De koersgrafiek van de olie ziet er positief uit. Dit is zeker op daggrafiek het geval want de gemiddelden zijn stijgend. We dienen enkel nog een horizontale weerstand te overwinnen en dan kunnen we vlot een 10-tal dollar hoger. Ik vraag me dan ook af waarom net nu de edelmetalen toppen. Het kan met de carry-trades te maken hebben misschien. Aan de andere kant weten we dat de inflatie stijgt maar wanneer ook de olie uitbreekt dan is het maar de vraag in hoever de daling bij de edelmetalen ernstig te nemen valt…
Olie: opwaartse uitbraak nakend
Wat die edelmetalen betreft: wie mijn stokpaardjes PAL (amex) en SWC (NYSE) in portefeuille had zal dit zich de laatste weken niet hebben beklaagd. Die zij inderdaad mooi gestegen en ik zou die aandelen verder blijven opvolgen want de lange termijngrafiek van palladium vind ik nog altijd mooi. Ik verwacht op de lange termijn bekeken dus nog steeds een verder oplopende palladiumprijs.
We moeten de komende weken maar eens zien hoe de koersen van de edelmetalen zullen reageren op een uitbraak in de olieprijs. Ik hou nog steeds het gezegde in mijn achterhoofd “het gele goud volgt het zwarte goud”…
Voor wat betreft de zeer lange termijn zien we in september 2006 in de kwartaalgrafiek van de olie een neerwaartse doorbraak van de steunlijn. Het betekent niet onmiddellijk dat we een daling moeten verwachten want met de hammer van maart 2007 en een koers die inmiddels terug boven zijn stijgende gemiddelde ligt kunnen we net zo goed aannemen dat de koers over de langere termijn de doorbroen steunlijn kan terugtesten. De macd ligt er wel overspannen bij en we zien in de grafiek het 70 usd niveau liggen als weerstand. Dus die 70 usd kan belangrijk worden.
In de maandgrafiek hebben we al een meer klare kijk op het belang van dit 70 usd-niveau. De macd is in deze maandgrafiek teruggevallen tot bij een steunniveau en net zoals dit ook bij sommige andere indicatoren het geval is weten we dat dergelijke niveaus in de macd van belang zijn. Ik verwacht dus ook vanuit deze grafiek dat de olieprijs zal stijgen naar een niveau van 70 usd om aldus de doorbroken steunlijn van het kanaal terug te testen.
In de weekgrafiek zien we dat de dalende weerstandslijn over de toppen van juli en december 2006 opwaarts werd uitgenomen. We zien ook dat we sinds december een beweging hebben die gekenmerkt wordt door stijgende bodems en stijgende topjes. We zien daarnaast ook het huidig horizontaal weerstandsniveau duidelijk liggen.
Voor de langere termijn zitten we met een vraagteken. Dat is wel dan wel ver in de toekomst kijken wat we doen maar wanneer we de bodems van nvember 2005 en januari 2007 verbinden met een lijn wordt dat dan de neklijn van een potentiële kop-schouder? Of zullen we de andere mogelijkheid als toekomstig patroon voorgeschoteld krijgen? Die andere mogelijkheid is dan dat wanneer we een evenwijdige trekken aan die neklijn we net zo goed bezig kunnen zijn met de ontwikkeling van een bull-flag. Een heel verschil en ik zou dus uit veiligheid het zekere voor het onzekere nemen en winst nemen bij een niveau van rond de 70 usd.
De macd in de weekgrafiek heeft zopas zijn 0‑lijn naar boven doorbroken. We weten dat deze kruising aangeeft dat het 12 en het 26-daags gemiddelde een golden-cross hebben gegeven in de koersgrafiek. Bijgevolg geeft de macd dus een positief beeld.
In de daggrafiek heb ik twee zaken aangegeven: de weerstand bij de huidige toppen die naar boven toe moet uitgenomen worden. Dat deze effektief zal uitgenomen worden lijdt naar mijn mening weinig twijfl gezien de positie van de koers ten opzichte van de mooi stijgende gemiddelden.
Een tweede weergave in de grafiek zijn de Fibo-niveaus. Het koersdoel van net boven de 70 stemt mooi overeen met onze vaststellingen uit de vorige grafieken. Dus ik neem aan dat de koers heel veel kans maakt dit 70 usd-niveau ook te bereiken.
Inspelen op de verwachte opwaartse uitbraak van de olieprijs kunnen we doen middels de aanschaf van individuele aandelen of door middel van long turbos.
Speculeren is niet mijn ding maar gezien het toch wel positieve beeld in de koersgrafiek zou ik voor een keer toch durven werken met een turbo met een redelijk dichte stop-loss. Let wel: hogere hefboom betekent hoger risico en een keuze dat maak je zelf.
Nog even de link naar de turbos: http://www.abnamro.nl/nl/beleggen/koersinformatie/turbo/index.html
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen positie in oliegerelateerde waren, wel in palladiumgerelateerde stukken.