...

Printed toiletpaper

9 september 2009, 21:59 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Print­ed toi­let paper”, zo wordt de dol­lar wel eens op een ludieke manier genoemd. Niet zo ver­won­der­lijk als je ziet hoeveel de dol­lar de laat­ste maan­den in waarde ver­li­est. Van­daag nog bereik­te het Amerikaanse betaalin­stru­ment zijn laag­ste peil van dit jaar. Reden te meer om het groene bil­jet, samen met andere wereld­va­l­u­ta en enkele edel­met­al­en eens van dichter­bij te bek­ijken.
Op onder­staande grafiek is de week­grafiek van de USD-index te zien. Sinds begin maart verbli­jft de dol­lar in een dal­ende trend. Daar­bijkomend is de nek­li­jn van het hoofd –en schoud­ers patroon deze week defin­i­tief gebro­ken wat een koers­doel afgeeft van 66 pun­ten. Toch moet dit cijfer gerel­a­tiveerd wor­den. Diverse indi­ca­toren naderen immers hun over­sold-zone’ wat wil zeggen dat er tij­dens de weg naar het koers­doel, zeer goed een opwaartse cor­rec­tie mogelijk is.





Een andere veilige haven voor onzekere tij­den is de Japan­ese Yen. Op onder­staande grafiek is een duidelijke sti­j­gende trend te zien met hogere bodems en hogere top­pen, keurig ver­pakt in een sym­metrisch trend­kanaal. Op korte ter­mi­jn is het belan­grijk dat de top van begin juli rond de 108 wordt uitgenomen, op een iets lan­gere ter­mi­jn is het over­schri­j­den van de top van begin 2009 noodza­ke­lijk om de uptrend verder te zetten.




Naast de Yen, ligt ook de Euro er sterk bij. De Europese een­hei­dsmunt komt van­daag boven de top van eind 2008 uit wat een teken van sterk­te is.




Het gevolg van de deval­uerende dol­lar is de uit­braak van de goud­pri­js die deze week tot boven de 1000$ per ounce steeg. Anal­is­ten verk­laren de uit­braak vooral aan de geweken deflatievrees, maar grafiek­tech­nisch was er eve­neens een uit­braak te verwacht­en door­dat het edel­metaal al enkele maan­den gevan­gen zat in een tri­an­gle. Op de grafiek is ook een omge­keerde hoofd-schoud­er patroon zicht­baar. Dit patroon is pas volledig als de nek­li­jn defin­i­tief opwaarts wordt gebro­ken. Indi­en dit gebeurt, kan er een koers­doel wor­den berek­end van rond de 1300 dollar.



Kijken we naar zil­ver, dan zien we ook dit edel­metaal naar boven uit­breken. Toch is op heel korte ter­mi­jn na de serieuze opver­ing, wat con­sol­i­datie of neer­gaande cor­rec­tie mogelijk. De bovenkant van het trend­kanaal is namelijk nabij, en op dag­ba­sis (niet afge­beeld) staan enkele indi­ca­toren over­bought. Nietemin lijkt zil­ver op de lan­gere ter­mi­jn voor­lop­ig een juiste invester­ing te zijn.




Een ander gevolg van de dal­ende dol­lar sinds maart, zijn de sti­j­gende grond­stof­pri­jzen. Onder­staande dag­grafiek geeft de grond­stof­fenin­dex CRB weer. Hier­bij is de negatieve cor­re­latie met de dol­lar mooi zicht­baar. Zolang de dol­lar bli­jft deval­ueren, zullen ook grond­stof­fen hun weg naar boven bli­jven vinden.



Bert Dewitte
US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.