...

Olie stijgt, gas koopwaardig

18 maart 2009, 21:37 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Al geruime tijd geef ik aan dat de koer­son­twik­kel­ing van grond­stof­pri­jzen hand in hand zal gaan met de koer­son­twik­kel­ing van de beursin­dex­en. De VS-index­en sti­j­gen fors. Bek­ijkt U maar even de grafieken van de grond­stof­fen. Of het nu om met­al­en gaat dan wel om soft-com­modi­ties, een paar uit­zon­derin­gen daarge­lat­en sti­j­gen de pri­jzen. Waarom willen de beleg­gers nu grond­stof­fen zou je denken want de economie ligt op ape­gapen. Mijn antwo­ord: de beleg­gers anticiperen en wellicht niet onterecht op een komende sti­j­gende inflatie. Dus willen ze hun geld niet liq­uide aan­houden, neen ze stop­pen het in iets tast­baars, in goed­eren…

Olie en gas: olie sti­jgt, gas koopwaardig

Ik bek­ijk in deze analyse de grafieken van olie en van nat­ur­al gas.

We kijken eerst naar de grafieken van de olie.

In de maand­grafiek zien we een 50%-correctie van de sti­jging van decem­ber 1998 tot juli 2008. Bij de can­dles van okto­ber 2000 en feb­ru­ari 2003 ligt een zware hor­i­zon­tale ste­un. De sto­chas­tics is zwaar oververkocht, hij stond in jaren niet zo laag en geeft nu een koopsignaal.

In de week­grafiek zien we een sym­metr­ishe driehoek. Een sym­metrische driehoek is in het over­grote deel van de gevallen een voortzettingspa­troon maar kan ook omkeer­pa­troon zijn. In de week­grafiek van olie zien we dat de sym­metrische driehoek dienst doet als omkeer­pa­troon. We naderen nu de hor­i­zon­tale weer­stand uit jan­u­ari 2007. Wan­neer deze door­bro­ken wordt dan mogen we een koers­doel aan­nemen van 60 usd waar een vol­gende zware hor­i­zon­tale weer­stand­szone ligt te wacht­en. Komen we daar­boven dan ligt een vol­gend koers­doel bij 70 usd. Daar liggen het dal­end 100- en 200-weeks gemid­delde. Die gemid­delden zullen natu­urlijk forse weer­stand bieden en een oliepri­js van 70 usd is dan ook zowat het max­i­mum dat ik van deze sti­jging verwacht.

In de dag­grafiek zien we een gold­en-cross tussen het 12- en het 40-daags gemid­delde. Dat sig­naal is in dit geval sterk omdat het nage­noeg samen­valt met de door­braak van de weer­stand­sli­jn die we trekken over de de top­pen van jan­u­ari en feb­ru­ari. De zwarte hor­i­zon­tale lijn is de lijn uit de week­grafiek die de weer­stand van de bodem van jan­u­ari 2007 aangeeft. De kans dat de oliepri­js deze lijn opwaarts zal door­breken is heel groot want de macd sti­jgt mooi door en boven­di­en breekt hij de 0‑lijn. Die door­braak van de 0‑lijn geeft aan dat er een gold­en-cross heeft plaats­gevon­den tussen het 12- en het 26-daags gemid­delde in de koers­grafiek. Het 100-daags gemid­delde ligt bij 54 en zal wellicht zor­gen voor weer­stand. Breken we daar­door dan kun­nen we dus verder sti­j­gen naar het 200-daags gemid­delde. Dat gemid­delde ligt nu op 70 usd.

Ik bli­jf posi­tief op olie en in de TA-sec­tie op deze site waar ik twee keer per week een 34-tal waar­den bijw­erk heb ik enkele weken terug al aangegeven dat long­posi­ties in olie aangewezen waren.

Na de olie wilde ik in deze analyse ook de gaspri­js voor het voetlicht te bren­gen. Een long­posi­tie in gas lijkt me kan­srijk. We kijken even naar de grafieken.

In de maand­grafiek van Nat­ur­al gas (koers 3.82) zien we een sto­chas­tics die al een hele tijd de dal­ing in de koers­grafiek niet langer vol­gt. Dit is een vorm van posi­tieve diver­gen­tie en we weten dat wan­neer een sto­chas­tics lan­gere tijd in de over­sold-zone bli­jft hangen we een krachtige beweg­ing mogen verwacht­en in de koers van de onderliggende waarde. Het Fibo-ste­un­niveau mag dan wel door­bro­ken zijn, we hebben ste­un van een zware hor­i­zon­tale zone die meerdere raakpun­ten heeft. Die raakpun­ten zien we bij de can­dles van juni-augus­tus 2000, mei en juni 2001, april-mei-okto­ber en novem­ber 2002. De sterk over­sold posi­tie van de sto­chas­tics in aan­merk­ing genomen ga ik er van uit dat de gaspri­js vanaf deze zone moet opveren.

Kijken we naar de macd in de week­grafiek dan zien we dat er geen beves­tig­ing is van het momen­tum. Anders uitge­drukt, er is sterk­te omdat de macd de koers­dal­ing niet langer vol­gt. Recent zagen we een­zelfde fenomeen bij de Shangai en een tijd­je nadi­en vol­gde er in die index een mooie sti­jging. Ik verwacht dus ook voor gas een sti­jging die spoedig zal van start gaan. Mijn doe­len zijn 4.8 (bodem van sep­tem­ber 2006) en 5.3 (bodem van sep­tem­ber 2007). 

In de dag­grafiek zien we dat de macd al weken­lang zijwaarts ver­loopt. Net als in de week­grafiek is er dus in de indi­ca­tor geen beves­tig­ing van de koers­dal­ing. In de koers­grafiek zien we een dal­ende wig. Nu bestaan er end­ing en lead­ing diag­o­nals maar gezien de plaats waar deze wig voorkomt in de koers­grafiek ga ik er van uit dat we met een end­ing diag­o­nal te mak­en hebben. Ik verwacht dus een opwaartse uit­braak en het koers­doel van deze wig is aangegeven door de hor­i­zon­tale zwarte lijn. Die lijn ligt op 4.8. Ten opzichte van de huidi­ge koers­dal­ing spreken we dus over een poten­tiële sti­jging van de gaspri­js van 25%. Dit lijkt me toch de moeite om op in te spe­len. Mogelijkhe­den zijn er met tur­bo’s maar er bestaan ook een aan­tal track­ers. DIG en PXJ, om er maar een paar te noe­men, lijken me inter­es­sant te zijn. Een beleg­ger kan er natu­urlijk ook voor kiezen op de komende sti­jging in te spe­len met aan­de­len en op dat vlak zijn er heel wat mogelijkheden. 

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op olie. Geen posi­tie op gas.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.