Ook de Nikkei is klaar voor een correctie.
Niet enkel de Nikkei staat trouwens klaar voor een daling. Ook de grafieken van andere Oosterse indexen geven een beeld dat niet bepaald als aanlokkelijk kan omschreven worden. In deze analyse beperk ik mij tot de Nikkei waarvan we eerst de maandgrafiek eens bekijken. Deze grafiek op logaritmische basis geeft het verloop weer over de afgelopen 18 jaar. Zover moet ik inderdaad in de tijd terugkeren om te laten zien dat het rood ingetekende trendkanaal opwaarts doorbroken werd in november 2005. De zwart ingetekende streepjeslijn is een duidelijke weerstandslijn want ze telt een aantal raakpunten nl. de bodem van april’90, de toppen van maart tot mei ’91, de top van juli ’96 en april ‘2000 en tenslotte de top van april 2006. Hoe meer raakpunten een lijn telt zegt de theorie des te meer ze au serieux te nemen valt en het mag duidelijk zijn dat deze lijn dus aan die voorwaarde voldoet. De index ervaart trouwens een bijkomende hinder want hij zit tegen het 200-maandsgemiddelde te duwen. De Nikkei kan dus een daling inzetten. De Macd staat trouwens op het punt bevestiging te geven want de kruising met zijn signaallijn is nakend. Bemerk ook dat de Macd in relatieve zin nogal hoog boven zijn 0‑lijn zit. Dit is vanuit mijn opinie eveneens een waarschuwing. Tot hoever kan de index op maandbasis bekeken terug? Welnu, een terugtest van de weerstandslijn van het eerder vermelde opwaarts doorbroken trendkanaal lijkt me logisch. Nikkei terug naar beneden richting de regio 14000 lijkt dus aanneembaar. Daar ligt er een horizontale steun en wordt de index ook opgevangen door de stijgende (zwarte stippellijn) onder de bodems van april ’03 en april ’05.
Schakelen we door naar de weekgrafiek dan zien we daar eveneens een opgaand kanaal ingetekend. We zien opnieuw dat de vernoemde 14000 zone als koersdoel zich hier eveneens situeert nabij de steunlijn van het trendkanaal. In de RSI zien we echter een paar zaken die een belletje laten rinkelen. Dat is ten eerste de zware divergentie in de indicator in vergelijking met de laatste twee toppen die tegen de weerstandslijn liggen geplakt. Ten tweede zien we dat de opgaande lijn in de RSI nu bij een lagere top in de index werd teruggetest maar deze top in de RSI ligt al veel lager dan de bodem in de RSI die in maart 2006 werd gezet en dit terwijl de index toen ongeveer op dezelfde hoogte noteerde als nu het geval is. Een ernstige en duidelijke afname van kracht als je het mij vraagt. Ik hou er dus terdege rekening mee dat de index spoedig die neergaande beweging zal volgen.
De daggrafiek toont al evenmin een optimistisch beeld, althans niet voor wie naar boven kijkt. We zien een dubbele top in de RSI in vergelijking met de toppen die in de grafiek door de zwarte stippellijn worden verbonden. We zien een opgaande groene steunlijn in de koersgrafiek die neerwaarts werd doorbroken. We zien een dalende rode steunlijn in de koersgrafiek die wanneer we het koersverloop boven dat lijntje bekijken ons verdacht sterk overkomt als zijnde een kop-schouder. We zien in de RSI een indicator die zijn 50-niveau heeft terugggetest en vervolgens weer is gaan dalen om met die daling een dubbel bodempje in de indicator te doorbreken. We zien een neerwaarts doorbroken steunlijn in de rsi die de bodems van juni en juli stijgend verbindt. We zien in feite niets positief, je zou er zowaar depressief van worden.…., tenzij je net als ik rustig zit te wachten om baisseposities in te nemen natuurlijk.
Edwin Vandamme
Us Markets
Analist heeft geen posities in deze index (dat kan nog komen)