...

Olie: verdere stijging of daling?

3 december 2006, 13:18 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Eén van de groot­ste gevaren voor een beleg­ger is het klakkeloos instap­pen in waar­den en dat enkel op basis van uit­sprak­en van diege­nen die menen te weten” wat de toekomst brengt. Aan­deel zus of zo is koop­waardig want het zal sti­j­gen naar…, de aex zal sti­j­gen of dalen naar…enzovoort. Wan­neer er gesteld wordt dat olie naar 100 usd zal sti­j­gen, is dat dan wel zo? Nie­mand die het weet, ook ik niet maar ik luis­ter niet naar anderen. Ik maak mijn eigen analy­ses en neem posi­ties in op basis van eigen bevin­din­gen…

Olie: verdere sti­jging of daling?

Dit is wat elke beleg­ger zou moeten doen trouwens. Eens je eigen analyse en denkoe­fenin­gen gemaakt moet niets ervan je weer­houden beves­tig­ing te zoeken voor je eigen analyse bij die van andere anal­is­ten. Kri­tisch bli­jven is daar­bij niet verboden…

Wan­neer ik her en der lees dat de oliepri­js zal sti­j­gen naar 100 usd en hoger dan ben ik daar nog niet zo zek­er van. Miss­chien wel op lange ter­mi­jn, dat zal ik niet betwi­jfe­len. Op kor­tere ter­mi­jn echter vertelt mijn eigen analyse mij dat die voor­spelde sti­jging bijlange geen vast­staand feit is. De grafieken buiten beschouwing gelat­en, is het best mogelijk dat de oliepri­js voor een dal­ing staat eerder dan voor een sti­jging. Immers, een mogelijke recessie in de VS zal de vraag doen afne­men en…dalende vraag betekent dal­ende prijzen.

Begin­nen we naar gewoonte met de kwartaal­grafiek. U ziet hier de koers­grafiek sinds 1984. We zien een ingetek­ende sti­j­gende wig waar de laat­ste can­dle uit de wig is gevallen. Dit is een negatief gegeven en wijst op een mogelijke verdere dal­ing naar de ste­un op 55 usd. Onder die 55 usd kan de olie terug naar 50 en zelfs naar 40 usd. Let wel, we bek­ijken een kwartaal­grafiek (zeer lange ter­mi­jn dus) en een hertest van de sti­j­gende ste­un­li­jn waar we nu zijn uit­gevallen betekent nog steeds dat de koers van de olie hoger kan zon­der daarom afbreuk te doen aan de negatieve impli­caties van de uit­braak uit de sti­j­gende wig. 

We gaan verder met de maand­grafiek. Ik teken hier de Fibo-niveaus in met als ref­er­en­tiepun­ten de bodem van novem­ber 1998 en de top van mei 2000. De keuze voor deze pun­ten heeft te mak­en met het feit dat ik deze pun­ten beschouw als zijnde de uiter­sten van een eerste golf. De tweede golf als cor­rec­tie bracht de pri­js terug naar de bodem van novem­ber 2001. De derde golf gaf een pri­jssti­jging naar 79.5 usd in juli 2006. We zit­ten dus nu in een vierde golf­cor­rec­tie op de sti­jging vanu­it de bodem van novem­ber 2001 tot juli 2006. We zien dat de koers exact afk­lok­te” op het 1.618 niveau op 79.5 usd. Neem ik ver­vol­gens deze top en de laatst gevor­mde bodem als ref­er­en­tiepun­ten om opnieuw de Fibo-niveaus te plaat­sen dan zien we dat bij een door­braak van deze bodem een koers­doel van 48 usd real­is­tisch is. We vin­den in de koers­grafiek trouwens opnieuw de sti­j­gende wig terug waar de koers is uit­gevallen en gezien ik aan­neem dat het om een cor­rec­tieve beweg­ing gaat probeer ik een a‑b-c te tellen. De a” gaat van 79.5 usd tot de bodem van okto­ber 2006 op 59 usd. Een beweg­ing van 20 usd. Nu zit­ten we in de b”-golf. Stellen we dat deze golf naar de top van augus­tus 2005 reikt naar een zone van 68 usd dus dan betekent dit dat de komende c”-golf de koers opnieuw 20 usd lager zal bren­gen en dan komen we inder­daad uit op een koers­doel van 48 usd. Dicht in de buurt dus van de ver­noemde 50 usd uit de kwartaal­grafiek. De macd onder­s­te­unt de aan­name voor een verdere terug­val van de oliepri­js want hij heeft een verkoopsig­naal gegeven en kan nog een stuk terug vooraleer hij een eerste ste­un­zone bereikt.

De week­grafiek onder­s­te­unt mijn aan­name voor een verdere dal­ng van de oliepri­js wan­neer we het over de lan­gere ter­mi­jn hebben. Immers een sti­jging naar 68 usd betekent niet enkel en alleen dat we een Fibo-weer­stand bereiken, we zien op dat ogen­blik ook een rechter­schoud­er ontstaan van een poten­tiële kop-schoud­er­figu­ur met de nek­li­jn op 57 usd. Dit betekent dat het koers­doel uit de maand­grafiek op 48 usd zeer real­is­tisch is qua aan­name. Voor de korte ter­mi­jn geeft de Macd aan dat we een koerssti­jging kun­nen verwacht­en en als uiter­ste doel kijk ik dus naar de zone 68 usd. Komt er een dal­ing onder de bodem van 57 usd dan ga ik er van uit dat die 68 usd niet meer bereikt zal wor­den en dat de pri­js naar 48 usd zal terugvallen.

Als laat­ste nemen we de dag­grafiek en daar zien we dat de bodems van mei/​juni voor fikse weer­stand zor­gen. Die weer­stand komt overeen met mijn ingetek­ende Fibo-niveaus. Hier ga ik er van uit dat we vanaf de top van juli begonnen zijn met een vijf-golf­struc­tu­ur. De huidi­ge beweg­ing die lijkt op bodemvorm­ing neem ik bijgevolg in aan­merk­ing als zijnde een vierde-golf­be­weg­ing wat maakt dat er na een sti­jging nog een laat­ste dal­ing moet vol­gen. De macd onder­s­te­unt de mogelijkheid voor een verdere sti­jging want hij heeft zijn 0‑lijn door­bro­ken eve­nals zijn weer­stand­sli­jn die over zijn top­pen ligt. 

Con­clusie: op korte ter­mi­jn een sti­jging tot max­i­maal 68 usd, op iets lan­gere ter­mi­jn een dal­ing tot 48 usd.

Met deze analyse geef ik een voor­beeld van eigen denkw­erk”, los van een­der welke andere menin­gen. Komt deze, wat mij betre­ft, zeer real­is­tis­che analyse ook uit bedenk dan eens wat er zal gebeuren met de beursin­dex­en (over­wicht aan olieaan­de­len) of met de goud­pri­js. Die goud­pri­js kan dan op korte ter­mi­jn inder­daad sti­j­gen maar hij zal ook een veer lat­en wellicht wan­neer de oliepri­js terug­valt. Idem voor de index­en waarin er een over­wicht is aan oliewaar­den. Ook die index­en kun­nen terug­vallen wan­neer de oliepri­js daalt…alhoewel het dan ook mogelijk is dat er gefo­cust wordt op lagere inflatiev­erwachtin­gen natu­urlijk. Niet zo vanzelf­sprek­end dus om er boutweg uit­spraak over te doen…

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de geanaliseerde waarde nog in aan­ver­wante aandelen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.