...

Shangai, Hang Seng en Nikkei

5 september 2007, 22:20 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De Europese beurzen moesten van­daag, zoals we mocht­en verwacht­en, een stap terug. Er zit nogal wat diver­gen­tie in het koersver­loop tussen deze beurzen onder­ling maar wan­neer de Amerikaanse index­en er niet in sla­gen hun weer­standen te door­breken dan kri­j­gen we ook op de Europese index­en opnieuw een dal­ing te ver­w­erken, daar is geen ontkomen aan. Inmid­dels zien we wel de Shangai en de Hang Seng nieuwe top­pen neerzetten, de Nikkei bljft het zwakke broert­je…

Shangai, Hang Seng en Nikkei

Ik neem voor de drie index­en telkens drie grafieken. In vol­go­rde telkens de maand‑, de week en de daggrafiek.

We kijken eerst even naar de Chi­nese index. In de maand­grafiek zien we dat er geen vuilt­je aan de lucht is wat de sti­j­gende trend betre­ft. Een waarschuwing betre­ft wel de vol­umes. Deze vol­umes nemen de laat­ste vier maan­den af in de sti­jging. Het is een waarschuwing dat de sti­jging op haar einde loopt. Een cor­rec­tie of een zijwaartse beweg­ing zijn niet uit te sluiten.

Ook in de wweek­grafiek zien we de afne­mende vol­umes en wie goed kijkt ziet dat de macd de laat­ste impuls­matige beweg­ing niet echt meer vol­gt. Zolang de sti­jging zich voortzet moeten we niet voor de rij­dende trein gaan staan maar we moeten wel alert zijn op een nakende topvorm­ing en wellicht een terug­val tot de Fibo-lijn op 4300.

Kijken we naar de vol­u­meniveaus op de dag­grafiek dan is het in deze grafiek nog duidelijk­er dat de sti­jging van de laat­ste paar maan­den niet meer gedra­gen” wordt door de beleg­gers. De sti­jging is nog steeds gaande maar ze begint sti­laan op haar adem te trappen.

Voor wat de Hang Seng betre­ft beschik ik jam­mer genoeg niet over de vol­umes. Ik neem aan dat wan­neer Chi­na er de brui aan geeft , we ook voor de Hang Seng een dal­ing of een zijwaartse beweg­ing kun­nen verwachten.

Die aan­name lijkt me in elk geval logisch wan­neer we in deze week­grafiek zien dat de macd een dubbel­top heeft geplaatst. Daar­naast zien we de dreig­ing” voor een negatieve divergentie.

En wan­neer ik in de dag­grafiek een lijn­t­je trek over de top­pen (TA’ers wor­den voor wie het niet wist ook wel eens lijn­t­jestrekkers genoemd-) ) dan rijst onmid­del­lijk de vraag of de index, gezien de poten­tieel negatieve diver­gen­tie in de macd, wel in staat zak zijn deze lijn uit te nemen.

De Nikkei is, zoals ik reeds heb aange­haald, de zwak­ste van ons dri­etal. Een sti­j­gende wig werd neer­waarts door­bro­ken ebn die wig lag ter hoogte van een belan­grijk weer­stand­sniveau. De ste­un­li­jn houdt nog stand en dus is een terugtest van de ste­un­li­jn van de wig niet uit te sluiten. Wordt de ste­un­li­jn neer­waarts door­bro­ken dan is het ook voor deze index afgelopen met de pret.

In de week­grafiek zien we duidelijk­er de sti­j­gende wig waar de index is uit­gevallen. De macd raakt de 0‑lijn maar zoals reeds aangegeven in de maand­grafiek: dit sluit niet uit dat we nog een terugtest van de ste­un­li­jn van de wig kun­nen krijgen.

Komt die terugtest er? Dat zal afhangen van het feit of de index al dan niet door het 16600 kan breken. Lukt dit dan kun­nen we naar 17000 en miss­chien zelfs hoger. Lukt de door­braak niet, reken er dan maar op dat ook de ste­un­li­jn uit de maand­grafiek neer­waarts zal uitgenomen wor­den. Ik ga er dan van uit dat we min­stens een terugtest kri­j­gen van de bodem van augustus.

Con­clusie:

De Nikkei is zwak en hausse­posi­ties lijken me niet onmid­del­lijk aangewezen. De Shangai lijkt niet te stu­iten maar de onderliggende kracht (de vol­umes) vloeit weg. Wat de HS betreft…welnu wan­neer de Shangai terug­valt dan zal de de HS logis­cher­wi­js volgen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in deze indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.