...

Nieuwe tradersposities week 7/8

11 februari 2009, 12:08 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Ik zal in deze col­umn uit­leg geven over de koers­be­weg­ing van de S&P van afgelopen week, uit­ge­brei­der in gaan over stops en wat je kunt verwacht­en in een trad­ingsrange. En uit­er­aard de nieuwe trader­sposi­ties voor komende week van de S&P, Dow Jones en AEX. Zoals ik in mijn eerste col­umn suc­cesvol traden” al aan­gaf kan dit alleen door bepaalde spel­regels in acht te nemen. Je hoeft niet con­stant op je beeld­scherm te turen om suc­cesvol te zijn op de beurs. Ook als je niet dagelijks de beurs kunt vol­gen kun je veilig speculeren met stops. 

Vorige week zette ik in mijn visie al uiteen dat de economis­che sit­u­atie erg slecht is. Ondanks alle slechter dan slecht bericht­en afgelopen week kre­gen we toch weer een oplev­ing op de beurzen. Alle hoop is geves­tigd op Oba­ma’s finan­ciele stim­u­ler­ings­plan. Als de resul­tat­en hier­van niet snel merk­baar zullen zijn dan staat ons nog wat te wacht­en. Er vanu­it gaande dat de plan­nen sla­gen want dat is nog maar de vraag, denk ik dat het te lang gaat duren voor­dat men er werke­lijk iets van zal merken, hier­door zal de euforie snel weer kun­nen omslaan. (op moment van schri­jven zien we al de eerste voortekenen) 

Een koers­be­weg­ing goed voor­spellen kan nie­mand, u niet maar ook ik niet. Wel kun­nen we een zo nauwkeurig mogelijke te verwacht­en koers­be­weg­ing aangeven. De koerssti­jging van afgelopen week lag natu­urlijk niet hele­maal in het verwacht­ingspa­troon maar het gebeurde wel, als je dus weet waar men naar toe werkt dan kun­nen we daar ten alle tijde reken­ing mee houden. Blind­varen op the­o­retis­che mod­ellen doe ik al lang niet meer, je moet ze uit­slui­tend zien als een hulp­mid­del, zou dat immers wel betrouw­baar zijn dan was voor­spellen geen kun­st. Als je de koers­be­weg­ing van 4 weken vol­gt kun je voor korte ter­mi­jn traden een grafiek samen­stellen met een trad­ingsrange en herken­bare tar­gets. Afgelopen week bleken de tar­gets aan mijn verwacht­ing te vol­doen. Deze zal ik verder in deze col­umn bespreken.

Natu­urlijk kunt u ook een belegging/​speculatie aan­gaan voor lan­gere ter­mi­jn waar­bij je denkt dat koerss­chom­melin­gen weinig invloed hebben en het uitein­delijk alle­maal wel goed zal komen. Luie porte­feuille noe­men ze dat, we hebben gezien wat een ellende het heeft veroorza­akt het afgelopen jaar. Vele zagen hun kap­i­taal als sneeuw voor de zon ver­min­deren. Een ander ver­haal wordt het als we alle ellende achter de rug hebben, dan kun­nen we wel een luie porte­feuille gaan samen­stellen, lekker achterover liggen en zo nu en dan maar eens kijken. Deze kans komt niet vaak voor maar u kri­jgt bin­nenko­rt de kans! Dus nog even geduld want de beurs kan naar mijn visie nog een behoor­lijke dal­ing gaan mak­en, de ellende in Ned­er­land moet immers nog gaan beginnen.

