![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
SP500: aan de vooravond van een daling?
We beginnen zoals steeds met de maandgrafiek op logaritmische basis. We stellen vast dat de koers van de sp500 de onderkant van de candle van februari 2000 heeft bereikt. We mogen dit niveau als weerstand beschouwen temeer daar we ook nagenoeg een Fibonacciniveau hebben bereikt. Dit Fibonacciniveau werd getrokken met als referentiepunten de bodem van de candle van oktober 2002 en de top van de candle van december 2002. Dit niveau ligt op 1347 en komt op heden nagenoeg overeen met de weerstandslijn van het ingetekende stijgend kanaal. Deze vaststelling levert ons een tweede argument om aan te nemen dat de index niet veel meer in petto heeft, althans niet in stijgende zin. Bereikt de index de stand van 1347 dan wordt dit de vierde maal dat de weerstandslijn wordt aangetikt en onze “technische analysetheorie” vertelt ons dat hoe meer raakpunten een lijn heeft des te meer ze aan belangrijkheid wint. We moeten al veel grafieken bekijken om lijnen te vinden die tot vier keer toe geraakt worden. Van een dubbele top is er echter nog geen sprake, immers we hebben nog geen daling gezien en er is ook een regeltje dat zegt dat dubbele toppen dikwijls eerst nog eens gebroken worden naar boven. Om bij deze nog eens te refereren naar het boek van Bulkowski: ook de regels betreffende dergelijke vermeende doorbraken worden duidelijk beschreven en een doorbraak van de weerstand met 1% wordt nog steeds als dubbele top beschouwd. Bijgevolg krijgt een indexstand van om en nabij de 1337 nog steeds de naam “dubbele top”.
Conclusie voor de maandgrafiek: hou rekening met een trendommekeer gezien het bereiken van duidelijke weerstandsniveaus. Echter: het is niet uitgesloten dat we eerst nog een hoger topje zetten.
Kijken we vervolgens naar de weekgrafiek met een standarerrorkanaal van 21.2 ingetekend dan zien we dat de koer nog wat opwaartse ruimte heeft binnen deze band. Echter we zien ook dat de koers een lijn heeft bereikt die eerder als steunlijn naar beneden toe werd doorbroken. Deze lijn wordt nu teruggetest als weerstandslijn. Bij de DMI zien we een + DI die schijnbaar lijkt te haperen. We zouden er uit kunnen concluderen dat de opwaartse beweging in de index weinig momentum bezit.
Nemen we er als laatste nog de daggrafiek bij dan zien we terug een paar opmerkelijke zaken die ons voorzichtig zouden moeten maken en die wijzen op een gedrag dat een komende daling laat vermoeden veeleer dan een verdergaande stijging. Ik geef een opsomming van de gegevens die mij doen besluiten dat we ernstig rekening moeten houden met een daling.
- Op 10⁄11 mei werd er een gapje gemaakt en dit werd afgelopen vrijdag gesloten.
- Vrijdag werd afgesloten met een inverted hammer.
- De weerstandslijn over de recente toppen dient niet als gebroken te worden beschouwd gezien de slotkoers onder de lijn lag. Bijgevolg blijft de lijn geldig en dient ze niet te worden hertekend.
- De negatieve divergentie tussen de ROC en de koersen is zo klaar als pompwater.
Conclusie: ik ben God niet en bijgevolg niet onfeilbaar maar alle signalen in aanmerking genomen geef ik deze index weinig kans op stijging maar heel veel kansen op een daling. En de aex die zal volgen.
Edwin vandamme
US Markets
Schrijver heeft geen positie in deze index (geen opwaartse, geen neerwaartse en geen zijdelingse)