![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_algemeen_1.jpg)
Lumber: kansen op stijgende trend
We starten naar gewoonte met de kwartaalgrafiek op kwartaalbasis. Elke candle geeft dus een beeld van de koersbeweging over drie maanden. We noemen het ook de helicopterview. We kunnen onder de bodems vanaf september 1984 (koerslow 115.5) een steulijn trekken die drie raakpunten heeft. Het tweede punt wordt gevormd door de low van maart 2001 op 191.30. Het derde raakpunt, dat is het punt waar we in dit laatste kwartaal zijn op teruggevallen. Zal dit raakpunt houden? Daar is veel kans toe gezien de macd op de 0‑lijn is komen te staan. Die 0‑lijn geeft in deze indicator altijd steun- of weerstand aan.
De maandgrafiek laat ons zien dat de laatste drie candles bestaan uit lange schaduwen en kleine lichaampjes. Dojis dus en die wijzen na een betrekkelijk langdurige trend zoals we weten op een afname van momentum. In dit geval mogen we er uit afleiden dat de voorafgaande daling is gestopt. Hetzij tijdelijk, hetzij definitief. In aanmerking genomen dat we ook de onderkant van het kanaal hebben bereikt met de candle van oktober 2006 mogen we aannemen dat we de bodem hebben gezien. De macd laat nog geen knikje zien naar boven, dus dat is een minpunt. De indicator zit wel zwaar oververkocht. We moeten er rekening mee houden dat we kijken naar een maandgrafiek, dus de macd heeft ook tijd nodig om te kunnen omkeren.
De weekgrafiek is in dit opzicht interessant dat we een relatief hoge afwijking zien tussen koers en gemiddelden. Die gemiddelden dalen nog en dat is negatief maar het feit dat de afstand tussen koers en gemiddelden relatief bekeken hoog is vraagt om een tegengestelde reactie. We bemerken in de macd een dubbele bodem tussen oktober 2004 en augustus 2005 en vervolgens zien we een positieve divergentie tussen de bodem van augustus 2005 en die van oktober 2006. De kortetermijn-weerstandslijn in de indicator is in opwaartse richting gebroken. Deze drie elementen duiden erop dat de kracht van de daling in de koersen fors afneemt en we kunnen dus aannemen dat de koers veel kans maakt om te gaan bodemen of stijgen.
De daggrafiek geeft aan dat we de bodem hoogstwarschijnlijk hebben gezien: immers de kortetermijn-weerstandslijn werd opwaarts doorbroken en ze werd teruggetest. Eenzelfde vaststelling zien we in de macd. Het korte gemiddelde buigt om van vlak naar stijgend maar we kampen met een hogergelegen gemiddelde dat vlak boven de koersen ligt en alweer weerstand geeft. Mogelijks gaan we dus nog even zijwaarts. De toon lijkt me echter gezet. De koers van lumber kan gaan stijgen maar ik zou veiligheidshalve niet op korte termijn beleggen. Rekening houdende met het beeld uit de maandgrafiek lijkt een eerste doelzone rond de 300 mij een haalbare kaart. Daar ligt immers een zwaar horizontaal niveau.
Hoe kunnen we inspelen op een verwachte prijsstijging? Op een site zoals www.prophet.net kun je de sectoren terugvinden. Daar kun je dan de aandelen bekijken die deel uitmaken van de betreffende sector. Er bestaan heel zeker nog wel dergelijke sites. Ik vernoem deze site dus maar bij wijze van voorbeeld en wellicht zullen vele lezers van mijn analyses hier een nuttige tip aan hebben. Die tip geef ik ook omdat ik hier in het verleden aangaf dat er soms heel goed op grondstoffen kan ingespeeld worden middels een rechtstreekse belegging in aandelen. Welnu, met de melding van deze site hoeven jullie zich niet langer af te vragen waar je in hemelsnaam terecht moet om de geschikte aandelen terug te vinden.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in aandelen uit deze sector noch in lumber rechtstreeks.