STOP

Een stop is niets anders dan een vei­ligheid inbouwen bij een koers­be­weg­ing die tegengesteld is aan je koers­doel. Vol­gt de koers­be­weg­ing wel uw koers­doel dan kunt u de winst veilig­stellen door de stop boven uw aankoop­ko­ers te plaat­sen. Zolang de beweg­ing posi­tief bli­jft lopen stelt u uw stop iets bij. Hier­door zal u de gemaak­te winst behouden mocht de koers­be­weg­ing veranderen.
U kunt op meedere manieren een dergelijke order plaatsen: 

  1. U kunt een verkoop sto­ploss order inleggen met een stop­pri­js. Op het moment dat de koers onder de stop­pri­js zakt wordt de verkooporder bestens uitgevoerd.
  2. U kunt een verkoop sto­plim­i­et order inleggen met een stop­pri­js en een lim­i­et. Hier­mee geeft u aan dat u wilt verkopen op het moment dat de koers onder de stop­pri­js zakt maar wel min­i­maal het aangegeven lim­i­et wilt ontvangen.
  3. U kunt een con­di­tionele order inleggen, zoals een koer­slim­i­et order. Bij een koer­slim­i­et geeft u een opdracht tot verkoop op het moment dat de koers een bepaald pri­js­niveau bereikt. Bij de verkooporder geeft u aan vanaf welke pri­js u wenst te verkopen. Bij de order kiest u voor bestens of limiet.

Let op! Bestens order kun­nen bij hevige koerss­chom­melin­gen behoor­lijk ver onder de stop­pri­js liggen dus ikzelf pref­er­eer alti­jd een lim­i­et order.
Dan nu de meest gestelde vraag: waar leg ik mijn stop? Daar is niet een en het­zelfde antwo­ord voor ik weet immers niet op welk niveau u bent ingestapt. Ook ligt het er natu­urlijk aan welk risi­co u wilt nemen en dat is natu­urlijk weer afhanke­lijk van uw gevulde porte­mon­nee. Een goede stop moet uzelf bepalen, wilt u weinig risi­co lopen dan kan dit 2% boven of onder de aankoop­ko­ers zijn. Wilt u een wat meer aan­vaard­baar risi­co aan­gaan dan kan de stop liggen boven de eerste weer­stand of onder de eerste ste­un­li­jn buiten de trad­in­grange. Zolang we bin­nen de trad­in­grange of net iets daar­buiten zit­ten is er nog niets aan de hand.

MA

Mov­ing Aver­age is het gemid­delde koersver­loop over een bepaalde peri­ode. Zit de koers boven de MA dan is er sprake van een sti­j­gende trend.
Ik gebruik alti­jd MA30 en MA200, gemid­delde koersver­loop over 30 en 200 dagen, als tar­get voor mijn korte ter­mi­jn strategie.

MACD

Is een hulp­meth­ode waar ik naar kijk maar niet iets waar je blind op af kunt gaan. Het geeft aan wan­neer een trend door­bro­ken wordt dus wan­neer het koersver­loop kan omslaan. Rode lijn door groene lijn in opwaartse richt­ing geeft een koopsig­naal, in neer­waartse richt­ing geeft het een verkoopsig­naal. Daar­bij geldt ook hoe verder de lij­nen uit elka­ar gaan hoe posi­tiev­er of negatiev­er het sig­naal is. Waar­bij ook geldt dat als de beweg­ing door de 0‑lijn gaat dit een beves­tig­ing is van de dal­ing of sti­jging van de koers. 

ANALYSE AFGELOPEN WEEK

Ik zal u het koersver­loop van afgelopen week, aan de hand van mijn eerder geplaat­ste grafieken in mijn columns, nad­er uit­leggen. U weet ik ga alti­jd uit van de S&P index. U ziet de grafiek van afgelopen woens­dagocht­end 4 feb­ru­ari en van vri­jdag­mid­dag 6 feb­ru­ari met daaron­der de mogelijkhe­den beschreven.

UIT­LEG GRAFIEK S&P WOENS­DAGOCHT­END 04-02-2009

U ziet hier allereerst dat men op 28- 29 jan­u­ari al naar de MA200=870=872 werkt. De 820 is een ste­un­li­jn op 15202223 jan­u­ari. Dit is dus een richt­punt na 29 jan­u­ari. Op 1 – 2 feb­ru­ari werkt de 820 weer als ste­un. Dit kun­nen we dus ook zien als trad­in­grange omdat bei­de pun­ten meerdere keren steun/​weerstand bieden.

