De beurzen zijn de laatste dagen aardig hersteldvan de klappen die ze de voorbije weken opliepen. Toch is het maar de vraag of het leed nu geleden is. Wanneer we kijken naar de semiconductorindex of de sox dan zien we inderdaad dat er mogelijks een addertje onder het gras zit…een analyse van de sox…
PHILADELPHIA SEMICONDUCTORS (SOX)
De beurzen zijn de laatste dagen aardig hersteld van de klappen die ze de voorbije dagen opliepen. Toch is het maar de vraag of het leed nu geleden is. Wanneer we kijken naar de semiconductorindex of de sox dan zien we inderdaad dat er mogelijks een addertje onder het gras zit…een analyse van de sox…
Laten we beginnen met de grafiek van de sox bekeken op maandbasis dan zien we duidelijk de dubbele top liggen op 560. Trekken we de Fibonacciniveaus waarbij we de bodem nemen op 210 en de top op 560 dan zien we dat de index is teruggevallen tot op het 38,2 Fiboniveau. Nu heb ik hier vroeger al eens geschreven dat er mogelijks een cup-with-handle patroon in ontwikkeling was bij deze index. Met de terugval van de koersen tot op het 38,2 niveau is aan deze mogelijkheid niets gewijzigd want dit niveau is voor wat betreft de vorming van de handle normaal. Met andere woorden: de terugval die we gezien hebben kan best de vorming van de handle geweest zijn.
Kunnen we die vaststelling zomaar aannemen en dus voluit longposities innemen op deze index? Neen, heel zeker niet en dat zien we duidelijk wanneer we de onderstaande weekgrafiek bekijken want daar kunnen we veronderstellen dat er zich een kop-schouderpatroon aan het vormen is. Vanaf eind juli 2005 tot eind oktober 2005 hebben we dan de linkerschouder geplaatst. De uiterste koers van de kop werd bereikt eind januari 2006 en de bodem werd dus neergezet eind juni 2006. Deze aanname impliceert dat we nu zouden beginnen met de vorming van de rechterschouder. Deze rechterschouder kan nog een aardige stijging inhouden voor deze index en ik heb er de Fiboniveaus genomen tussen de bodem van 28÷010÷05 en de top van 27/01/06 even ingetekend zodat duidelijk wordt tot welk niveu de index kan stijgen. Een stijging naar het 470-niveau (61.8 niveau) is zoals we zien aanneembaar. Tussenin ligt weerstand bij de 450 zone.
De vraag is dan nog steeds, hoe groot is de kans dat het hier daadwerkelijk de vorming van een rechtershouder van een in ontwikkeling zijnde kop-schouder betreft. Die kans is inderdaad niet onbestaande en daarvoor kijken we naar de daggrafiek.
In die daggrafiek zien we duidelijk dat de daling vanuit de top zich ontwikkelde als een patroon bestaande uit 5 golven. Dit zou betekenen dat de opwaartse beweging die nu de rechterschouder moet plaatsen uit een a‑b-c beweging kan bestaan. Blijkt dit uiteindelijk het geval te zijn en zien we die abc zich duidelijk ontwikkelen in de nu te verwachten stijging dan mogen we er van op aan dat er ons later nog een zware daling te wachten staat. Echte zekerheid hierover zullen we echter pas hebben wanneer ook de neklijn van het kop-schouderpatroon naar beneden doorbroken wordt. Die neklijn verbindt de bodems van 28/10/05 en 30/06/06 op weekgrafiek. Breekt de index tegen deze verwachting in duidelijk door het 560-niveau dan is het duidelijk dat de we een cwh-patroon hebben gezet en in dat geval mogen we een forse stijging verwachten.
Conclusie: Het verloop van de beursindexen van de afgelopen dagen in aanmerking genomen lijkt alles wel positief maar er zit wel degelijk een niet te onderschatten gevaar achter dit op het eerste zicht rooskleurige plaatje.
Edwin Vandamme
US markets
Schrijver heeft geen positie in deze index.