...

Olie: The only way is up!

14 februari 2006, 09:21 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Door de alsmaar toenemende vraag naar olie wordt de prijs ervan flink opgestuwd… Tel hierbij op dat we over niet al te lange tijd met een slinkende productie te maken zullen hebben, en de gevolgen mogen duidelijk zijn… De prijs van het vloeibare goud zal naarmate de tijd verstrijkt steeds hoger reiken met alle maatschappelijke gevolgen van dien…

Olie: The only way is up!

Om de wereldeconomie draaiende te houden hebben we veel energie nodig. Die halen we nu voornamelijk nog uit olie, maar dat zal niet tot in de oneindigheid door kunnen gaan. Met het mechanisme van vraag en aanbod in ons achterhoofd lijkt er in de toekomst dan ook maar één richting voor de olieprijs mogelijk: omhoog. De vraag naar energie, en daarmee dus ook de vraag naar olie, zal blijven toenemen. Dit terwijl het aanbod ervan binnen niet al te lange tijd een dalend verloop zal gaan inzetten. De snoeptrommel van Moeder Natuur is lange tijd goed gevuld geweest, maar ook zal hier de bodem onvermijdelijk in zicht gaan komen. Wat zou het toch een stuk makkelijker geweest zijn als we over ongelimiteerde voorraden zouden beschikken. Helaas moeten we het stellen met de realiteit, en die toont ons dat de piek in de wereldproductie van olie nabij is.

De productie van olie in de VS was al voor1970 over z’n hoogtepunt heen. Nadien zijn steeds meer landen hier ten prooi aan gevallen en zal het wegstrepen onverminderd doorgaan. Ook in het olierijke Midden Oosten begint men inmiddels de hete adem van de oliepiek te voelen. Deze top eenmaal gepasseerd zal het aanbod van olie aan een onvermijdelijke vlucht naar beneden beginnen, tot het punt dat er gewoonweg geen olie meer voorradig is. Dat laatste valt overigens wel te betwijfelen, omdat op een gegeven moment het gewoonweg niet meer economisch haalbaar is om het spul uit de grond te krijgen. Het prijskaartje om de olie op te sporen en omhoog te pompen zal alleen maar stijgen, aangezien men steeds dieper in de grond zal moeten zoeken.

Het is dus niet zozeer de vraag of de oliepiek er zal komen, maar wanneer deze zal plaatsvinden. De meningen hierover zijn nogal verdeeld, waarbij de meeste schattingen uitkomen rond de periode 2015-2020. Er zijn nog wel enkele optimisten te bespeuren zoals Peter Odell van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Hij is ervan overtuigd dat we nog zeker zo’n 30 jaar te gaan hebben voor het ‘halfway-point’ bereikt zal zijn. Maar de overgrote meerderheid is, als het om dit vraagstuk gaat, duidelijk een stuk pessimistischer.

President Bush heeft tijdens zijn jaarlijkse ‘state of the union’ het olieprobleem intussen aangekaart. Het land is volgens hem zowaar verslaafd aan het goedje en moet daar nodig van afkicken. En de tijd begint inderdaad te dringen om een goede en verantwoorde vervanger voor olie te vinden. Nu is daar de gelegenheid nog voor, maar verder daarop wachten zou de economie grote schade kunnen toebrengen. Indien blijkt dat de piek van de oliecurve ergens rond 2010 uit zal komen, zouden we nu eigenlijk al te laat zijn met onze reactie daarop. In dit ongunstige scenario zou een serieuze terugval van de economie erg moeilijk te vermijden zijn.

Ondanks het feit dat we niet precies weten hoeveel olie er nog in de grond zit, mogen 2 zaken duidelijk zijn: nieuwe grote olievelden lijken er niet meer te zijn, en de kosten om de olie naar de oppervlakte te krijgen zal blijven toenemen,. Het probleem ligt echter niet alleen bij de aanbodkant. De toenemende vraag van vooral snelgroeiende economieën als India en China maken de situatie er niet beter op. Al is het, voorlopig, nog wel zo dat één Amerikaan evenveel olie ‘consumeert’ dan 35 personen uit India tezamen.

Het energieprobleem lijkt nu nog ver van ons dagelijkse leven af te staan. Er komt nog altijd olie uit de pomp en de energierekeningen blijven relatief gezien nog binnen de perken. Maar naarmate de tijd verstrijkt zal het probleem alleen maar groeien, en zullen we er daadwerkelijk mee geconfronteerd gaan worden. Er zal dus actie moeten worden ondernomen om te verhoeden dat olie, nu nog de aandrijver van de economie, ons juist de kop gaat kosten. De zoektocht naar bruikbare alternatieve vormen van energie zal echt nu echt op gang moeten worden gebracht…

Bas van Stiphout
© US Markets.nl
14 februari 2006

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.