![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Shangai, Shenzhen, HS en Nikkei
We zien inmiddels dat de indexen aan een daling zijn begonnen. Wat mij betreft hoeft de belegger dus niet gehaast te zijn om te kopen.
Ook voor wat betreft de Oosterse markten hoeft de belegger niet bang te zijn de boot te missen, integendeel…afblijven is momenteel de boodschap.
Ik toon achtereenvolgens voor elke index de weekgrafiek met de macd en daggrafiek met het WVS-systeem.
Eerst de Shangai:
Wanneer we deze weekgrafiek bekijken dan kan ik me best voorstellen dat vele beleggers deze index al geshort hebben. Met het welbekende gevolg. Je weet nooit waar dergelijke hype eindigt en dus krijg je als shorter klappen omdat je keer op keer uitgestopt wordt.
Nochtans is deze index zeker niet koopwaardig. De stijgingsgraad in de Shangai is onhoudbaar en de relatieve afstand tussen de gemiddelden onderling is veel te groot om nog als betrouwbaar in aanmerking te kunnen genomen worden. Betrouwbare hellingen lopen onder 30 tot 45 graden. De stijgingsgraad bij de Shangai wijkt hier veel te ver van af.
Is het aangewezen nu short te gaan? Volgens mijn systeem wel: de volatiltylijn werd gekruist, de mac gaf een negatieve divergentie, de adx ligt boven de 20-grens en de dmi geeft een cross. Er is dus voldaan aan alle voorwaarden van mijn systeem om van een shortsignaal te kunnen spreken.
Echter: we hebben een probleempje want er bestaan geen turbos op de Shangai (ik vraag me af waarom die niet bestaan)en dus zouden we noodgewongen moeten kijken naar de Shenzhen.
De Shenzhen weekgrafiek toont ons een totaal ander beeld. De index gedraagt zich blijkbaar heel wat sterker dan de Shangai. Stel echter dat de Shangai doorvalt zoals we verwachten … in hoeverre moeten we dan bij de Shenzhen die stijgende symmetrische driehoek ernstig nemen? Ik zou er niet durven op anticiperen want wanneer de Shangai onderuit gaat zou je toch veronderstellen dat de Shenzhen moet volgen. Net zoals bij de Shangai trouwens liggen de gemiddelden veel te ver uit elkaar. Die kunnen alleen naar mekaar toegroeien wanneer de koersen dalen ofwel een tijdje zijwaarts bewegen.
In de daggrafiek zien we hier in tegenstelling tot de Shangai geen verkoopsignaal in het WVS-systeem. Eén bedenking bij het systeem … de index beweegt zijwaarts en dus kunnen alle gegevens zomaar wijzigen.
Wanneer je dacht dat de Shangai hard ging dan is hard niet hard genoeg voor de Hang Seng. Die index gaat zowat recht omhoog en het is heel moeilijk de top te raden maar dat de klap komt na dergelijke parabolische stijging dat weten we.
Afblijven dus en zeker niet aan de koopzijde opereren.
Om aan een verkoopsignaal te voldoen in mijn systeem ontbreekt er één zaak. De dmi geeft nog geen cross maar aan alle andere voorwaarden is voldaan want de volatiltylijn werd gekruist, de macd gaf een verkoopsignaal en de adx ligt hoger dan 20. De dmi zal naar ik veronderstel al vlug een signaal geven. Daarop is dan een short verantwoord.
De Nikkei is het zwakke broertje in de rij want deze index was bijlange niet in staat de stijging van de andere indexen te volgen. Jammer genoeg moeten we in dergelijke situaties dikwijls vaststellen dat de zwakte niet zomaar verdwijnt. Integendeel…wanneer de Shangai en de HS onderuit gaan dan zal de Nikkei logischerwijs niet tegen de beweging inroeien.
De Nikkei gaf enkele dagen terug in mijn systeem reeds een short aan. Reageer ook hier dus niet te snel aan de koopzijde want het lijkt me logisch dat de horizontale steunen terug zullen opgezocht worden.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft shortposities op de indexen