...

Opletten voor terugval!

20 september 2009, 11:21 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De markt heeft alti­jd gelijk” beweert een gek­end beurs­gezegde. Het heeft namelijk geen zin om bli­jven tegen de stroom in te varen, als de koersen elke dag opnieuw record­hoogtes bereiken. Als de markt hoger wil, zal dit ook gebeuren. Toch moeten we waakza­am bli­jven voor een mogelijke sterke terug­val de komende dagen! Geen enkele trend is oneindig, dus zal ook aan deze imposante sti­jging een einde komen.
Op onder­staande dag­grafiek staat de brede S&P500 afge­beeld. We zien dat we in de laat­ste 11 han­dels­da­gen een sti­jging hebben gehad van 83 pun­ten ofwel 8,3%, en dit op sti­j­gend vol­ume wat een teken van kracht is. Maar door deze sterke uptrend geven diverse oscil­la­toren aan dat de mark­ten overkocht zijn. De RSI, CCI, en Sto­chas­tics bereiken hun over­bought­zone’ vanaf respec­tievelijk 70, 150 en 80. Indi­en deze waar­den wor­den gehaald, zijn de koersen te rap geste­gen op een te korte tijd en zal er mogelijk een cor­rec­tie of con­sol­i­datie optreden.




Naast boven­staande oscil­la­toren, geven ook diverse indi­ca­toren aan dat een rust­pauze meer dan welkom is. Hieron­der staat de NYSE Bull­ish Per­cent Index afge­beeld. Twee weken gele­den heb ik deze grafiek ook geplaatst, toen stond de index op 78. Na de sterke sti­jging de afgelopen dagen, is de index doorgeste­gen tot meer dan 84! Meteen de hoog­ste waarde in de laat­ste 20 jaar!




Een andere veel­ge­bruik­te indi­ca­tor is de Put/­Call-ratio. Deze ratio peilt de verwachtin­gen van de beleg­gers en kan als con­trair wor­den beschouwd. Dat wil zeggen dat als de indi­ca­tor op bijvoor­beeld een hoge waarde staat, de mark­ten mogelijk een bodem kun­nen neerzetten (iedereen verwacht dat het zal zakken, maar het omge­keerde gebeurt). Onder­staande grafiek geeft het 30-daags gemid­delde van deze ratio weer, dit om grote schom­melin­gen te ver­mi­j­den. We zien dat de ratio relatief laag staat, wat wil zeggen dat het meren­deel van de beleg­gers een verdere sti­jging verwacht­en. Zoals hier­boven uit­gelegd, zou dit beteke­nen dat er mogelijk een tijdelijke top zal staan.




Een andere reden waarom er mogelijk een (tijdelijke) top kan ontstaan is omdat we de bovenkant van de sti­j­gende wig bereiken. Dit is door­gaans een bear­ish omkeer­pa­troon. Wel is hier­voor vereist dat de onderkant van de wig wordt gebro­ken (dit zou rond de 1025 pun­ten zijn). Een zes­de reden voor een ste­vige cor­rec­tie is het feit dat we de dal­ende lange ter­mi­jn top­pen­li­jn bereiken, samen met het 50% fibonac­ciniveau. Deze niveaus (+-1124) kun­nen voor ste­vige weer­stand zorgen.




Op de vorige grafiek was te zien dat de sti­jging van de laat­ste 6 maan­den onder dal­end vol­ume gebeurde. Op een andere belan­grijke index, de Dow Jones Indus­tri­al is dit fenomeen nog beter te zien. Sti­j­gen op dal­end vol­ume is een sig­naal dat de sti­jging (tijdelijk?) afgelopen kan zijn.




Naast boven­staande sig­nalen die een terug­val verwacht­en, wil ik ook de aan­dacht ves­ti­gen op een sig­naal die bull­ish van aard kan zijn. De Nas­daq, is in tegen­stelling tot de S&P 500 en de Dow Jones (zie hier­boven) wel al door zijn dal­ende lange ter­mi­jn top­pen­li­jn gebro­ken. Toch wil ik er op wijzen dat de uit­braak nog niet als defin­i­tief mag aan­schouwd wor­den. Momenteel staat de index er ruw geschat zo’n 30 pun­ten boven, maar op lange ter­mi­jn is zo’n ver­schil ver­waar­loos­baar. Daarom is een verdere sti­jging nodig om de uit­braak te beves­ti­gen. Als de index daar­ente­gen daalt en terug onder de lijn komt, kan de uit­braak als vals wor­den beschouwd.




Kort samengevat ben ik van mening dat we ons mogen verwacht­en aan ste­vige terug­val. Diverse oscil­la­toren en indi­ca­toren zijn namelijk ste­vig over­bought, vele index­en bereiken nu belan­grijke weer­stand­niveaus en de 6‑maandse sti­jging is gebeurd op een dal­end volume.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.