Ik ben in mijn jeugd (heel lang geleden dus-) altijd duidelijk gemaakt dat waar een “te” aan voorafgaat nooit goed is. Te veel, te weinig, te dik, te dun, te breed, te smal. Te mooi en daarom ben ik met haar getrouwd kan misschien nog-) Ik kan zowaar een blad volschrijven met “te” ‘s. Neen, extemen zijn nooit goed, daar gaat het hem over. Wanneer het op koersontwikkelingen aankomt dan is te snel, te hoog ook iets waarvan je weet…dit kan niet blijven duren. Inderdaad, een versnelling duidt op het einde van de beweging…
Orange Juice: “Te” is nooit goed.
Het is een waarheid als een koe. Bekijkt u eender welke grafiek. Te snel en te hoog of in een dalende trend: te snel te diep, dat vraagt om een tegenreactie. De versnelling van een trend duidt op het einde van die beweging, hetzij tijdelijk, hetzij definitief maar dat er een reactie komt daar hoef je niet aan te twijfelen. Contrair denken dus in plaats van in de trein te springen net voordat hij snelheid gaat minderen -)
Bekijken we de grafiek van Orange Juice op kwartaalgrafiek (we nemen vanzelfsprekend een logaritmische schaalverdeling) dan zien we dat we van maart 1977 tot december 1977 een enorme hausse kregen. De prijs hing toen van 37 naar 140…om vervolgens te corrigeren naar 80 in december 1980. Dat is heel lang geleden natuurlijk maar nu hadden we in juni 2004 een bodem op 54 waarna een hausse startte tot 210 usd in december 2006. We drukken tegen de top van maart 1990 aan en dit is dus weerstand. De hellingsgraad van de stijging vanaf juni 2004 is veel te scherp. Dergelijke snelheid is niet vol te houden. Bekijken we de MACD dan is deze extreem overbought. Ik krijg hoogtevrees wanneer ik dergelijke beweging zie.
We zoomen in en nemen een plaatje op maandbasis. Hierin ingetekend een Fibo-niveau en twee steunlijnen. De eerste steunlijn heeft een veel te scherpe hellingsgraad en zal dus doorbroken worden naar beneden toe. Dat ze voor een tijdelijk oponthoud zal zorgen in een koersdaling is een normaal gegeven. Een terugval naar 180 en vervolgens richting 160 is dus een koersbeweging die in de verwachtingen ligt.
In de weekgrafiek zien we nog steeds duidelijk de aanwezigheid van de “extended” beweging. De meest scherpe steunlijn geeft steun op een niveau van 180 usd. Deze steunlijn neem ik aanmerking als zijnde zeer betrouwbaar omdat zij mooi evenwijdig meeloopt met het 40-weeks gemiddelde. In de Macd bespeur ik een wigvorm waarbij de indicator nu bezig is met de terugtest van de doorbroken steunlijn. Gezien de exponentiele stijging in de koersgrafiek neem ik aan (geen echte zekerheid) dat het hier, om wat we noemen, een verborgen divergentie betreft.
Op daggrafiek zien we dat de prijs van Orange Juice eveneens een Fibo-niveau heeft bereikt en rekening houdende met de plaatjes in de langeretermijnanalyses evenals met het beeld in de macd lijkt het heel logisch dat we rekening mogen houden met een terugval in de prijs van Orange Juice. Het niveau 180 als eerste steun is een richtpunt maar we krijgen pas bij 160 een zwaar steunniveau. Op dat niveau wordt het afwachten of de stijging kan hernemen. Doet zij dit niet dan zijn koersen richting 140 en dieper niet uitgesloten.
Wie wil inspelen op een koersdaling heeft de mogelijkheid dit te doen middels futures of turbo’s maar ik wil er dan wel op wijzen dat dergelijke instrumenten nogal speculatief zijn. Ook kan er het probleem zijn van de koersopvolging. De turbo’s zijn immers geënt op de koers van de future en niet op de cashprijs. Het verkoopsargument voor turbos en opties is dan wel: “je verlies kan niet groter zijn dan je inleg” maar wanneer je een paar keer “pech” hebt dan is dat mij betreft “te veel” van het goede.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in Orange Juice.