Opnieuw een weekje van weinig bewegingen in de grondstoffen. Lees dit in de zin van: bewegingen die duidelijk en interessant genoeg zijn om er ook met redelijke zekerheid een positie op in te nemen. Om het even te hebben over de zware dalingen die we voor de kiezen kregen de afgelopen tijd: het is niet noodzakelijk zo dat slechte beurzen moeten leiden tot hogere grondstoffenprijzen. Integendeel: ik herinner me nog levendig het jaar 1987 toen na de crash ook de goudkoersen kelderden. Ook toen werd goud alom aangeprezen. Die analisten hebben gelijk gekregen maar dan wel 20 jaar later…
Palladium: 400 mogelijks koopniveau
En dat laatste is niet cynisch bedoeld. Bij een slechte beurs, echt slecht dan, wordt blijkbaar alles verkocht…ook grondstoffen.
We starten de analyse naar gewoonte met een plaatje van de CRB-future.
We hebben een Fibo-weerstand bereikt en dus is het meest logisch dat we weer gaan dalen.
Palladium kreeg onlangs een opdoffer en ik wilde wel eens weten hoe het beeld er nu uitziet.
We kijken naar de kwartaalgrafiek en daar zien we dat een stijgende symmetrische driehoek hebben verlaten. De terugtest van de horizontale naar 400 toe is een normale correctie. Zeer lange termijn niets aan het handje.
De maandgrafiek: de macd volgt de daling niet en dat wijst op sterkte. Kijken we naar het trendkanaal dan is er nog heel wat opwaarts potentieel. Ook hier zien we duidelijk die kanjer van een steun bij 400.
Kortere termijn vertelt de macd ons dat een verdere terugval niet uitgesloten is.
In de daggrafiek mis ik in mijn filtersysteem een crossing in de dmi. Palladium is korte termijn dus niet koopwaardig.
Nu moet een belegger zich niet kost wat kost vastpinnen op een analyse want de omstandigheden veranderen voortdurend en het valt dus regelmatig voor dat we aan die veranderende omstandigheden ook onze analyse moeten aanpassen. Wat palladium betreft kijk ik voorlopig dus uit naar een verdere terugval richting 400. De XO geeft 420⁄430 aan en als belangrijkste 390. Laat het ons zo stellen dat bewegingen richting deze niveaus moeten bezien worden als koopgelegenheden voor de langere termijn.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist zit long in aandelen op edelmetalen. Ook op palladium.