...

Philips en ASML: Wat volgt?

28 maart 2006, 10:46 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Van­daag kijkt Mar­cel Bron­ner tech­nisch naar twee indi­vidu­ele aan­de­len … Meteen ook twee zeer pop­u­laire aan­de­len uit de AEX Index … Het zijn Philips en ASML … Ze liggen er wel ver­schil­lend bij … Met name ASML begint spec­u­latief inter­es­sant te wor­den … We schake­len snel door naar de dag­grafieken .…
Analyse Philips en ASML :
De eerste grafiek die ik met u bek­ijk is die van Philips. De mooiste lijn op de grafiek vind ik de donker­groene sti­j­gende trendli­jn. Deze pakt in juni en juli 2005 diverse top­pen mee, ter­wi­jl die in jan­u­ari en maart bij elka­ar drie keer voor ste­un zorgt. Met andere woor­den, de sti­j­gende trendli­jn doet nu dienst als steun.
Philips lijkt wat te con­solid­eren, we hebben de ste­un aan de onderz­i­jde al bespro­ken. Aan de boven­z­i­jde ligt de weer­stan­dli­jn rond euro 28,40. Ik heb deze weer­stand rood getek­end. Het aan­deel beweegt dus ruwweg tussen euro 26 aan de onderz­i­jde en 28,40 aan de bovenzijde.
Over de onderliggende indi­ca­tor is ook nog iets te melden, deze is namelijk uit­ge­bro­ken. Een aan­tal dagen gele­den brak de RSI opwaarts door de groene dal­ende trendli­jn. Het zou leuk zijn als we dat achter­af kun­nen beschouwen als voor­lop­er van een uit­braak in de koers­grafiek. Bij een eventuele (krachtige!) uit­braak van de rode weer­stand is Philips weer koopwaardig.
In eerste instantie lijkt de dag­grafiek van ASML er niet zo geweldig uit te zien. Immers, het aan­deel beweegt per sal­do naar bene­den bin­nen de twee rode dal­ende lij­nen. Hier is dus sprake van een dal­end trendkanaaltje. 
Als ik iets aan­dachtiger naar de grafiek kijk, dan zie ik dat de koers enkele beurs­da­gen gele­den is aan­be­land bij de groene sti­j­gende trendli­jn die ik vanaf april 2005 kan trekken. Eigen­lijk nog voor­dat die lijn ook maar werd aangetikt draaide ASML er al weer van weg en dat is sterk. 
Ook sterk is dat er een posi­tieve diver­gen­tie staat. Boven de oran­je lijn in de koers­grafiek heeft ASML een lagere bodem neergezet, ter­wi­jl de RSI onder de grafiek juist een hogere bodem neerzet. Spec­u­latieve kop­ers hebben het aan­deel al weer opgepakt, ter­wi­jl de iets voorzichtiger beleg­ger eerst wacht totdat:
1. de koers opwaarts het dal­end trend­kanaal ver­laat EN
2. onder­tussen boven de groene trendli­jn blijft.
Mar­cel Bron­ner
© US Markets
Vraag voor Mar­cel? Mail: marcel@​usmarkets.​nl

28 maart 2006.
Onder­getek­ende is tech­nisch anal­ist bij US Mar­kets en schri­jft daar­naast columns, analy­ses en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedri­jven in dit artikel.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.