...

Olie: de bodem is nabij

17 januari 2007, 21:11 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Gis­ter­e­navond zette mij er iemand aan het denken: wan­neer de economie in de US zo sterk is dan zou de koers van de olie toch moeten sti­j­gen was zijn mening. Sterke economie betekent hogere vraag en hogere pri­jzen. Wan­neer we dus de oliepri­js zo sterk zien dalen de afgelopen weken betekent dat dan niet dat de economie niet zo sterk is? Wellicht spe­len er nog andere zak­en mee, ik kan in ieder geval geen antwo­ord geven op dit vraagstuk. Wat ik wel weer is dat we de bodem nage­noeg gezien hebben…


Olie: de bodem is nabij

In mijn analyse van drie decem­ber stelde ik hier als con­clusie: Op korte ter­mi­jn een sti­jging tot max­i­maal 68 usd en op iets lan­gere ter­mi­jn een dal­ing tot 48 usd.

We hebben 64 usd gehaald en nu staan we op een koers van 52 usd. De vol­umes sprin­gen echter sterk in het oog en daarom ben ik er niet zo zek­er van dat die 48 usd alsnog zal gehaald worden.

Ik over­loop even met jul­lie de grafieken en we begin­nen zoals steeds met de lange ter­mi­jn. De grafiek op kwartaal­ba­sis dus. In die grafiek zien we dat de koers vorig kwartaal een ste­un­niveau door­brak. Dit ging gepaard met een zeer hoog vol­ume. Een logis­che vast­stelling is dat we gezien de nakende cross­ing in de macd in de toekomst een verdere dal­ing mogen verwacht­en richt­ing 40 usd. Echter: we zien duidelijk het ste­un­nivau liggen op 50 usd. Verder in deze analyse zal ik aan­to­nen waarom die 50 usd als hor­i­zon­tale grens haar werk zal doen. 

In de maand­grafiek zien we dat wan­neer we de dal­ing vanu­it de top beschouwen als een zig-zag (let wel: dit is vooral­snog een veron­der­stelling) de koers inder­daad moet dalen naar 40 usd. Ik tel de beweg­ing vanu­it de top van 31 juli op 79.5 usd tot de bodem van 31 okto­ber 2006 op 57 usd. Die afs­tand bedraagt dus (79.5 — 57 = 22.5 usd) Trek ik deze beweg­ing af van de top van de can­dle van 29 decem­ber die op 64.15 ligt dan bekom ik een doel van 41.65 usd. Dit koers­doel past in het plaat­je voor de lange ter­mi­jn want we zien dat de koers dan de ste­un­li­jn zou bereiken die ik onder de bodems heb ingetek­end. Tevens bereiken we rond dat niveua ook het lange ter­mi­jn maandgemiddelde.

Net zoals in de kwartaal­grafiek zien we dat de 50 usd grens in de weg ligt. Die zone van 40 usd kan dus niet bereikt wor­den zon­der dat we eerst die 50 usd grens breken. In de macd zien we dat deze indi­ca­tor spoedig een ste­un­niveau zal bereiken en dit gegeven duidt er eve­neens op dat er in de dal­ing van de oliepri­js een opon­thoud te verwacht­en valt.

De week­grafiek geeft al een duidelijk­er beeld over de verwacht­ing van de 50 usd grens als ste­un­zone. We zien dat de ste­un­li­jn van het ingetek­ende dal­end kanaal zo goed als bereikt werd. Een aan­wi­jz­ing dat die ste­un­li­jn inder­daad zal houden wordt gegeven door het zeer hoge vol­ume bij de koers­bar van verleden week.

In de dag­grafiek springt het hoge vol­ume van de laat­ste dagen in het oog. Vanu­it onze the­o­rie weten we dat een dergelijk hoog vol­ume na een zware vooraf­gaande dal­ing veeleer wijst op een exhaus­tion­be­weg­ing. We zien ook in de macd de mogelijkheid tot het creëren van een kanaal waar­van de ste­un­li­jn nage­noeg wordt bereikt. Nu zijn kanalen in een indi­ca­tor wellicht min­der betrouw­baar als in een koers­grafiek maar dat betekent niet dat we ze niet als richt­punt zouden mogen gebruiken. De koers­grafiek op zich is duidelijk: de ste­un­li­jn van het brede dal­ende kanaal is nage­noeg bereikt. Teken ik een kanaal in waar­van ik verwacht dat het met het toekom­stig kor­te­ter­mi­jn­ver­loop zal overeen­stem­men dan zie ik dat de koers van de olie terug kan naar de hor­i­zon­tale weer­stand rond de 57 usd. Daar ligt trouwens ook een gap gevor­md op 04 jan­u­ari op een koers van 55 tot 57.5 usd.

Mijn verwacht­ing voor olie ziet er dus als vol­gt uit: Reken­ing houdende met de sig­nalen in de kor­te­ter­mi­jn­grafieken voorzie ik een sti­jging naar de zone 55 tot 57 usd. Ketst de koers hier opnieuw af dan kun­nen we in een daaropvol­gende dal­ing terug naar 40 usd. De zone 50 usd bli­jft natu­urlijk ook in een toekom­stige dal­ing een harde noot om kraken.

Dan even terz­i­jde: We zien de afgelopen dagen macro-economis­che cijfers die wijzen op inflatie en van­daag begint het goud te sti­j­gen. Olie is het zwarte goud…begint dit ook te sti­j­gen dan zou dit extra voed­ing moeten geven aan de goud­pri­js. En…denken we nog even verder door…dan gaat ook de langeter­mi­jn­rente verder stijgen…Gelooft u in dergelijk sce­nario nog steeds dat de huige beur­shausse op degelijke fun­da­menten is gebouwd? Ik in elk geval niet.

Wie gezien de beperk­te sti­jging die ik voorop­s­tel in de oliepri­js wil inspe­len op korte ter­mi­jn kan terecht bij de tur­bos van Abn-Amro http://​www​.abnam​ro​.nl/​n​l​/​b​e​l​e​g​g​e​n​/​k​o​e​r​s​i​n​f​o​r​m​a​t​i​e​/​t​u​r​b​o​/​i​n​d​e​x​.html

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­tie in oliewaarden


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.