Ik werd afgelopen week zowat bestookt met mails omdat Jim Rogers zo bullish is op grondstoffen. En ik ben dan diegene die wekenlang schreef dat de grondstoffen zouden dalen. Nu, ik ben Jim Rogers niet en het is niet omdat mijn buur het niet meer ziet zitten en in het water springt dat ik dat ook moet doen -) Verleden week heb ik aangegeven dat we voor een correctie stonden in de grondstoffen. Een aantal grondstoffen zijn gestegen en redelijk fors zelfs. Andere, waaronder goud en zilver zijn na een stijging weer teruggevallen en mogelijks gaan die nog even dieper maar dat is dan om de spijtoptanten die niet op de eerste stijging zijn meegelift alsnog een kans te geven. “The postman always rings twice -)”…
Olie: we staan klaar om hausseposities in te nemen
Allereerst de crb-future. We staan voor een stijging. Nakende doorbraak van de Welles Volatilitylijn, dubbeltop in de — DI, positieve divergentie in de + DI, koopsignaal in de macd. Leuker kunnen we het niet maken, eenvoudiger ook niet -)
In de maandgrafiek een doorbraak van de steunlijn maar de slotkoers ligt boven de lijn. De lijn blijft dus geldig. De waste van de candle viel terug op het 100-maands gemiddelde en op het 38.2 Fibo-niveau: duidelijke steun.
In de weekgrafiek zijn we teruggevallen tot op quadrant min 1 en dit niveau komt duidelijk overeen met de horizontale steunzone maart-juni 2007.
In een eerste daggrafiek zien we een koopsignaal in de macd. We zien een dubbele bodem in de plus DI en een dubbele top in de min DI. De adx ligt relatief veel hoger in vergelijking met de vorige toppen in deze indicator. Vergelijk het met het elastiekje dat te ver uitgerokken werd. Actie vraagt reactie en die zullen we krijgen.
Tot waar moet die stijging in olie in eerste instantie dragen? Dat zien we in een tweede daggrafiek. De zone december 2007 — februari 2008 bij 85 geeft zware weerstand en valt samen met het 38.2 Fibo-niveau. (referentiepunten voor het trekken van deze niveaus top juli 2008 en bodem oktober 2008) Bemerk hoe groot de afstand tussen koers en gemiddelden is geworden. Gemiddelden en koers moeten naar elkaar toe bewegen.
Conclusie: kijk alvast maar even uit op welke wijze U kunt inspelen op de nakende stijging. En bedenk…de mogelijkheid dat de oliegerelateerde aandelen gaan stijgen en dus de motor worden achter de stijging van de beursindexen is reëel.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op Koninklijke olie.