn van het dalend kanaal opdoemen die bovendien op dezelfde hoogte ligt als de onderkant van het ernorme gap uit augustus 2006.
In de daggrafiek heb ik me beperkt tot het aangeven van de weerstanden die in de stijging van belang zullen zijn.
Nu: waarom verwacht ik geen doorgaande maar een eerder moeizame stijging van de suikerprijs? Bekijk daarvoor eens de weekgrafiek van naderbij. We zien dat de daling duidelijk een vijfgolfstructuur had. Dit betekent dat we er bij de komende stijging moeten vanuitgaan dat we met een abc-structuur zullen te maken krijgen. Een stijging gevolgd door een korte reactie en opnieuw gevolgd dan door een beweging die normalerwijze even groot zal zijn als de eerste stijging vanaf de bodem. Niets sluit uit dat de beweging een ander verloop kent maar in eerste instantie ga ik ervan uit dat de stijging dergelijk verloop zal kennen.
Een stijging van nu 10.8 tot een mogelijk koerdsdoel van 13 is niet niks natuurlijk. Er ligt een aardig potentieel voorhanden van zowat 20% maar dat veronderstelt dan wel dat de stijging vlot verloopt. Haperen we te lang tegen één van de weerstanden dan blijft er van dat potentieel niet veel over.
Conclusie: we verwachten een stijging maar “de kwaliteit” van de stijging zou wel eens te wensen kunnen overlaten. Speculatief interessant dus zoals dat heet maar als langere termijnbelegger zijn er betere kansen voorhanden in de grondstoffensector denk ik -)
Wenst u speculatief in te spelen op de stijging via turbos dan vind u hier de link naar de beschikbare turbos:
http://www.abnamro.nl/nl/beleggen/koersinformatie/turbo/index.html
Edwin Vandamme
US Markets
Schrijver heeft geen positie in suiker