![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Olie: verdere stijging of daling?
Dit is wat elke belegger zou moeten doen trouwens. Eens je eigen analyse en denkoefeningen gemaakt moet niets ervan je weerhouden bevestiging te zoeken voor je eigen analyse bij die van andere analisten. Kritisch blijven is daarbij niet verboden…
Wanneer ik her en der lees dat de olieprijs zal stijgen naar 100 usd en hoger dan ben ik daar nog niet zo zeker van. Misschien wel op lange termijn, dat zal ik niet betwijfelen. Op kortere termijn echter vertelt mijn eigen analyse mij dat die voorspelde stijging bijlange geen vaststaand feit is. De grafieken buiten beschouwing gelaten, is het best mogelijk dat de olieprijs voor een daling staat eerder dan voor een stijging. Immers, een mogelijke recessie in de VS zal de vraag doen afnemen en…dalende vraag betekent dalende prijzen.
Beginnen we naar gewoonte met de kwartaalgrafiek. U ziet hier de koersgrafiek sinds 1984. We zien een ingetekende stijgende wig waar de laatste candle uit de wig is gevallen. Dit is een negatief gegeven en wijst op een mogelijke verdere daling naar de steun op 55 usd. Onder die 55 usd kan de olie terug naar 50 en zelfs naar 40 usd. Let wel, we bekijken een kwartaalgrafiek (zeer lange termijn dus) en een hertest van de stijgende steunlijn waar we nu zijn uitgevallen betekent nog steeds dat de koers van de olie hoger kan zonder daarom afbreuk te doen aan de negatieve implicaties van de uitbraak uit de stijgende wig.
We gaan verder met de maandgrafiek. Ik teken hier de Fibo-niveaus in met als referentiepunten de bodem van november 1998 en de top van mei 2000. De keuze voor deze punten heeft te maken met het feit dat ik deze punten beschouw als zijnde de uitersten van een eerste golf. De tweede golf als correctie bracht de prijs terug naar de bodem van november 2001. De derde golf gaf een prijsstijging naar 79.5 usd in juli 2006. We zitten dus nu in een vierde golfcorrectie op de stijging vanuit de bodem van november 2001 tot juli 2006. We zien dat de koers exact “afklokte” op het 1.618 niveau op 79.5 usd. Neem ik vervolgens deze top en de laatst gevormde bodem als referentiepunten om opnieuw de Fibo-niveaus te plaatsen dan zien we dat bij een doorbraak van deze bodem een koersdoel van 48 usd realistisch is. We vinden in de koersgrafiek trouwens opnieuw de stijgende wig terug waar de koers is uitgevallen en gezien ik aanneem dat het om een correctieve beweging gaat probeer ik een a‑b-c te tellen. De “a” gaat van 79.5 usd tot de bodem van oktober 2006 op 59 usd. Een beweging van 20 usd. Nu zitten we in de “b”-golf. Stellen we dat deze golf naar de top van augustus 2005 reikt naar een zone van 68 usd dus dan betekent dit dat de komende “c”-golf de koers opnieuw 20 usd lager zal brengen en dan komen we inderdaad uit op een koersdoel van 48 usd. Dicht in de buurt dus van de vernoemde 50 usd uit de kwartaalgrafiek. De macd ondersteunt de aanname voor een verdere terugval van de olieprijs want hij heeft een verkoopsignaal gegeven en kan nog een stuk terug vooraleer hij een eerste steunzone bereikt.
De weekgrafiek ondersteunt mijn aanname voor een verdere dalng van de olieprijs wanneer we het over de langere termijn hebben. Immers een stijging naar 68 usd betekent niet enkel en alleen dat we een Fibo-weerstand bereiken, we zien op dat ogenblik ook een rechterschouder ontstaan van een potentiële kop-schouderfiguur met de neklijn op 57 usd. Dit betekent dat het koersdoel uit de maandgrafiek op 48 usd zeer realistisch is qua aanname. Voor de korte termijn geeft de Macd aan dat we een koersstijging kunnen verwachten en als uiterste doel kijk ik dus naar de zone 68 usd. Komt er een daling onder de bodem van 57 usd dan ga ik er van uit dat die 68 usd niet meer bereikt zal worden en dat de prijs naar 48 usd zal terugvallen.
Als laatste nemen we de daggrafiek en daar zien we dat de bodems van mei/juni voor fikse weerstand zorgen. Die weerstand komt overeen met mijn ingetekende Fibo-niveaus. Hier ga ik er van uit dat we vanaf de top van juli begonnen zijn met een vijf-golfstructuur. De huidige beweging die lijkt op bodemvorming neem ik bijgevolg in aanmerking als zijnde een vierde-golfbeweging wat maakt dat er na een stijging nog een laatste daling moet volgen. De macd ondersteunt de mogelijkheid voor een verdere stijging want hij heeft zijn 0‑lijn doorbroken evenals zijn weerstandslijn die over zijn toppen ligt.
Conclusie: op korte termijn een stijging tot maximaal 68 usd, op iets langere termijn een daling tot 48 usd.
Met deze analyse geef ik een voorbeeld van “eigen denkwerk”, los van eender welke andere meningen. Komt deze, wat mij betreft, zeer realistische analyse ook uit bedenk dan eens wat er zal gebeuren met de beursindexen (overwicht aan olieaandelen) of met de goudprijs. Die goudprijs kan dan op korte termijn inderdaad stijgen maar hij zal ook een veer laten wellicht wanneer de olieprijs terugvalt. Idem voor de indexen waarin er een overwicht is aan oliewaarden. Ook die indexen kunnen terugvallen wanneer de olieprijs daalt…alhoewel het dan ook mogelijk is dat er gefocust wordt op lagere inflatieverwachtingen natuurlijk. Niet zo vanzelfsprekend dus om er boutweg uitspraak over te doen…
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in de geanaliseerde waarde nog in aanverwante aandelen.