...

SP500: aan vooravond van daling

17 september 2006, 17:35 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wie recent de com­mentaren heeft gevol­gd weet dat veel anal­is­ten ver­wezen naar de neer­waartse uit­braak uit de sti­j­gende wig bij de aex. Bijgevolg moesten we fors gaan dalen. Wie de moeite heeft genomen om The Ency­clo­pe­dia of Chart Pat­terns” van Thomas N. Bulkows­ki te lezen weet dat er in de meeste gevallen een terugtest van de door­bro­ken ste­un­li­jn vol­gt vooraleer de dal­ing inzet. Bek­ijken we op van­daag de grafiek van de SP500 dan kun­nen we aan­nemen dat een dal­ing veel kans maakt…

SP500: aan de vooravond van een daling?

We begin­nen zoals steeds met de maand­grafiek op log­a­r­it­mis­che basis. We stellen vast dat de koers van de sp500 de onderkant van de can­dle van feb­ru­ari 2000 heeft bereikt. We mogen dit niveau als weer­stand beschouwen temeer daar we ook nage­noeg een Fibonac­ciniveau hebben bereikt. Dit Fibonac­ciniveau werd getrokken met als ref­er­en­tiepun­ten de bodem van de can­dle van okto­ber 2002 en de top van de can­dle van decem­ber 2002. Dit niveau ligt op 1347 en komt op heden nage­noeg overeen met de weer­stand­sli­jn van het ingetek­ende sti­j­gend kanaal. Deze vast­stelling lev­ert ons een tweede argu­ment om aan te nemen dat de index niet veel meer in pet­to heeft, althans niet in sti­j­gende zin. Bereikt de index de stand van 1347 dan wordt dit de vierde maal dat de weer­stand­sli­jn wordt aangetikt en onze tech­nis­che analy­sethe­o­rie” vertelt ons dat hoe meer raakpun­ten een lijn heeft des te meer ze aan belan­grijkheid wint. We moeten al veel grafieken bek­ijken om lij­nen te vin­den die tot vier keer toe ger­aakt wor­den. Van een dubbele top is er echter nog geen sprake, immers we hebben nog geen dal­ing gezien en er is ook een regelt­je dat zegt dat dubbele top­pen dik­wi­jls eerst nog eens gebro­ken wor­den naar boven. Om bij deze nog eens te ref­er­eren naar het boek van Bulkows­ki: ook de regels betr­e­f­fende dergelijke ver­meende door­brak­en wor­den duidelijk beschreven en een door­braak van de weer­stand met 1% wordt nog steeds als dubbele top beschouwd. Bijgevolg kri­jgt een index­s­tand van om en nabij de 1337 nog steeds de naam dubbele top”.

Con­clusie voor de maand­grafiek: hou reken­ing met een tren­dom­me­keer gezien het bereiken van duidelijke weer­stand­sniveaus. Echter: het is niet uit­ges­loten dat we eerst nog een hoger top­je zetten.

Kijken we ver­vol­gens naar de week­grafiek met een stan­dar­errorkanaal van 21.2 ingetek­end dan zien we dat de koer nog wat opwaartse ruimte heeft bin­nen deze band. Echter we zien ook dat de koers een lijn heeft bereikt die eerder als ste­un­li­jn naar bene­den toe werd door­bro­ken. Deze lijn wordt nu teruggetest als weer­stand­sli­jn. Bij de DMI zien we een + DI die schi­jn­baar lijkt te haperen. We zouden er uit kun­nen con­clud­eren dat de opwaartse beweg­ing in de index weinig momen­tum bezit.

Nemen we er als laat­ste nog de dag­grafiek bij dan zien we terug een paar opmerke­lijke zak­en die ons voorzichtig zouden moeten mak­en en die wijzen op een gedrag dat een komende dal­ing laat ver­moe­den veeleer dan een verder­gaande sti­jging. Ik geef een opsom­ming van de gegevens die mij doen besluiten dat we ern­stig reken­ing moeten houden met een daling.

- Op 1011 mei werd er een gap­je gemaakt en dit werd afgelopen vri­jdag gesloten.

- Vri­jdag werd afges­loten met een invert­ed hammer. 

- De weer­stand­sli­jn over de recente top­pen dient niet als gebro­ken te wor­den beschouwd gezien de slotko­ers onder de lijn lag. Bijgevolg bli­jft de lijn geldig en dient ze niet te wor­den hertekend.

- De negatieve diver­gen­tie tussen de ROC en de koersen is zo klaar als pompwater.

Con­clusie: ik ben God niet en bijgevolg niet onfeil­baar maar alle sig­nalen in aan­merk­ing genomen geef ik deze index weinig kans op sti­jging maar heel veel kansen op een dal­ing. En de aex die zal volgen.

Edwin van­damme

US Mar­kets

Schri­jver heeft geen posi­tie in deze index (geen opwaartse, geen neer­waartse en geen zijdelingse) 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.