Recent las ik een commentaar op de huidige beurscrisis waarin onder andere werd gesteld dat het goud wederom haar rol van vluchthaven niet had gespeeld. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. De goudprijs blijft heel sterk en beweegt in een patroon dat er op wijst dat we een opwaartse uitbraak mogen verwachten. Momenteel gaan we naar de weerstand van 690 usd toe. Mogelijks krijgen we op dit niveau nog eens een correctie maar wanneer de 690-grens toch doorbroken wordt kunnen we een stijging inzetten richting 800⁄850 usd…
Over olie en goud
Goud is wanneer we de grafiek bekijken helemaal niet zwak. In onderstaande weekgrafiek ziet u dat we nog steeds een opeenvolging hebben van hogere bodems. De horizontale bovengrens op 700 usd vormt de weerstand. We zien dus een stijgende symmetrische driehoek en deze driehoek vormt zich boven de stijgende gemiddelden. 690 usd vormt een tussenliggende weerstand. Dat de volumes dalen is een normaal gegeven want afnemende volumes zijn typisch voor consolidatiefiguren zoals de stijgende symmetrische driehoek. Ik verwacht dus dat het goud zal uitbreken naar boven toe en wanneer ik mijn koersdoel bereken dan kom ik dus aan een doelzone van 800 tot 850 usd.
690 usd is de eerste weerstand die we moeten kunnen uitnemen en 700 usd is de tweede weerstand. Let op de volumes: stijgen deze bij de uitbraak dan zijn we vertrokken richting mijn koersdoelen. Stijgen ze niet dan vallen we nogmaals terug. Beperkte longposities lijken me een verantwoorde keuze. Wie met turbos of speeders daarop wil inspelen kiest misschien best voor een lage stop (600 of lager) zolang de uitbraak geen feit is.
Wat zal de olieprijs ons brengen?
We kijken naar de kwartaalgrafiek voor een lange termijn beeld:
De lange termijn stijgende trend blijft zoals we zien van kracht. We zien nog steeds hogere bodems. De weerstand ligt op 80 usd.
Ook de maandgrafiek geeft aan dat de stijgende trend in de olieprijs behouden blijft. Weerstand op 80 usd en steun zien we op 67 en op 70 usd. Verder weg zien we nog een steun liggen op 60 usd. De macd geeft een koopsignaal op maandbasis maar het lijkt me duidelijk dat 80 usd geen weerstand is waarvan we moeten verwachten dat die zomaar zal uitgenomen worden.
In de weekgrafiek zien we de laatste drie weken wat twijfelcandles. In de veronderstelling dat we een a‑bewegig hebben gehad vanaf de top dan zouden deze twijfelcandles op een b kunnen duiden. Het zou betekenen dat de olieprijs in een c terugkan naar 64 usd maar de tussenliggende steun op 66 usd lijkt me zwaar en zal mogelijks die daling in c opvangen.
Let wel, het gaat hier om een veronderstelling.
Op daggrafiek zien we de ingetekende steunen en weerstanden. We zien ook dat het volume in de recente stijging een dalende trend vertoont. Dit geeft aan dat we dus eerder een daling kunnen krijgen als een stijging dit voor wat de korte termijn betreft. De lange termijn stijgende trend blijft zoals we zagen behouden.
Conclusie: de olie kan op korte termijn wat terug. Neemt u baisseposities in dan zou ik gezien de stijgende trend op de langere termijn een duidelijke stop aanhouden.
Eventjes de link naar de turbos op grondstoffen:
http://www.abnamromarkets.nl/NL/Showpage.aspx?pageID=4
Edwin Vandamme
US Markets
analist zit long goud