...

Suiker: de bodem is bereikt

21 februari 2007, 21:30 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In mijn analyse van 27 jan­u­ari gaf ik als slot­con­clusie het vol­gende we wacht­en nog even een verdere dal­ing af in de suik­er­pri­js richt­ing een niveau van 10 usd. Daar aangekomen kijken we uit naar sig­nalen die een bodem beves­ti­gen.” Met een koers van 10,12 usd op 0702 ll. kan ik stellen dat mijn analyse van 27/01/07 juist was. We suik­er­pri­js her­stelde inmid­dels naar 10.79 usd en de vraag is natu­urlijk hoe het nu verder moet…


Suik­er: de bodem is bereikt

Tijd dus om de grafieken weer eens boven te halen en uit de studie van het recente koersver­loop een richt­ing proberen te bepalen.

We gaan naar gewoonte van start met een grafiek op kwartaal­ba­sis (log­a­r­it­mis­che grafieken zijn aangewezen bij de studie van het langetermijnverloop)

In deze grafiek stellen we twee zak­en vast: we hebben een hor­i­zon­tale ste­un bereikt en de koers is teruggevallen tot op zijn gemid­delden die zoals bek­end eve­neens ste­un bieden. We mogen dit niveau dus beschouwen als zijnde een ste­un van grote beteke­nis voor wat betre­ft het verdere koersver­loop. Moest de koers deze ste­un door­breken dan kun­nen we vlot naar een niveau van 9 en wellicht zelfs 8 usd. Het is echter aan­nemelijk te veron­der­stellen dat we vanaf dit niveau eerst een mooi her­s­tel krijgen.

In de maand­grafiek kri­j­gen we opnieuw een aan­tal inter­es­sante vaststellingen:

De koers is teruggevallen tot op een Fibonac­ciniveau. Dit niveau stemt net zoals in de kwartaal­grafiek overeen met een hor­i­zon­taal ste­un­niveau wat hier samen­valt met de top­niveaus van eind 2000 en begin 1998. We hebben ook de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal bereikt en de macd is eve­neens teruggevallen tot op zijn ste­un­li­jn. Dit zijn een aan­tal gegevens die ons moeten lat­en veron­der­stellen dat de koers opnieuw zal gaan sti­j­gen. Er is echter een maar… Net onder het niveau van 12 usd zien we een gap liggen. Gaps op dag­grafieken zijn de nor­maal­ste zaak van de wereld maar in maand­grafieken zijn ze toch wel zeldza­am. Ik ver­moed dan ook dat een opwaartse beweg­ing in de suik­er­pri­js tot stil­stand zal komen op het niveau van de gap. Het is pas bij een door­braak van de can­dle van decem­ber op 12.5 usd dat de koers meer sti­jgingspo­ten­tieel zal krijgen.

In de week­grafiek zien we opnieuw een aan­tal rede­nen die ons lat­en veron­der­stellen dat een sti­jging eraankomt maar dat die sti­jging niet zon­der slag of stoot kan ver­lopen. We zien opnieuw de sti­j­gende ste­un­li­jn die ik heb overgenomen van de maand­grafiek. We zien eve­neens een dal­end kanaal ingetek­end waar­van de ste­un­li­jn bij de 10 usd werd bereikt. In vergelijk­ing met de laat­stee twee bodems zien we in de macd een posi­tieve diver­gen­tie. De sti­jging vanaf de bodem in de suik­er­pri­js heeft nu reeds een eerste weer­stand bereikt bij 11 usd. Deze weer­stand wordt zo goed als zek­er door­bro­ken maar dan wor­den we opnieuw gecon­fron­teerd met de gap die we ook in de maand­grafiek zagen liggen op een niveau net onder de 12 usd. Iet­sje hoger kri­j­gen we dan opnieuw een weer­stand te ver­w­erken onder de vorm van de dal­ende gemid­delden. Komen we bij 13 usd dan is vol­gens mij het vet echt wel van de soep want dan zien we de weer­stand­sli­jn van het dal­end kanaal opdoe­men die boven­di­en op dezelfde hoogte ligt als de onderkant van het ernorme gap uit augus­tus 2006.

In de dag­grafiek heb ik me beperkt tot het aangeven van de weer­standen die in de sti­jging van belang zullen zijn.

Nu: waarom verwacht ik geen door­gaande maar een eerder moeizame sti­jging van de suik­er­pri­js? Bek­ijk daar­voor eens de week­grafiek van nader­bij. We zien dat de dal­ing duidelijk een vijf­golf­struc­tu­ur had. Dit betekent dat we er bij de komende sti­jging moeten vanu­it­gaan dat we met een abc-struc­tu­ur zullen te mak­en kri­j­gen. Een sti­jging gevol­gd door een korte reac­tie en opnieuw gevol­gd dan door een beweg­ing die nor­maler­wi­jze even groot zal zijn als de eerste sti­jging vanaf de bodem. Niets sluit uit dat de beweg­ing een ander ver­loop kent maar in eerste instantie ga ik ervan uit dat de sti­jging dergelijk ver­loop zal kennen.

Een sti­jging van nu 10.8 tot een mogelijk koerds­doel van 13 is niet niks natu­urlijk. Er ligt een aardig poten­tieel voorhan­den van zowat 20% maar dat veron­der­stelt dan wel dat de sti­jging vlot ver­loopt. Haperen we te lang tegen één van de weer­standen dan bli­jft er van dat poten­tieel niet veel over.

Con­clusie: we verwacht­en een sti­jging maar de kwaliteit” van de sti­jging zou wel eens te wensen kun­nen over­lat­en. Spec­u­latief inter­es­sant dus zoals dat heet maar als lan­gere ter­mi­jn­be­leg­ger zijn er betere kansen voorhan­den in de grond­stof­fen­sec­tor denk ik -)

Wenst u spec­u­latief in te spe­len op de sti­jging via tur­bos dan vind u hier de link naar de beschik­bare turbos:

http://​www​.abnam​ro​.nl/​n​l​/​b​e​l​e​g​g​e​n​/​k​o​e​r​s​i​n​f​o​r​m​a​t​i​e​/​t​u​r​b​o​/​i​n​d​e​x​.html

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Schri­jver heeft geen posi­tie in suiker 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.