...

Olie mogelijke bodemvorming

22 januari 2009, 21:29 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Om een idee te hebben over het koersver­loop van de grond­stof­fen kijk ik naar de CRB-index. Nu zijn er op maand- en op week­ba­sis vanu­it de indi­ca­toren en vanu­it de koers­grafiek duidelijke aan­wi­jzin­gen dat de grond­stof­fen klaar staan om een sti­jging in te zetten. Op dag­ba­sis is het plaat­je min­der betrouw­baar. Nu betekent dit niet dat bij een dal­ing van de CRB alle grond­stof­fen nog moeten dalen. Voor zil­ver en goud maak ik hoe dan ook een uit­zon­der­ing. Ook andere met­al­en zoals lood, nikkel, tin, zink en kop­er zijn aan een bodemvorm­ing begonnen. Bij de soft-com­modi­ties kun­nen we een sti­jging verwacht­en bij suik­er en koffie, tar­we, soja en pal­molie. Tegen­over deze grond­stof­fen die begonnen zijn aan een omme­keer staan er echter nog een aan­tal grond­stof­fen die dal­end tot sterk dal­end bli­jven. Ik bli­jf er ook van uit gaan dat een sti­jging in de CRB hand in hand zal gaan met een sti­jging van de aan­de­lenin­dex­en…

Grond­stof­fen: Olie mogelijke bodemvorming

In de week­grafiek van de CRB (356) zien we dat de macd een koopsig­naal heeft gegeven. In de koers­grafiek bestaat de mogelijkheid dat er een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er in ontwik­kel­ing is maar zek­er­heid kri­j­gen we pas wan­neer de nek­li­jn op 387 wordt uitgenomen. In de inlei­d­ing heb ik het reeds ver­meld, som­mige grond­stof­fen zijn hun sti­jging reeds begonnen en het is dus, voor wie wil long gaan, aangewezen alle grond­stof­fen indi­vidueel te gaan analyseren. 

Kijken we naar de kwartaal­grafiek dan zien we dat de oliepri­js (42.9) is teruggevallen tot op de can­dles van sep­tem­ber-decem­ber 1990. Dit is een degelijk ste­un­niveau en het valt boven­di­en samen met het 50% Fibo-niveau geme­ten tussen de bodem van decem­ber 1998 en de top van sep­tem­ber 2008.

Het ste­un­niveau zoals aangegeven in de kwartaal­grafiek zien we ook duidelijk terug in de maand­grafiek maar we zien hier dat de ste­un­li­j­nen onder de bodems neer­waarts wer­den door­bro­ken. Een terugtest van de minst scherpe ste­un­li­jn betekent dat de oliepri­js terugkan naar 54 usd. Nemen we daar­ente­gen de bodem van de decem­ber­can­dle uit naar bene­den toe dan betekent dit dat de oliepri­js nog kan dalen naar 28 usd (61.8 Fibo-niveau) vooraleer we terug een degelijk ste­un­niveau ontmoeten.

Op week­grafiek hebben we een posi­tief sig­naal in het macd-his­togram. De indi­ca­tor buigt om maar geeft nog geen koopsig­naal. Voorzichtige sig­nalen dus die wijzen op een mogelijke sti­jging temeer daar de afs­tand tussen koers en lan­glopende gemid­delden relatief groot is. Die relatief grote afs­tand tussen koers en gemid­delden vraagt om een con­ver­gen­tie. Kri­j­gen we die sti­jging dan zien we dat de koers onmid­del­lijk te mak­en kri­jgt met het 23.6 Fibo-niveau op 50 usd. Vlak boven dat niveau is er ook weer­stand van de bodem van 1901 op 51.20 usd.

In de dag­grafiek zien we dat er in de macd posi­tieve sig­nalen wer­den gegeven mid­dels de door­brak­en van de trendli­j­nen in die indi­ca­tor maar voor de hele korte ter­mi­jn zien we een ombuig­ing in het his­togram. Vanu­it het gegeven van de trendli­jn­door­brak­en in de macd kun­nen er spec­u­latief long­posi­ties ingenomen wor­den maar dan moet men er wel reken­ing mee houden dat een terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn in de koers­grafiek zek­er niet uit­ges­loten kan wor­den. Kor­tom: spec­u­latief kun­nen er long­posi­ties wor­den ingenomen maar wie op veilig speelt wacht best op meer duidelijke sig­nalen. Wie met tur­bo’s han­delt weet vanu­it de week­grafiek dat en koers­doel van zelfs 28 usd niet is uit­ges­loten. Hou daar dus reken­ing mee. Wie op lange ter­mi­jn han­delt kan over­we­gen de Pow­er­shares Dou­ble Oil aan te schaf­fen (DXO is de tick­er) of kan zich richt­en op andere track­ers zoals bijvoor­beeld Oil W geno­teerd op de Ams­ter­damse beurs. Als laat­ste bestaat er natu­urlijk de mogelijkheid een aankoop van een olie-aan­deel te overwegen. 

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in olie en in edelmetalen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.