![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_algemeen_1.jpg)
Shangai, Hang Seng en Nikkei
Ik neem voor de drie indexen telkens drie grafieken. In volgorde telkens de maand‑, de week en de daggrafiek.
We kijken eerst even naar de Chinese index. In de maandgrafiek zien we dat er geen vuiltje aan de lucht is wat de stijgende trend betreft. Een waarschuwing betreft wel de volumes. Deze volumes nemen de laatste vier maanden af in de stijging. Het is een waarschuwing dat de stijging op haar einde loopt. Een correctie of een zijwaartse beweging zijn niet uit te sluiten.
Ook in de wweekgrafiek zien we de afnemende volumes en wie goed kijkt ziet dat de macd de laatste impulsmatige beweging niet echt meer volgt. Zolang de stijging zich voortzet moeten we niet voor de rijdende trein gaan staan maar we moeten wel alert zijn op een nakende topvorming en wellicht een terugval tot de Fibo-lijn op 4300.
Kijken we naar de volumeniveaus op de daggrafiek dan is het in deze grafiek nog duidelijker dat de stijging van de laatste paar maanden niet meer “gedragen” wordt door de beleggers. De stijging is nog steeds gaande maar ze begint stilaan op haar adem te trappen.
Voor wat de Hang Seng betreft beschik ik jammer genoeg niet over de volumes. Ik neem aan dat wanneer China er de brui aan geeft , we ook voor de Hang Seng een daling of een zijwaartse beweging kunnen verwachten.
Die aanname lijkt me in elk geval logisch wanneer we in deze weekgrafiek zien dat de macd een dubbeltop heeft geplaatst. Daarnaast zien we de “dreiging” voor een negatieve divergentie.
En wanneer ik in de daggrafiek een lijntje trek over de toppen (TA’ers worden voor wie het niet wist ook wel eens lijntjestrekkers genoemd-) ) dan rijst onmiddellijk de vraag of de index, gezien de potentieel negatieve divergentie in de macd, wel in staat zak zijn deze lijn uit te nemen.
De Nikkei is, zoals ik reeds heb aangehaald, de zwakste van ons drietal. Een stijgende wig werd neerwaarts doorbroken ebn die wig lag ter hoogte van een belangrijk weerstandsniveau. De steunlijn houdt nog stand en dus is een terugtest van de steunlijn van de wig niet uit te sluiten. Wordt de steunlijn neerwaarts doorbroken dan is het ook voor deze index afgelopen met de pret.
In de weekgrafiek zien we duidelijker de stijgende wig waar de index is uitgevallen. De macd raakt de 0‑lijn maar zoals reeds aangegeven in de maandgrafiek: dit sluit niet uit dat we nog een terugtest van de steunlijn van de wig kunnen krijgen.
Komt die terugtest er? Dat zal afhangen van het feit of de index al dan niet door het 16600 kan breken. Lukt dit dan kunnen we naar 17000 en misschien zelfs hoger. Lukt de doorbraak niet, reken er dan maar op dat ook de steunlijn uit de maandgrafiek neerwaarts zal uitgenomen worden. Ik ga er dan van uit dat we minstens een terugtest krijgen van de bodem van augustus.
Conclusie:
De Nikkei is zwak en hausseposities lijken me niet onmiddellijk aangewezen. De Shangai lijkt niet te stuiten maar de onderliggende kracht (de volumes) vloeit weg. Wat de HS betreft…welnu wanneer de Shangai terugvalt dan zal de de HS logischerwijs volgen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in deze indexen.