Terwijl wij naar de grondstoffen kijken denderen de beurzen maar door. De meeste sentiments-indicatoren blijven veelal negatieve signalen afgeven. Leg de grafieken van de euro/yen, de shangai en de sp500 even onder elkaar en je ziet waarom de beurzen ondanks dikwijls ronduit negatieve macro-economische gegevens blijven stijgen. Een versteviging van de yen of een terugval van de Shangai zullen naar mijn mening de trigger zijn voor een algemene terugval van de beursindexen. In hoeverre de prijzen van de grondstoffen zullen meedalen blijft de vraag…
Sojabonen: hausse niet ten einde
Het begint er sterk op te lijken dat de stijging van de beursindexen van langs om minder van doen heeft met de waarde van de onderliggende aandelen maar alles met de carrytrades. Overtollige geldcreatie dus die de prijzen van aandelen en wellicht ook grondstoffen omhoogstuwt maar die maar weinig meer te maken heeft met de werkelijke waarde. We weten hoe zoiets eindigt. De vraag blijft wat de impact van die zware beursdaling zal zijn op de koersen van de grondstoffen.
Verder is het de vraag wanneer de huidige hype eindigt. Begint de terugval deze week of wordt het volgende maand of wachten we tot oktober? Geen mens die het weet maar dat het overnight risico voor de Europese beursindexen heel groot wordt daar hoeven we niet aan te twijfelen.
Zich ervan bewust zijn dat we in de volgende weken veel kans maken overnight “gepakt” te worden is al een eerste stap in de goeie richting. Dan kunnen we al beslissen of we al dan niet in de beurs blijven en als we belegd blijven dan weten we dat we ons best beschermen met stops.
Inmiddels blijven veel grafieken er goed bijliggen, zo ook de grafiek van sojabonen.
Bekijken we de kwartaalgrafiek dan zien we dat er een Fibonacci-niveau werd bereikt. De referentiepunten om de Fibo-lijnen te trekken bestaan hier uit de topcandle van juni 2004 en de bodemcandle van maart 2005. Het niveau van 800 usd vormt in deze grafiek dus weerstand.
In de maandgrafiek zien we al iets duidelijker het belang van het weerstandsniveau uit de kwartaalgrafiek. Ik heb voor de duidelijkheid gekozen voor een Heikin-Ashi grafiek omdat deze naar mijn mening toch duidelijker de trend weergeeft dan de candlestickgrafiek die we normalerwijze gebruiken. In de grafiek kunnen we duidelijk een stijgende steunlijn trekken onder de bodems en die steunlijn loopt mooi evenwijdig met het gemiddelde. Die opgaande steunlijn vormt samen met de Fiboolijn op 800 usd een stijgende symmetrische driehoek. Het betekent dus dat we terdege rekening moeten houden met een opwaartse doorbraak.
Ook in de weekgrafiek blijven we duidelijk met eenzelfde beeld zitten zoals we dat in de kwartaal- en de maandgrafiek kunnen zien. Een uitname van de weerstand op 800 usd blijft dus “the line in the sand”. Het is dus zaak de evolutie van de prijs van sojabonen goed in de gaten te houden want een doorbraak van de weerstand zal leiden tot een prijsstijging richting 900 usd. Na de weerstand op 900 usd ligt er nog een open gap te wachten op een niveau van 980 usd. Dit gap werd gevormd in mei 2004.
Toon ik dan nog even de daggrafiek dan ziet de lezer van deze analyse duidelijk dat we op een punt zijn aangekomen waarbij een doorbraak van het 800-niveau zeer reëel is. In een tweede daggrafiek zien we een duidelijke daling in het volume en dit volumegedrag is een typisch fenomeen bij de huidige stand van de koers. Breekt de koers door de weerstand hou dan dus het volume in het oog want een doorbraak van de weerstand waarbij ook het volume (fors) toeneemt wordt het signaal om in te stappen.
De link naar de turbos op sojabonen:
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen positie in sojabonen.