Wanneer de media het over de alsmaar stijgende grondstofprijzen hebben dan kun je je afvragen of ze wel weten waarover ze het hebben. Ze hebben de klok horen luiden maar ze weten niet waar de klepel hangt. Even kijken naar de grafieken is niet te veel gevraagd. Aluminium en tin verzwakken en lood, zink en nikkel zitten in een dalende trend. De volumeindicatoren bij de edelmetalen, vooral bij zilver en goud, blijven sterk en dus blijf ik er van uitgaan dat edelmetalen zullen stijgen. Bij suiker en katoen zien we een correctie op de daling. Koffie beweegt zijwaarts maar wie mijn analyse van vorige week heeft gelezen weet waarom ik hier uitga van een komende stijging. Sojabonen stijgen weer keihard en palmolie gaat zijwaarts maar blijft sterk. Olie en gas kennen maar één richting -( .…
Olie: naar het einde van de hype
Wanneer we de evolutie van de olieprijs bekijken dan weten we waarom de inflatiecijfers al zolang voorwerp zijn van manipulatie. Ooit heeft iemand me eens gezegd dat je om in de politiek te kunnen aarden goed moet kunnen liegen, dus ze zouden mij nooit de inflatiecomponenten hebben laten samenstellen. En…alternatieve energie, daar moesten ze dertig jaar geleden al mee begonnen zijn…
Naar gewoonte tonen we de crb-futures.
We zien een uitbraak en bijgevolg mogen we aannemen dat grondstoffen nog niet aan het einde van hun Latijn zijn. Wel is het zo dat niet alle grondstoffen stijgen. We zien duidelijk rotatie.
In de kwartaamgrafiek zouden we het stijgende kanaal als logisch kunnen beschouwen. Echter wanneer de hype zich verderzet gaat dit kanaal wellicht weer zomaar van de ene dag op de andere de prullenbak in. Het is net EW -) wanneer de hype voorbij is zullen we weten op welke plaats we het kanaal dienden te tekenen. Duidelijk is wel dat een macd-indicator dergelijke stijgingsgraad niet kan volhouden.
In de maandgrafiek is die stijging van de macd al even overdreven.
In de weekgrafiek gebruik ik even één van mijn stokpaardjes. Onze goeie vriend Leonardo van Pisa vertelt ons dat 147 een natuurlijk niveau is waar de stijging zou kunnen stoppen. Ook in deze grafiek is de macd doorgestegen tot niveaus die je niet voor mogelijk acht.
In de daggrafiek zien we in de dmi een negatieve divergentie. In de macd zien we dat de stijging van de olieprijs aan momentum verliest. Er is niet veel voor nodig om ook in de macd een negatieve divergentie te bewerkstelligen.
Het lijkt me dus logisch dat wie nu nog long zit het Fibonacciniveau goed in de gaten houd en bij de minste onraad klaar staat om die longs te sluiten. Uitkijken naar shorts lijkt me meer aangewezen maar even wachten op een signaal lijkt me niet overbodig.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in olie (wel positie in edelmetalen, niet in andere grondstoffen)