...

Olie bereikt record, wat zal er nu volgen??

2 augustus 2005, 08:59 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De olieprijs per vat bereikte gisteren (1 aug) een nieuw record op 62,30 dollar .. Wat kunnen we verwachten de komende dagen vwb de olieprijs? .. Zal er een daling op gang komen naar de niveaus die ik eerder al aangaf op 55 dollar of de 50~52 dollar waar de mogelijke bodem uit zou kunnen komen .. Of krijgen we nu al de superspike omhoog richting niveaus boven de 70~75 dollar ... Een analyse van de olieprijs per VAT ...
Kan de olieprijs na de dubbele top terug ?
De olieprijs bewoog zich de afgelopen weken nogal heftig door diverse oorzaken, eerst waren het de stormen in de regio van de Mexicaanse Golf gevolgd door enkele branden in raffinaderijen. Ook de dood van Koning Fahd op 1 augustus zorgde ervoor dat de olie een nieuwe top kon maken. Op de termijnmarkt in New York ging de notering van lichte Amerikaanse olie voor levering in september omhoog met 1,73 dollar naar 62,30 dollar per vat (159 liter). Het vorige record werd op 7 juli geboekt met een prijs van 62,10 dollar. De onzekerheid over de aanvoer van ruwe olie uit Saudi-Arabië (volgens mij veranderd er weinig) na de dood van koning Fahd was niet de enige oorzaak van de prijsstijging. Nog zwaarder weegt de grotere vraag en de beperkte raffinagecapaciteit in de VS. Daardoor dreigt er een tekort aan olieproducten. Ook de mededeling dat Iran zijn atoomprogramma per direct weer opneemt zorgde ervoor dat de olie duurder werd.
Als u de chart bekijkt dan ziet u dat er een snelle stijging kwam vanaf de 56 dollar tot de 62,3 dollar, daar kwam ook de top van begin juli uit. Hierdoor bereikt de olieprijs per vat nu al voor de 2e keer binnen een maand niveaus ruim boven de grens van de 60 dollar. We merken dat de olieprijs zeer volatiel blijft in beide richtingen, binnen 1 maand zien we een daling vanaf de 62 dollar tot de 56 dollar en daarna weer een stijging vanaf de 56 dollar tot de 62 dollar. Dat is 12 dollar in de turn around.
De chart toont ons dat de kans op een daling groter is dan dat de olieprijs doorstoot richting niveaus boven de 65 en zelfs 70 dollar. De indicatoren geven een duidelijke negatieve divergentie aan terwijl de oplopende steunlijn samen met het 200-daags gemiddelde uitkomen rond de 50~52 dollar en voor een pull back zeer interessant blijven. Er ligt dus ongeveer 10 dollar dalingspotentieel klaar waarop u eventueel kan anticiperen via een turbo op het vat olie (zie turbo`s ABN Amro).
Samengevat:
Het verloop van de olieprijs blijft zeer volatiel en zoals we kunnen merken kan het alle kanten op en dat ook nog in een zeer snel tempo. Wel is duidelijk te merken dat de olie toch eerst nog de steunlijn zal moeten opzoeken (tussen de 50 en 52 dollar) voor dat de volgende stevige stijging op gang kan komen. Daarom gaan we eerst nog uit van een daling de komende weken.
Indicatoren:
De RSI laat duidelijk een negatieve divergentie zientov van het recente verloop van de koers, de lagere toppen kunt u duidelijk zien op de chart. Ook de MACD doet niet mee met de huidige rally van de olieprijs per vat.
We houden de oliekoers goed in de gaten en gaan hiermee zeker wat ondernemen de komende periode. Bent u nog geen lid van de service brons? Schrijf u dan snel in !! => inschrijven <==
Guy Boscart
© US Markets.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.