...

Lumber: kansen op stijgende trend

17 december 2006, 11:45 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Lum­ber: in mijn woor­den­boek lees ik als synoniemen…Overtollig vet, rom­mel, ruw tim­mer­hout. Over­tol­lig vet lijkt me maar niets. Rom­mel, de grafieken zou ik maar niet als rom­mel bestem­pe­len, ten­z­ij de invester­ing op niets uit­draait. Bijgevolg zullen we het maar houden bij ruw tim­mer­hout. Van de drie mogelijkhe­den om in te beleggen lijkt het mij ook de meest aantrekke­lijke optie. De grafieken lijken me al even aantrekke­lijk…

Lum­ber: kansen op sti­j­gende trend

We starten naar gewoonte met de kwartaal­grafiek op kwartaal­ba­sis. Elke can­dle geeft dus een beeld van de koers­be­weg­ing over drie maan­den. We noe­men het ook de heli­copter­view. We kun­nen onder de bodems vanaf sep­tem­ber 1984 (koer­slow 115.5) een steuli­jn trekken die drie raakpun­ten heeft. Het tweede punt wordt gevor­md door de low van maart 2001 op 191.30. Het derde raakpunt, dat is het punt waar we in dit laat­ste kwartaal zijn op teruggevallen. Zal dit raakpunt houden? Daar is veel kans toe gezien de macd op de 0‑lijn is komen te staan. Die 0‑lijn geeft in deze indi­ca­tor alti­jd ste­un- of weer­stand aan.

De maand­grafiek laat ons zien dat de laat­ste drie can­dles bestaan uit lange schaduwen en kleine lichaam­p­jes. Dojis dus en die wijzen na een betrekke­lijk lang­durige trend zoals we weten op een afname van momen­tum. In dit geval mogen we er uit aflei­den dat de vooraf­gaande dal­ing is gestopt. Het­z­ij tijdelijk, het­z­ij defin­i­tief. In aan­merk­ing genomen dat we ook de onderkant van het kanaal hebben bereikt met de can­dle van okto­ber 2006 mogen we aan­nemen dat we de bodem hebben gezien. De macd laat nog geen knikje zien naar boven, dus dat is een min­punt. De indi­ca­tor zit wel zwaar oververkocht. We moeten er reken­ing mee houden dat we kijken naar een maand­grafiek, dus de macd heeft ook tijd nodig om te kun­nen omkeren.

De week­grafiek is in dit opzicht inter­es­sant dat we een relatief hoge afwijk­ing zien tussen koers en gemid­delden. Die gemid­delden dalen nog en dat is negatief maar het feit dat de afs­tand tussen koers en gemid­delden relatief bekeken hoog is vraagt om een tegengestelde reac­tie. We bemerken in de macd een dubbele bodem tussen okto­ber 2004 en augus­tus 2005 en ver­vol­gens zien we een posi­tieve diver­gen­tie tussen de bodem van augus­tus 2005 en die van okto­ber 2006. De kor­te­ter­mi­jn-weer­stand­sli­jn in de indi­ca­tor is in opwaartse richt­ing gebro­ken. Deze drie ele­menten duiden erop dat de kracht van de dal­ing in de koersen fors afneemt en we kun­nen dus aan­nemen dat de koers veel kans maakt om te gaan bode­men of stijgen.

De dag­grafiek geeft aan dat we de bodem hoogst­warschi­jn­lijk hebben gezien: immers de kor­te­ter­mi­jn-weer­stand­sli­jn werd opwaarts door­bro­ken en ze werd teruggetest. Een­zelfde vast­stelling zien we in de macd. Het korte gemid­delde buigt om van vlak naar sti­j­gend maar we kam­p­en met een hogergele­gen gemid­delde dat vlak boven de koersen ligt en alweer weer­stand geeft. Mogelijks gaan we dus nog even zijwaarts. De toon lijkt me echter gezet. De koers van lum­ber kan gaan sti­j­gen maar ik zou vei­lighei­d­shalve niet op korte ter­mi­jn beleggen. Reken­ing houdende met het beeld uit de maand­grafiek lijkt een eerste doel­zone rond de 300 mij een haal­bare kaart. Daar ligt immers een zwaar hor­i­zon­taal niveau.

Hoe kun­nen we inspe­len op een verwachte pri­jssti­jging? Op een site zoals www​.prophet​.net kun je de sec­toren terugvin­den. Daar kun je dan de aan­de­len bek­ijken die deel uit­mak­en van de betr­e­f­fende sec­tor. Er bestaan heel zek­er nog wel dergelijke sites. Ik ver­noem deze site dus maar bij wijze van voor­beeld en wellicht zullen vele lez­ers van mijn analy­ses hier een nut­tige tip aan hebben. Die tip geef ik ook omdat ik hier in het verleden aan­gaf dat er soms heel goed op grond­stof­fen kan inge­speeld wor­den mid­dels een recht­streekse beleg­ging in aan­de­len. Wel­nu, met de meld­ing van deze site hoeven jul­lie zich niet langer af te vra­gen waar je in hemel­snaam terecht moet om de geschik­te aan­de­len terug te vinden.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in aan­de­len uit deze sec­tor noch in lum­ber rechtstreeks.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.