Niet door de 820 zakken betek­end weer klim­men richt­ing MA30 welke behaald wordt op 3 – 4 feb­ru­ari. Hier­na gaan we weer zakken tot 820 ste­un waar­na we als een speer naar de MA200=862 gaan. 
U ziet dat alle beweg­in­gen gebeuren in een bepaalde zone, die noem ik de trad­ing­zone (tussen 2 dikke blauwe lij­nen). Zolang we daarbin­nen bli­jven kun­nen we ophoog en omlaag bli­jven gaan. Als we buiten de trad­ingszone ger­ak­en en/​of de MA30 en MA200 door­bro­ken wor­den zoeken we een vol­gende steun/​weerstand op. Gaan we daar­na weer terug richt­ing de oude trad­ingszone dan is ons eerste tar­get weer de MA30 of MA200 (de dichts­bi­jz­i­jnde). Het is dus belan­grijk de grafieken dagelijks te ver­versen daar de tar­gets MA30 en MA200 ook veran­deren, de steun/​weerstandlijnen bli­jven gelijk.


UIT­LEG GRAFIEK S&P VRI­JDA­GAVOND 06-02-2009

862=MA200. Uitein­delijk zijn we rond de 870 ges­loten. Uit de trad­ingsrange en boven de MA200 en MA30. Het zou nu dus 2 kan­ten op kun­nen waar we reken­ing mee moeten houden. Zouden we buiten de trad­in­grange bli­jven dan ontstaan er nieuwe tar­gets naar boven (875), ook zal er dan een nieuwe trad­ingsrange ontstaan. Met deze mogelijkheid moeten we reken­ing houden en dan ontstaat deze nieuwe dunne blauwe lijn. Zolang we onder deze lijn bli­jven kun­nen we nog steeds terug­vallen in de oude trad­in­grange (wat dus ook gebeurt is). Het eerste richt­punt hier­bij is dan weer de MA200 en/​of de boven­ste dikke lijn van de tradingrange(rond de 860). Terug in de oude trad­in­grange gaan we eerst naar ste­un 850 lijn en daar­na MA30 waar­na we verder kun­nen naar 825.


VISIES KOMENDE WEEK:

KORTE TER­MI­JN VISIE S&P
We bevin­den ons nu dus op de rand van de trad­in­grange. De MA30 en MA200 liggen bin­nen de trad­in­grange, dat zijn dus de tar­gets mocht de koers bin­nen de trad­in­grange bli­jven. Ste­un en weer­stand zijn de lij­nen van de trad­ingsrange. Buiten de trad­in­grange ziet u de vol­gende tar­gets (rode lij­nen) 820 en lager.


KORTE TER­MI­JN VISIE DOWJONES
De MA30 en MA200 liggen bin­nen de trad­in­grange, eerste tar­get bij een koers­be­weg­ing naar boven is 8000 daar­na MA30 en MA200. Ste­un en weer­stand zijn de lij­nen van de trad­ingsrange. beweg­ing naar bene­den eerste tar­get 7800.


KORTE TER­MI­JN VISIE AEX
Op moment van schri­jven zijn we al uit de trad­in­grange. De schade wordt bij de AEX snel inge­haald omdat deze zo explosief geste­gen was vorige week.
De MA30 ligt bin­nen de trad­in­grange, dat was onze 1e tar­get. Buiten de trad­in­grange ziet u eerstvol­gende tar­get de MA200 waar­na we ons op de vol­gende tar­gets 243 en 235 richt­en. Bij een verdere dal­ing ontstaat een nieuwe trad­in­grange. Gaan we onver­hoopt weer sti­j­gen dan zal men zich zo snel mogelijk richt­en op de onder­ste lijn van de trad­in­grange. Dit zie ik niet snel gebeuren een verdere dal­ing is aannemelijk.

Hopelijk is dit een duidelijke bij­drage, veel suc­ces met traden, @d


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.