Gisterenavond zette mij er iemand aan het denken: wanneer de economie in de US zo sterk is dan zou de koers van de olie toch moeten stijgen was zijn mening. Sterke economie betekent hogere vraag en hogere prijzen. Wanneer we dus de olieprijs zo sterk zien dalen de afgelopen weken betekent dat dan niet dat de economie niet zo sterk is? Wellicht spelen er nog andere zaken mee, ik kan in ieder geval geen antwoord geven op dit vraagstuk. Wat ik wel weer is dat we de bodem nagenoeg gezien hebben…
Olie: de bodem is nabij
In mijn analyse van drie december stelde ik hier als conclusie: Op korte termijn een stijging tot maximaal 68 usd en op iets langere termijn een daling tot 48 usd.
We hebben 64 usd gehaald en nu staan we op een koers van 52 usd. De volumes springen echter sterk in het oog en daarom ben ik er niet zo zeker van dat die 48 usd alsnog zal gehaald worden.
Ik overloop even met jullie de grafieken en we beginnen zoals steeds met de lange termijn. De grafiek op kwartaalbasis dus. In die grafiek zien we dat de koers vorig kwartaal een steunniveau doorbrak. Dit ging gepaard met een zeer hoog volume. Een logische vaststelling is dat we gezien de nakende crossing in de macd in de toekomst een verdere daling mogen verwachten richting 40 usd. Echter: we zien duidelijk het steunnivau liggen op 50 usd. Verder in deze analyse zal ik aantonen waarom die 50 usd als horizontale grens haar werk zal doen.
In de maandgrafiek zien we dat wanneer we de daling vanuit de top beschouwen als een zig-zag (let wel: dit is vooralsnog een veronderstelling) de koers inderdaad moet dalen naar 40 usd. Ik tel de beweging vanuit de top van 31 juli op 79.5 usd tot de bodem van 31 oktober 2006 op 57 usd. Die afstand bedraagt dus (79.5 — 57 = 22.5 usd) Trek ik deze beweging af van de top van de candle van 29 december die op 64.15 ligt dan bekom ik een doel van 41.65 usd. Dit koersdoel past in het plaatje voor de lange termijn want we zien dat de koers dan de steunlijn zou bereiken die ik onder de bodems heb ingetekend. Tevens bereiken we rond dat niveua ook het lange termijn maandgemiddelde.
Net zoals in de kwartaalgrafiek zien we dat de 50 usd grens in de weg ligt. Die zone van 40 usd kan dus niet bereikt worden zonder dat we eerst die 50 usd grens breken. In de macd zien we dat deze indicator spoedig een steunniveau zal bereiken en dit gegeven duidt er eveneens op dat er in de daling van de olieprijs een oponthoud te verwachten valt.
De weekgrafiek geeft al een duidelijker beeld over de verwachting van de 50 usd grens als steunzone. We zien dat de steunlijn van het ingetekende dalend kanaal zo goed als bereikt werd. Een aanwijzing dat die steunlijn inderdaad zal houden wordt gegeven door het zeer hoge volume bij de koersbar van verleden week.
In de daggrafiek springt het hoge volume van de laatste dagen in het oog. Vanuit onze theorie weten we dat een dergelijk hoog volume na een zware voorafgaande daling veeleer wijst op een exhaustionbeweging. We zien ook in de macd de mogelijkheid tot het creëren van een kanaal waarvan de steunlijn nagenoeg wordt bereikt. Nu zijn kanalen in een indicator wellicht minder betrouwbaar als in een koersgrafiek maar dat betekent niet dat we ze niet als richtpunt zouden mogen gebruiken. De koersgrafiek op zich is duidelijk: de steunlijn van het brede dalende kanaal is nagenoeg bereikt. Teken ik een kanaal in waarvan ik verwacht dat het met het toekomstig kortetermijnverloop zal overeenstemmen dan zie ik dat de koers van de olie terug kan naar de horizontale weerstand rond de 57 usd. Daar ligt trouwens ook een gap gevormd op 04 januari op een koers van 55 tot 57.5 usd.
Mijn verwachting voor olie ziet er dus als volgt uit: Rekening houdende met de signalen in de kortetermijngrafieken voorzie ik een stijging naar de zone 55 tot 57 usd. Ketst de koers hier opnieuw af dan kunnen we in een daaropvolgende daling terug naar 40 usd. De zone 50 usd blijft natuurlijk ook in een toekomstige daling een harde noot om kraken.
Dan even terzijde: We zien de afgelopen dagen macro-economische cijfers die wijzen op inflatie en vandaag begint het goud te stijgen. Olie is het zwarte goud…begint dit ook te stijgen dan zou dit extra voeding moeten geven aan de goudprijs. En…denken we nog even verder door…dan gaat ook de langetermijnrente verder stijgen…Gelooft u in dergelijk scenario nog steeds dat de huige beurshausse op degelijke fundamenten is gebouwd? Ik in elk geval niet.
Wie gezien de beperkte stijging die ik vooropstel in de olieprijs wil inspelen op korte termijn kan terecht bij de turbos van Abn-Amro http://www.abnamro.nl/nl/beleggen/koersinformatie/turbo/index.html
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen positie in oliewaarden